jeugd 4-5 jaar

Rosemarie De Vos

http://www.rosemariedevos.com

 

Nops - Ik ben geen konijn!
illustraties en tekst: Rosemarie De Vos


Ik ben geen konijn!
Kijk maar, ik kan kronkelen als een slang door het hoge gras.
SsS, ssS, Ssssis. Ben ik dan een slang?
Neen, want ik kan nog véél meer.


Nops kan inderdaad nog véél meer en dat kun je allemaal lezen en zien in dit vrolijke boek.
Nops zwemt en kruipt en springt en stampt samen met heel veel andere dieren. Want met wie kun je lekkerder slingeren dan met een aap? En samen met een olifant stampen is natuurlijk veel leuker dan in je eentje. En rondspringen met een kangaroe (kangoeroe noemt Nops haar) is natuurlijk helemaal te gek. Je kunt zelf proberen of jij dat ook allemaal kunt.


Op de vrolijk gekleurde illustraties zie je Nops samen met de dieren spelen. Heel grappig is de afbeelding met de olifant, ze stampen zo hard dat de wormen verbaasd hun kop boven de grond steken.  Erg leuk is dat een wortel op alle afbeeldingen terugkeert, de ene keer in de grond, de andere keer dobberend in het water. De laatste pagina is verrassend, daar zie je alle dieren terug maar op een heel andere manier!


In dit boek maak je kennis met heel veel dieren maar zie je ook gelijk hun leefomgeving. De aap slingert niet in de dierentuin maar in de jungle. De reiger staat in het water omgeven door lisdodden en een kikker kijkt toe.
Ook leert een kind hoe een dier zich beweegt en het verhaal van Nops nodigt een kind ook uit om die bewegingen zelf te proberen.


Het boek zelf is mooi uitgevoerd, hardcover met erg mooi gekleurde illustraties. Volgens haar biografie werkt Rosemarie De Vos met acrylverf.
In april 2010 verschijnen de twee volgende boeken over Nops.


ISBN: 9789081371919 ·  32 pagina's · paperback · uitgeverij: de rêverie december 2009
Leeftijd tot 5 jaar

© Dettie, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lies en Kleine Kater
tekst en illustraties: Rosemarie De Vos


Lies is dol op Kleine Kater
en Kleine Kater is dol op Lies.
"Pieft, poeft, pijft,
ik wil dat je mijn vriendje blijft," zegt Kleine Kater


Maar jammer genoeg gebeurt er iets heel ergs met Kleine Kater, als ze gaan wandelen springt er een hond uit de struiken en die bijt Kleine Kater héél hard. Daarna is het heel stil.
Lies roept Kleine Kater maar het blijft stil. Kleine Kater is dood.
Paarse Poes weet niet zo goed wat dood zijn is maar Lies legt haar alles uit. Paarse Poes helpt Lies met alles. Samen leggen ze Kleine Kater in een door hun mooi versierde doos en samen  begraven ze  Kleine Kater. Ze plukken de allermooiste bloemen voor op zijn grafje. Lies is heel blij dat Paarse Poes haar vriendje is.


Op een erg mooie, lieve manier wordt over doodgaan en de rituelen daarna verteld. Rosemarie De Vos laat in haar tekeningen zien dat het een serieus iets is en dat verdriet hebben erbij hoort. Ook laat ze in tekst en illustraties zien dat naast verdriet hebben er ook weer mooie dingen kunnen gebeuren zoals bijvoorbeeld merken dat Paarse Poes ook een lieve vriend is. Dat maakt dat Lies ook weer een beetje kan lachen. Het hele gebeuren rondom doodgaan wordt heel integer, niet loodzwaar en mooi gebracht.


Dit boek en Nops - Ik ben geen konijn zijn de eerste twee boeken die uitgegeven zijn door de nieuwe uitgeverij 'de rêverie'. Deze uitgeverij wil kinderboeken uitgeven die prikkelen, die fantasie wakker maken en die helpen om die fantasie  te ontwikkelen. Boeken met verhalen die, zoals de oude sprookjes,  meer dan één doel hebben.
Duidelijk is dat dit boek zeker meer dan één doel heeft, het laat het plezier zien dat je met vriendjes en/of huisdieren kunt hebben maar ook de gevoelens en wat er verder gebeurt als een  persoon of huisdier overlijdt. 
Rosemarie De Vos merkte tijdens lezingen dat kleuters dit verhaal vaak aangrijpen om hun emoties rond het verlies van een geliefde of een huisdier te ventileren.  Meestal tot grote verbazing van de juf, de meester of de aanwezige ouders. 
Een mooi verzorgd boek dat een moeilijk onderwerp op een eenvoudige maar duidelijke manier behandelt. Klasse!


ISBN 9789081371902 Hardcover 24 pagina's | Uitgeverij de rêverie| december 2009
Leeftijd 4-8 jaar

© Dettie, januari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER