jeugd 4-5 jaar

Monnique Haak

Dansen met oma
Illustraties: Bart Bomas
Tekst: Monnique Haak

"Als ik bij oma was dan danste ik".


Maar oma danste mee!  Samen dansen ze in het bos "tussen de bladeren van de bomen die bewegen in de wind' maar ook bij oma thuis. Als oma belde dan was het al feest, want dan wist het meisje, ik ga naar oma, ik ga weer dansen...
Jammer genoeg worden oma's steeds ouder, ook de oma van het meisje. En dan gebeurt het...


"Op een dag
was oma er niet meer.
Toen stond ik stil

Niemand die met mij danste."


Het plezier in dansen is gelijk verdwenen, zonder oma is er niets meer aan. De lol is er helemaal vanaf.
Het meisje mist haar oma vreselijk.
Maar dan op een dag, kijkt ze door het raam naar buiten en ziet iets waardoor haar danskriebels gelukkig weer tevoorschijn komen!


Sommige verhalen hebben weinig woorden nodig omdat de afbeeldingen al voor zich spreken. Dat is in dit boek ook het geval.
De illustraties zijn zo invoelend en zo prachtig beeldend gemaakt, meer is eigenlijk niet nodig om het verhaal te begrijpen. Ze zijn met liefde en vaart gemaakt, waarbij erg mooie, niet sombere, kleuren zijn gebruikt.
Het thema is verlies, maar gelukkig ook vriendschap en het plezier hebben met elkaar. Het evenwicht tussen verdriet en vrolijkheid is precies goed.
Prachtig boek!


ISBN 9789044843682 | Hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Clavis | mei 2022
Afmeting: 29,8 x 21,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 27 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Dansen met oma
Tekst: Monnique Haak
Illustraties: Bart Bomas


Het verhaal is kort maar krachtig.  Een meisje is dol op haar oma. Ze delen een liefde voor dansen en samen zwieren ze heel wat af. Vooral als het meisje bij haar oma mag logeren.
Wat je verwacht gebeurt, helaas. Op een dag is oma er niet meer. Het meisje danst dan ook niet meer. Ze heeft er geen zin meer in, zo in haar eentje, zonder oma.


‘De sneeuwvlokken dansten tegen het raam, maar ik bleef op de bank zitten.’


En dan ziet ze buiten iets bijzonders. Haar aandacht is gewekt, en ineens heeft ze weer zin in het leven.


Een boek over rouw, maar ook over de kracht om die te overwinnen.
De tekst is summier, maar meer hoeft ook helemaal niet, want daar passen de magnifieke illustraties vol details uitstekend bij!


De illustratie die hoort bij bovenstaand citaat is zo mooi, die zou je aan de muur willen hangen! Je ziet het meisje op de bank, in haar mooie blauwe jurk. Ze staart droevig naar buiten waar de sneeuwvlokken neerdwarrelen en een mooi - maar leeg - winters landschap te zien is.
Alle illustraties zijn prachtig van kleur, en op een aantal tekeningen zie je humoristische details – dat konijn in een hok boven tegen de muur, niet praktisch maar wel leuk!
Bart Bomas brengt de emoties die in de tekst beschreven worden uitstekend over: een meisje dat blij en uitbundig danst, of verdrietig voor zich uit staart.


Prachtig boek!

Monnique Haak is journalist en debuteert met dit prentenboek.
Bart Bomas (Westervoort, 1975) is altijd een tekenaar geweest met een voorliefde voor wolken, weer en wind. Geïnspireerd door zijn gezin heeft Bart dit kinderboek geïllustreerd.


ISBN 9789044843682 | hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Clavis | mei 2022
Afmeting: 29,8 x 21,7 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 13 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER