jeugd 4-5 jaar

Wim Kets

VerPEST het maar!
illustraties: Jelle Gijsberts
tekst: Wim Kets


Dit boek heeft pesten als onderwerp, maar dat wordt nu eens helemaal in liedjesvorm 'besproken'. Via de bijgeleverde CD kun je alle liedjes over dit onderwerp beluisteren.

In de liedjes wordt verteld over Jean Francois die gepest wordt. Hij speelt in een band maar volgens de andere leden speelt hij vals en zingen kan hij ook al niet. Ze zouden eigenlijk beter af zijn zonder hem. We horen de groep allemaal akelige opmerkingen over Jean maken.
Natuurlijk vindt Jean dat erg en hij droomt ervan dat hij een fee ontmoet die ervoor zorgt dat ze als echte vrienden met elkaar omgaan. Maar de bandleden blijven klieren en over hem roddelen.
Jean voelt zich steeds droeviger worden. Ook de kinderen van zijn klas zijn niet blij met hem. Ze vinden hem gemeen en vertellen rond dat hij ook al niet kan sporten - maar wèl balletdansen-. Ook alweer redenen genoeg om Jean te negeren en te kwetsen.
Maar dan komt de omslag...
In het liedje 'Pesten is voor mietjes' wordt de pester geconfronteerd met zijn gedrag. De pesters krijgen daarna spijt en zeggen sorry. Jean Francois mag meespelen en bloeit helemaal op. Sommigen zijn nu zelfs een beetje jaloers op zijn populariteit!

Het is natuurlijk bijzonder dat dit onderwerp nu eens op een heel andere manier gebracht wordt. De liedjes zijn knap gecomponeerd en hebben elk een heel eigen geluid. De stemmen zijn niet zo vreselijk opgepoetst en keurig zoals zo vaak bij CD's voor kinderen gebeurt. De liedjes hebben kracht en impact en ook de intonatie is erg goed.  De backingroep zorgt voor eveneens voor een bijzondere sfeer.
De muziek o.a. percussie, gitaar enz., varierend van techno en beats tot eenvoudige ballads, is fantastisch en uitstekend passend bij de tekst. De liedjes zijn modern en aansprekend voor kinderen.


De teksten, met daarbij erg leuke kleurige afbeeldingen, staan op de linkerpagina en op de rechterpagina staat de notenbalk zodat iemand de muziek zelf na kan spelen. Maar ook het tracknummer van het het liedje staat vermeld zodat het op de CD makkelijk op te zoeken is.
Omdat het een Vlaamse uitgeverij is komen er in de tekst enkele Vlaamse woorden voor maar dat heeft ook zijn charme.
Toch is in enkele liedjes de tekst een beetje vreemd, zoals in het refrein van het liedje spijtig.

We hebben spijt, we vinden het spijtig.
We hebben jam, we vinden het jammer.

We hebben jam? Aanvankelijk dacht ik dat het een Vlaams woord voor iets was. Maar ook in Vlaanderen is jam de vruchtengelei zoals wij die kennen.
Een pesten is voor mietjes... tja, in het Nederlands wordt met het woord mietjes toch vooral homoseksuelen aangeduid.
En die worden ook niet altijd even leuk behandeld. Die worden al genoeg gepest.  Zo zijn er nog wel enkele puntjes op te merken.

Verder mis ik begeleidend lesmateriaal want dit boek kan niet zelfstandig door een vijfjarige gebruikt worden. Het zal echt door een ouder of leerkracht besproken moeten worden. Ik zocht daar achterin het boek naar, evenals op de website van Levende muziek maar het boek blijkt op zichzelf te staan.
Wel verzorgt 'levende muziek' theatervoorstellingen over dit onderwerp, maar ook daarover staat op hun website vrij vage informatie.

Maar eerlijk is eerlijk, voor het merendeel is het een erg origine en sfeervolle, leerzame benadering van het pestprobleem. Kinderen zullen door deze vlotte, moderne aanpak veel meer open staan voor veranderen van pestgedrag dan in een 'gewone' belerende les.
Dus toch... chapeau!


ISBN 9789462343351 Hardcover 33 pagina's met CD Uitgeverij Abimo februari 2015
Afmeting 21 x 25 cm Leeftijd vanaf 5 jaar

© Dettie, 7 maart 2015

Lees  de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER