jeugd 4-5 jaar

The Fan Brothers

Oceaan en Hemel
The Fan Brothers


In dit prachtig vormgegeven prentenboek maken we kennis met Finn, een jongetje dat zijn opa vreselijk mist.
Finn woont bij de zee en we zien hem verlangend naar buiten kijken.


'Dit is een mooie dag voor een zeiltocht,' zou zijn grootvader hebben gezegd.
Finn weet nog hoe zijn opa's stem klonk als hij hem verhalen vertelde over de plek ver weg, waar de oceaan de hemel raakt.
Zijn grootvader zou vandaag negentig jaar zijn geworden.


Zoals jongetjes zo lekker kunnen doen, bouwt Finn van allerlei stukken en brokken hout een pracht van een zeilboot, met ramen en een kajuit. Hij wil op de verjaardag van opa naar de plek varen die opa steeds noemde. We zien hem even later dobberen over de eindeloze watervlakte, maar zo zonder opa is het best wel stil... Maar dan komt er een prachtige, enorme gouden vis naar Finns boot. Finn vraagt of de vis de plek weet waar zijn grootvader over verte© The Fan Brotherslde. De vis geeft hem het mysterieuze antwoord:


'Op een plek hoog en laag en zo diep als de zee,
boven en beneden en ver hiervandaan.'

Gelukkig wil de vis Finn de weg wel wijzen en dan begint het avontuur pas goed.


Finn komt op de wonderlijkste plekken waar alles wat in opa's kamer stond heel erg uitvergroot is. De uil op de kast, de boeken, de toekan. Finn klimt over de schelpen, vaart tussen de boeken door, en in de zee zwemmen prachtige lichtgevende kwallen die op de prent in opa's kamer stonden.
Zo is zijn opa er toch ook een beetje bij.


Maa© The Fan Brothersr dan stijgen de gouden vis, de kwallen en de boot op, zo het water uit! Ze vormen een lange lichtgevende sliert. En zo zweeft Finn samen met allemaal boten, luchtballons, zeppelins en nog veel meer 'vaartuigen' door de lucht, een geweldige walvis zweeft ook mee, naar een prachtige lichtgevende bol.


Zou Finn nu op de plek zijn waar de oceaan de hemel raakt? De gouden vis zwemt weg naar de mooie lichte maan, waarin Finn zijn opa herkent. Hij wil opa heel veel vragen maar een stem roept hem. Het is mama, zij maakt hem wakker, want ook zij dacht aan opa. Ze heeft opa's lievelingsflensjes gemaakt...
Finn is niet meer verdrietig, hij kijkt naar de maan en glimlacht. Het was een heel mooie zeiltocht.


Behalve dat het een hartverwarmend, liefdevol verhaal is over Finn en de zo geliefde grootvader, zijn ook de afbeeldingen heel bijzonder, bijna feeënriek. Je belandt samen met Finn in de wondere wereld van de fantasie en vaart, zweeft, verwondert én geniet met Finn mee.  Het is nauwelijks onder woorden te brengen.
Als ik een kind was, zou dit mijn lievelingsboek worden.


ISBN 9789025875268 | Hardcover | 48 pagina's | uitgeverij Leopold | augustus 2018
Vertaald door Rindert Kromhout | Afmeting  28,7 x 23,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 5 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER