jeugd 4-5 jaar

Aron Dijkstra

http://www.arondijkstra.nl

 

Het Allesmag-hotel
Aron Dijkstra


Tijmen en Emma zijn het helemaal zat, ze mogen niets van papa. Alles moet schoon, rustig en stil zijn. Zo gauw ze geluid maken of rommel of lekker aan het spelen zijn, dan brult papa; 'HET IS HIER GEEN HOTEL!' Aldoor krijgen ze ruzie...


Op een ochtend kunnen de kinderen het niet meer aan. 
‘HIER MAG OOK NOOIT WAT!’  krijst Tijmen.
‘Dat is helemaal niet waar!’ brult papa. 
‘Liegbeest!’ gilt Emma.
‘Genoeg!’ schreeuwt papa.


Papa stampt de achterdeur uit en Tijmen en Emma rennen boos de voordeur uit. Stomme papa met zijn 'Het is hier geen hotel!'. Maar wacht eens... de kinderen krijgen een idee. Dan maken ze toch gewoon van hun huis een hotel! En ja hoor, even later hangt er een groot bord buiten. Het alles mag hotel staat daarop te lezen en even later stroomt het hotel al vol. We zien een imker met zijn bijenkorf, een aapje slingert in de lamp, een giraf steekt zijn lange nek uit. We zien zelfs leeuwen en voor de deur staat een astronaut. In het tuinhuisje groeien ineens allemaal vleesetende planten en Tijmen en Emma? Zij gillen het uit van plezier! Ze vinden het geweldig.


Als papa eindelijk thuiskomt valt hij bijna flauw. Wat een troep, wat een lawaai! Maar papa is slim, hij huurt gewoon zijn eigen kamer en wil een lekker ontbijtje... De volgende dag komen er nog vele meer mensen, want zo'n hotel waarin alles mag is helemaal leuk natuurlijk. Maar vinden Tijmen en Emma het ook nog zo leuk?


Een verhaal als dit zal kinderen zeker aanspreken, want roept niet ieder kind wel eens dat ze niets mogen van die slome papa en mama? En de uitspraak 'Het is hier geen hotel' zullen veel kinderen ook regelmatig gehoord hebben. In het boek wordt die uitroep natuurlijk helemaal uitvergroot en in het extreme getrokken. Het is erg grappig om te zien wie er allemaal op het hotel af komen. Het is een bont gezelschap. Maar kinderen leren gelijk dat alles mogen ook niet alles is.

Het enige minpuntje is de uitroep van papa die uiteindelijk de gasten wegjaagt. Ook dan roept hij 'Het is hier geen hotel!' maar dat is het op dat moment juist wel! Verder is het, mede dankzij de vlotte taal, een erg leuk voorleesboek waarbij de illustraties de tekst ondersteunen. Kinderen zullen enorm van dit grappige, kleurige boek genieten.

Zie ook het 'inkijkexemplaar'


ISBN  9789044831474 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2017
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 14 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ridder Roel de drakenvechter
Aron Dijkstra


Wat doe je als Ridder wanneer de dolgraag eens wil vechten met een echte draak? Dan maak je plannen, lees je alles over draken en stippel je de reis uit naar de hoge berg waar de grote draak Breekhoorn woont.  Ridder Roel ziet het al helemaal voor zich dat hij als grote held terugkomt in zijn dorp. 


Eindelijk is het zover, Ridder Roel klimt de berg op, maar eenmaal op de besneeuwde top aangekomen ziet hij de draak nergens. Waar is Breekhoorn gebleven? Maar dan, o grote schrik, beweegt de berg! De aarde wo© Aron Dijkstrardt rood. Wat blijkt? Ridder Roel zit bovenop de draak! Hij springt overeind en pakt zijn zwaard.
"Mijn naam is Roel!' roept hij dapper. 'Ik kom u verslaan!' Maar de draak moet lachen. Zo'n klein riddertje met zo'n klein zwaardje. 'Kom maar terug als je een grote zwaard hebt,' lacht hij, 'Ik wil zo niet met jou vechten!'.


Teleurgesteld gaat Ridder Roel naar huis en laat het allergrootste zwaard smeden. Nu zal de draak wel met hem willen vechten! Maar nee, de draak heeft er nog steeds geen zin in. Zorg eerst maar eens voor een schild, zucht hij. 'Ik wil zo echt niet met jou vechten!'
En zo gaat het door. De dappere Ridder Roel komt met steeds meer verdedigingsmiddelen op de berg aan, maar de draak weigert te vechten. En zonder gevecht kan Ridder Roel ook niet winnen. De hele uitdaging is eigenlijk helemaal niet leuk meer met al dat heen en weer gedoe. 
Maar onze slimme, kleine held wil het toch niet opgeven, hij zal en moet de draak verslaan... 


Het zijn vooral de afbeeldingen op de flink grote pagina's die dit verhaal zo leuk maken. De draak is heel rood en heel groot. De kop van de draak is nog groter dan de hele Ridder Roel zelf! Maar dat maakt de kleine Ridder Roel met zijn leuke krullenbol natuurlijk des te dapperder. Het eind van het verhaal is wel een leuke vondst, ik vraag me alleen wel af of kinderen van vier jaar het helemaal zullen begrijpen, maar het is goed mogelijk dat ik ze onderschat.
Blijft wel het feit dat dit debuut verder een erg aantrekkelijk en grappig boek is 'voor kleine dappere riddertjes vanaf 4 jaar'.


ISBN 9789044828467 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2016
Formaat: 33 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 18 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren