jeugd 4-5 jaar

Marjolein Bastin

Kerst met Vera
Marjolein Bastin


Zo gauw je dit boek openslaat raak je in de kerststemming. Op de binnenkant en eerste bladzijde zie je allemaal kerstversierselen zoals alleen Marjolein Bastin ze kan tekenen. Na de titelpagina volgen de bladzijden waar we voorgesteld worden aan Biana, de defige nicht uit de stad, Kipje (het winterkoninkje), Frits, Lieveheersbeest, Vera, Popje en Saar de hond.
Na deze introductie volgen de verhalen over Vera die dit jaar eens een witte kerst wil... Dus een kerstboom met witte (en gouden) kerstballen die ze zelf maken. Lieveheersbeest heeft verstand van rood, daarom mag hij streepjes en sterren op de ballen schilderen. De boom wordt prachtig!


En dan... weet Frits ook nog iets heel leuks. Sterren uit mooie rode appeltjes snijden! Vera is best een beetje bang dat Frits in zijn vinger snijdt maar hij doet gelukkig heel voorzichtig.  En daarna kun je zelf aan de slag. Want in het boek wordt heel goed uitgelegd hoe je zelf zulke mooie appeltjes kunt maken.
Dan gaan we de keuken in want Vera laat ook zien hoe je sneeuwballen van marsepein en die lekkere kerstkoekjes kunt maken.
Maar dat is nog niet alles, ze weet ook de mooiste kerstversieringen te bedenken zoals kerststerren om voor het raam te hangen.
En dan komt eindelijk nicht Bianca, ze heeft natuurlijk weer een hoop praatjes, maar Vera is wel heel blij dat ze er is.


Dit boek bestaat uit losse verhalen waarbij je ideeën opdoet om zelf dingen te maken, maar je kunt ook aan de slag met de recepten en versieringen maken die op de 'doe-het-zelf' pagina's staan. De afbeeldingen zijn heel duidelijk en getekend op de typerende Marjolein Bastin manier. Alle figuren zijn in kerstkleding en staan vrolijk en zwierig afgebeeld in rood en groen, behalve natuurlijk Bianca, zij moet weer wat anders, ze is helemaal in het wit, net als de kerstboom en als buiten, want het is een echte witte kerst geworden... het sneeuwt!


Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar maar ook volwassenen zullen er veel plezier aan beleven. Het is vaak ongelofelijk wat Marjolein Bastin weet te verzinnen qua kleding, versiering en kleine details en dat alles met haar eigen humor weergegeven. De boeken van Marjolein Bastin staan garant voor veel lees- en kijkplezier, zo ook dit boek. Petje af! Of zoals Bianca het zou zeggen: 'Chapeau!'

ISBN 9789051161656 Hardcover 24 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken 1-11-2011

© Dettie, 9 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Popje in de kunst
Marjolein Bastin


Marjolein Bastin is vooral bekend om haar natuurtekeningen en de verhaaltjes en tekeningen over Vera de Muis. Al als heel jong kind was ze gefascineerd door alles wat groeit en bloeit. Ze bekeek alles wat rondliep en tevoorschijn kwam in de tuin. Aan haar tekeningen is dat te merken. Alles is heel gedetailleerd weergegeven maar ze weet fictie en werkelijkheid op een leuke manier te combineren in haar illustraties. Dit boek is daar ook weer een goed voorbeeld van.


In dit boekje is  Popje  heel erg verdrietig. Ze mist Meneer Mol zo, ze heeft hem al zo lang niet gezien. Vera belooft Popje dat ze hem morgen zullen bezoeken. Popje maakt een mooie tekening van Dagpauwogen voor hem.
Als Fritsje, Vera, mevrouw Hommel, Lieveheerbeest, Saar en Popje de volgende dag bij Meneer Mol komen, ligt hij te slapen. Popje maakt hem wakker maar oh wat is meneer Mol aan het mopperen. Niets is goed. Ze hebben een bosje klaver meegenomen maar Meneer Mol is boos dat er geen klavertje vier bij zit, en waarom hebben ze geen bloemen meegebracht? Meneer Mol moppert zo hard dat Vera besluit weer weg te gaan.
Gelukkig vindt Meneer Mol zichzelf ook wel heel boos doen en roept gauw dat ze moeten blijven.

'Jullie hebben gelijk! roept hij, 'ik ben een vervelende oude mopperkont! Ik ben een eigenwijze, slordige, akelige mol! En ik jok ook soms! En ik denk altijd aan mezelf! Ik ben een mispunt, een niksnut, een blaaskaas, een... een...' 'Ga door!' roept het Lieveheerbeest opgewonden.'


Popjes mooie tekening komt in het museum van Mol te hangen. Iedereen vertelt het aan elkaar door, het is ook een mooi nieuwtje, zo klein en dan al in een museum! Iedereen komt kijken, Meneer Mol heeft het er maar druk mee. Frits, Saar, Kipje, Vera, Lieveheerbeest , Popje en de stadse muis Bianca, die het nieuws ook gehoord heeft, gaan de volgende dag allemaal schilderen, dan kan er een tentoonstelling komen in het museum van Mol. Bianca kan prachtige zonsondergangen maken. Meneer Mol weet nog van niets en als ze de schilderijen gaan brengen vindt hij ze helemaal niet mooi. Er staan geen regenwormen op of slakken... Nee, hij wil al deze schilderijen niet in zijn museum hebben. Teleurgesteld gaat iedereen weer weg en Meneer Mol haalt opgelucht adem. Daar is hij mooi onderuit gekomen, hij moet er niet aan denken, al die mensen die op zo'n opening van de expositie af zouden komen... Veel te druk en ze maken alleen maar troep. Arme meneer Mol, hij moest eens weten. Die expositie komt er!

De overgangen in het verhaal zijn af en toe een beetje haperend, soms twijfelde ik of het nu losse verhalen waren of één verhaal. Naar het eind toe vloeit alles beter in elkaar over. Maar in zijn totaliteit is het een erg leuk boek. De afbeeldingen zijn, zoals we gewend zijn van Marjolein Bastin, weer kleurrijk en vol humor.
De dieren in het verhaal zijn naar waarheid afgebeeld maar hebben wel kleren aan, op Saar de hond na. Mevrouw Hommel bijvoorbeeld heeft een zonnehoed op, een roze  jurk aan met daarbij bijpassende roze schoenen met hoge hakken. Schitterend! Slak heeft bij de opening een mooi geel gekleurd huisje met bloemen erop 'aangetrokken'. De fantasie van Marjolein Bastin is enorm en dat maakt dat haar tekeningen  zo apart zijn.
Een leuk en vrolijk verhaal!


ISBN 9789051160949 Hardcover 32 pagina's | De Vier Windstreken | augustus 2009
Vanaf 4 jaar

© Dettie, 14 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Popje in de kunst
Marjolein Bastin


Vera de Muis kennen we allemaal wel. En wie de strip in het weekblad ooit heeft gelezen kent ook Popje, meneer Mol, Frits de spitsmuis en Bianca, die al jaren lang hetzelfde zijn.


Op deze site kun je nakijken wie de vriendjes van Vera allemaal zijn. Als je Vera niet kent, dan is het wel prettig om het even na te kunnen kijken.


In dit verhaal, gaat Popje een tekening maken voor meneer Mol, bij wie ze op bezoek gaan. Ze maakt nog ruzie met Fritsje die zo gauw niet ziet wat de tekening voor moet stellen, maar dat zijn ze ook snel weer vergeten. Op naar meneer Mol! Maar die reageert niet op het kloppen en bellen, dus doen ze zelf de deur maar open. Nou, meneer Mol ligt gewoon te slapen. ‘Studeren’, noemt hij het. Heel raar: het boek op zijn neus is er een van Emily Bronte, maar meneer Mol heeft het over een gedichten bundel. Eigenlijk is hij helemaal niet blij met het feit dat hij gestoord wordt, maar als ze dan weer weg willen lopen, draait hij snel bij en biedt maar gauw wormenkoekjes aan, en engerlingenwafels. En dan kan Popje toch haar tekening geven, die meneer Mol heel enthousiast ophangt. En als Popje dat tegen iedereen vertelt, wil iedereen in het bos het zien. Meneer Mol krijgt het er maar druk mee. En Popje en Frits ook, want die gaan nog veel meer tekeningen maken. Ze vragen zelfs aan mevrouw Slak en Rex de regenworm om te poseren…


In een boek van Marjolein Bastin is het verhaal, hoe leuk ook, ondergeschikt aan de tekeningen. Die zijn  onmiskenbaar van haar hand, ze heeft die heel eigen fantastische manier van tekenen. Het is een genot er naar te kijken.
Ze gebruikt vooral pastelkleuren, en tekent heel gedetailleerd. Persoonlijk vind ik vooral Saar de hond altijd erg mooi. En vooral haar vogeltekeningen,  dus ik ben blij dat Kipje het winterkoninkje ook een rol in het verhaal heeft.
Mooi kijk- en voorleesboek.


ISBN 9789051160949 Hardcover 32 pagina's | De Vier Windstreken | augustus 2009
Vanaf 4 jaar

© Marjo, 6 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER