jeugd 4-5 jaar

Flavia Z. Drago

https://www.flaviazdrago.com

 

Seppo het verlegen spookje
Flavia Z. Drago


Je zal maar een spookje zijn dat nauwelijks iets durft te zeggen tegen andere monsters. Daar had Seppo last van. Hij was zo enorm verlegen dat ze hem niet eens zagen hoe erg hij zijn best ook deed. Echt vreemd was dat niet want de ene keer vermomde hij zich als ballon tussen de andere ballonnen, de andere keer veranderde hij zich in een lampenkap of een voetbal. Hij was het laken aan de waslijn of het doek waar op geschilderd werd. Bij de krijskraam durfde hij ook niets te bestellen...


Seppo wilde echt heel graag vrienden maken, hij wilde dat ze hem zagen staan, dat hij ook eens zou stralen, maar hij durfde niet. Seppo vond dat heel naar en besloot dat hij nu echt eens iets moest doen aan zijn verlegenheid. Ik moet me nu eens écht aan anderen laten zien, besloot hij. Hij schreef een uitnodiging voor een vioolconcert op het kerkhof aan alle monsters die hij kende. Want vioolspelen was het enige wat hij heel goed kon.


Seppo kreeg helemaal de bibbers en dacht:
"Wat als niemand komt?
Wat als ze mijn muziek niet leuk vinden?
Wat als ze mij niet leuk vinden?"
Het enige wat hij wist, is dat hij zou spelen, en spelen, en spelen, want muziek maakte hem gelukkig. Dan was hij helemaal zichzelf.


De avond brak aan, zouden de monstertjes gekomen zijn om te luisteren?


De gevoelens van Seppo zullen veel (verlegen) kinderen herkennen, ook zijn manier van doen is herkenbaar, er wel bij zijn, maar toch niet helemaal. Wel kijken maar niet mee durven doen. Stilletjes op de achtergrond aanwezig zijn terwijl er van binnen, in je lijf, heel veel gebeurt. Seppo weet dat hij een stap moet zetten en het is ook dapper van hem dat hij die uitnodiging stuurt.
Het is een prima voorleesverhaal waarbij je ook aan de kinderen die luisteren, kunt vragen wat zijn zouden doen als ze iets moeilijk vinden.


Het boek staat verder vol bonte afbeeldingen van bijvoorbeeld Seppo en zijn ouders, papa is een spook mama is een geraamte in een jurk of een kerkhof met bloemen en portretten. De kinderen met wie hij vriendjes wil zijn, hebben ook allemaal iets bijzonders, de een heeft een pompoen als hoofd, de ander heeft helemaal geen gezicht, we zien alleen een mond en een bril, en een meisje heeft een prachtige bliksemschicht door haar haar. De afbeeldingen zijn vrij druk, er is heel veel op te zien.


Seppo zelf is zo verlegen dat je op de afbeeldingen ook even moet zoeken waar hij nou is. Maar op de pagina's waarop hij viool speelt, geeft hij bijna licht!
De andere monstertjes leren dankzij Seppo's concert dat ook al ben je nogal stil, je toch heel bijzonder kunt zijn! En niet alleen omdat je mooi viool kunt spelen...

Zie ook de afbeeldingen op de website van Flavia Z. Drago


ISBN 9789464040623 | Hardcover met reliëf | 40 pagina's | Fontaine uitgevers | 19 oktober 2021
Vertaald door Tjibbe Veldkamp | Leeftijd 4+

© Dettie, 20 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER