jeugd 4-5 jaar

Martine Bijl & Noëlle Smit

http://www.noellesmit.nl

 

Er was eens een prins en die wou een prinses
illustraties: Noëlle Smit
tekst: Martine Bijl


Martine Bijl, ik ben met haar opgegroeid zou je kunnen zeggen.
Ze was panellid bij het hilarische tv programma Wie van de drie waar we thuis allemaal graag naar keken. Verder zag ik, de altijd vriendelijke, Martine Bijl mooie, betoverende liedjes zingen in een kleine theatertje vlakbij het oude stadhuis in Amsterdam. Later werd haar 'Limburgs Klaaglied' een regelrechte carnavalskraker. Ook de uitzendingen waarin ze het typetje Agnes de Boer speelde, met zwarte pruik en grote tanden volgde ik altijd trouw en het liedje Boerin uit Roodeschool (hoe zou 't met Rosa zijn) werd een grote hit die we thuis steevast met z'n allen meezongen als het op de radio was. Nu is Martine Bijl vooral bekend door haar bijdrage aan de Hak reclames en het programma Heel Holland Bakt. Maar ze deed nog veel meer, ze speelde in films, schreef en vertaalde teksten van musicals en comedy's en... schreef kinderboekjes o.a. over Elfje twaalfje.


En nu ligt er opnieuw een boek van haar hand voor me. Dit keer zijn het zeven bekende sprookjes die ze op haar eigen, licht ironische, wijze op rijm heeft gezet. We beginnen met De prinses op de erwt gevolgd door 'De wolf en de zeven geitjes’, ‘De nachtegaal’, ‘Het lelijke eendje’, ‘De gouden bal’,  ‘De nieuwe kleren van de keizer’,  om te eindigen met ‘De gelaarsde kat’.
De teksten zitten vol kleine grapjes, Martine heeft een droge humor, zoals te lezen is bij De nieuwe kleren van de keizer...

Toen riep een jongetje spontaan:
'De keizer heeft geen kleren aan! [...]


[...]De lijfwacht zei met strakke mond:
'Naar huis, kijk enkel naar de grond,
en niet op reageren.'
Maar nee, de keizer hief zijn hoofd
en bleef de mensen groeten...
gekleed in slechts de keizerskroon.
Hij dacht: 't is mijn verdiende loon -
en liep de hele route.

Als je de teksten uit dit boek voorleest dan merk je dat er een enorm prettig ritme in zit, je komt vanzelf in de juiste cadans.  Het is te vergelijken met de stijl van Johanna Kruit of Bette Westera. Die hebben ook dat speelse ritme en kunnen ook zo toveren met taal.
Maar wil je het allemaal eens zelf horen in plaats van lezen dan kan dat ook, achterin het boek zit een CD waarop je Martine zelf alle verhalen hoort voorlezen, zoals het lelijke eendje.


Bij de sprookjes zijn mooie, originele, modern aandoende, paginagrote illustraties in kleur van Noelle Smit geplaatst.
Het boek is eerder uitgegeven (2011) bij Douwe Egberts dus mogelijk dat mensen het herkennen of in huis hebben, maar voor wie het niet heeft... kopen!


ISBN 9789025761295 Hardcover | 52 pagina's met CD | Uitgeverij Gottmer | september 2015
NUR 273 | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 21 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER