jeugd 4-5 jaar

Davide Cali & Gianluca Foli

http://www.davidecali.com

http://www.gianlucafoli.com/blog

 

Het verhaal van de beer met zijn zwaard
tekst: Davide Cali
illustraties: Gianluca Foli


Beer had een zwaard waar hij heel trots op was.  De hele dag zwaaide hij met z'n zwaard in het rond. Alles wat Beer zag moest tjak tjak tjak stukgehakt worden, zelfs alle bomen van het bos ...
Op een morgen gebeurde er iets raars. Plotseling kwam er heel veel water naar zijn huis stromen, zijn stevige huis spoelde er zelfs door weg.  Beer was heel erg boos en ging op onderzoek uit. Wie had de dijk kapot gemaakt? De dijkbewakers zeiden dat zij het niet waren maar Babiroesa, maar ook Babiroesa was het niet en Beer zocht door, hij moest het weten... Maar de uitkomst was heel anders dan Beer verwachtte. De vogels vertelden hem dat het kwam door iemand die alle bomen omhakte...
Beer schaamde zich heel erg. Hij keek om zich heen en zag dat de vogels zijn hun nestjes kwijt waren en andere dieren hadden geen fruit meer om te eten.
Beer deed wat hij kon om de schade te herstellen. En hij bouwde een groot nieuw huis, met heel veel gaten. Gaten waar de vogels nestjes in bouwden.

Het verhaaltje heeft natuurlijk een milieuwaarschuwing in zich.  Kap niet zomaar in het wilde weg alle bomen om, de schade is dan niet te overzien. Maar het is ook een grappig verhaaltje. Elke keer wordt door een dier naar een ander dier verwezen en dan herhaalt het verhaaltje zich. Bijv. Vos schoot pijlen naar Babiroesa, Babiroesa liet de bevers schrikken en toen brak de dijk door en spoelde het huis van Beer weg. Het heeft een beetje weg van een kinderversje. Tijdens het voorlezen zullen deze herhalingen het goed doen, kinderen zullen al snel meedoen.


De illustrator Gianluca Folo maakt met dit prentenboek zijn boekendebuut en het is te hopen dat hij nog vele boeken zal illustreren. De afbeeldingen zijn fantasievol, humoristisch en kleurrijk.


Davide Calì heeft al twintig prentenboeken op zijn naam staan, die vertaald zijn in achttien landen. Zijn werk werd bekroond met prijzen in Frankrijk, België, Italië en Zwitserland.


ISBN 978 94 901 3901 8 Hardcover 32 pagina's Afmeting 20,5 x 30,5 cm uitgeverij Tutti, juni 2009
L’orso con la spada vertaald door Loes Randazzo en Irma van Welzen Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 4 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER