jeugd 4-5 jaar

Nele Everaert

Kat in de stad
Illustraties: Jamina Van Maele
Tekst: Nele Everaert


Kat is vast heel gelukkig, denken de dieren van de stad. Ze is vrij en doet wat ze wil.'


Maar uiterlijke schijn bedriegt. Kat is niet gelukkig. Haar buik voelt alsof er een zware steen in ligt. Je kan je voorstellen dat ze dat gevoel kwijt wil. Maar wie kan haar helpen? Ze dwaalt door de stad, en zoekt haar vrienden op.
Eekhoorn is bijzonder, denkt Kat. Hij weet het vast! Hond is stoer. Iedereen is bang voor hem. Misschien weet hij het? Zwaluw dan? Die woont in twee landen, en alles dubbel hebben, dat is vast heel fijn, denkt Kat. De laatste is Rat. Hij is klein, en kan overal komen. Maar ook hij kan Kat niet helpen.


Eigenlijk hebben ze zelf ook allemaal een probleempje. Kat wordt eigenlijk nog verdrietiger als ze hun verhalen hoort. En ze geeft het op. Als haar goede vrienden al niet kunnen helpen?
Gelukkig ontdekt ze dat er toch wel een oplossing is…


Het verhaal moet natuurlijk goed aflopen, de makers willen duidelijk maken dat je niet met die steen hoeft te blijven rondlopen!
Kat in de stad is ontroerend, de boodschap duidelijk.
Maar de illustraties! Prachtig zijn ze!
Jamina van Maele heeft gekozen voor illustraties met maar enkele kleuren. Het zijn aardetinten. Het geheel past bij het thema, want je alleen en eenzaam voelen, daar past geen veelkleurige bonte boel bij. Er zijn ook illustraties zonder woorden, over twee pagina’s verdeeld.
Leuk is dat degene die wel eens in Antwerpen komt, misschien ook de locaties herkent die uitgebeeld zijn!


Nele Everaert (Oedelem, Vlaanderen) studeerde af als Master in de Klinische Psychologie aan de Universiteit van Gent. Haar ervaring als juf en verliestherapeut komen goed van pas bij het maken van boeken als Kat in de Stad.
Jamina van Maele (1999) studeerde aanvankelijk Sociale en Technische Wetenschappen. Daarna besloot de creatieve opleiding Illustratieve en Grafische Vormgeving aan Sint Lucas Antwerpen te volgen om daarna te gaan illustreren. Ze maakt tekeningen en  grafische ontwerpen.​


ISBN 9789464103946 | hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Horizon | januari 2024
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 26 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER