jeugd 4-5 jaar

Claudia Rueda

Tijn Konijn heeft honger
Claudia Rueda


Al van verre hoor je Tijn Konijn aankomen. Niet dat hij zelf zoveel lawaai maakt, nee het is zijn maag die je hoort! Tijn Konijn heeft honger!


Dan ziet hij aan een boom heerlijke appels hangen, die lust hij wel! Hij vraagt ons of we hem willen helpen door het boek heen en weer te schudden zodat de appels uit de boom vallen. Maar o jee, op de volgende bladzijden zien we dat niet de appels maar alle blaadjes van de boom geschud zijn! Dus nu moeten we heel hard blazen om die blaadjes weg te krijgen...
Maar wat blijkt, er is zo hard geblazen dat de sjaal van Tijn Konijn nu in de boom hangt! Hij vraagt ons:


'Wil jij me alsjeblieft mijn sjaal aangeven?
Hou de sjaal maar schuin.
Goed vasthouden, hoor!
Dan klim ik via de sjaal de boom in om
die lekker appeltjes te plukken!'


Hoe moeten we dát nou doen? Nou heel simpel, de sjaal zit in het boek - vermomd als leeslint - dus we kunnen hem écht gebruiken. En zo zien we Tijn Konijn de boom in klimmen, eindelijk kan hij bij de appels. Hij gooit ze in de kar en even later trekt hij de kar de berg op... en weer kunnen wij hem helpen door het boek schuin te houden, dan loopt hij niet de berg op, maar af!


En zo vraagt Konijn steeds om hulp op zijn route naar huis want hij komt allerlei obstakels tegen die hij niet alleen kan overwinnen. En e i n d e l i j k na nog een laatste duwtje tegen zijn konijnenkontje plopt hij met appels en al het konijnenhol in... Nu maar hopen dat mama er blij mee is!


Het verrassende is natuurlijk dat wij als lezer zelf aangesproken worden. We moeten van alles doen om Tijn Konijn verder te helpen. Het leeslint gebruiken als hulpmiddel is natuurlijk een geniale en unieke vondst.


De potloodtekeningen bij het verhaal zijn eenvoudig maar doeltreffend. Alle afbeeldingen zijn getekend met zacht zwartgrijs potlood en opgevuld in aansprekende zachtrode en warmgele tinten. In de duidelijke afgedrukte tekst staan enkele rode, wat grotere woorden die aangeven wat we moeten doen.


Kortom, een gezellig interactief boekje


ISBN 9789025769222 | Hardcover | 57 pagina's | Uitgeverij Gottmer | juni 2018
Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 26 juni 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER