jeugd 4-5 jaar

Patricia David

Vind je dit grappig, Sint?
Tekst: Patricia David
Illustraties:  Eline van Lindenhuizen


Sinterklaas is helemaal klaar, hij kan vertrekken. Hij weet wat de kinderen willen hebben en hoeft nu alleen nog maar zijn koffer in te pakken. Tijdens het inpakken ziet hij dat zijn mijter wel erg versleten is.
Naaipiet moet maar gauw een nieuwe maken en gelijk maar een nieuwe mantel... naaipiet werkt heel hard om op tijd alles af te krijgen. Wat hij niet weet is dat de Sint  een grap met hem heeft uitgehaald. Echt leuk kan de Naaipiet die grap niet vinden...


Nadat alles is  ingepakt, vertrekken Sint en heel veel Pieten naar ons landje. Sint heeft zijn mooie nieuwe mijter op, maar dan begint het hard te waaien en blaast de wind de mijter van Sinterklaas zo de zee in...  De Sint wil hem nog gauw pakken maar floept daardoor zelf  ook het water in! En Sinterklaas kan niet zwemmen!


'Sint overboord!!' riep de Hoofdpiet en hij blies op zijn fluitje, zodat de Stuurpiet zou weten dat hij de motor van de boot moest stilleggen.


Gelukkig wordt Sinterklaas gered door de Hoofdpiet én de mijter wordt ook weer binnengehaald. Door al dit gedoe is de Sint natuurlijk veel later aan de kade waar al de kinderen al heel lang staan te wachten. Ze waren al bang dat Sinterklaas helemaal niet meer kwam!
Maar de mijter blijft voor problemen zorgen, hij valt telkens van Sinterklaas zijn hoofd en daardoor komt de Sint steeds in de problemen. De Hoofdpiet verzint van alles om dit probleem op te lossen maar niets helpt echt goed. Arme Sinterklaas, gelukkig kan hij gauw weer naar huis dan kan Naaipiet eens naar die akelige mijter kijken...


De titel zegt het al. Het boek gaat onder andere over grapjes uithalen met elkaar. Sint vindt de Hoofdpiet maar een mopperkont worden, vroeger was hij veel leuker en grappiger. En Hoofdpiet vindt dat Sinterklaas niet meer tegen grapjes kan. En Naaipiet? Kan hij eigenlijk wel tegen grapjes?

Het is een leuk boek om uit voor te lezen. De hele reis van Sint is opgedeeld in mooi afgeronde verhaaltjes van circa drie pagina's. Bij elk verhaal is minstens één luchtige, vrolijke, kleurige illustratie maar vaak zijn het er meer. Deze tekeningen dragen goed bij aan het verhaal.
Zoals ik inmiddels gewend ben van Clavis is het opnieuw een mooie hardcover uitgave.
Prima boek om rond 5 december voor te lezen, de kinderen zullen denkelijk vaak moeten lachen om die onhandige Sint.


Van dezelfde schrijfster verscheen o.a. ook het boek Hoe Sinterklaas zijn baard verloor.


ISBN 978-9044811605 Hardcover, 45 pagina's Uitgeverij Clavis, september 2009
Voorlezen vanaf 4 jaar

© Dettie, november 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER