jeugd 4-5 jaar

Daniela Drescher

http://www.danieladrescher.de

 

altKerstfeest voor een elfje
Daniela Drescher


Het heeft ’s nachts heel hard gesneeuwd en het is ijskoud buiten. De vleugels van elfje Fliera  zijn bevroren, ze kan niet meer vliegen! Daarom moet ze op haar blote voeten door de sneeuw lopen. Ze moet nu toch echt op zoek naar een warme schuilplaats.
Onderweg komt ze het roodborstje tegen die haar een lekkere rozenbottel geeft. De uil heeft ook medelijden met het arme, verkleumde elfje en geeft haar een doek waarin warme schoentjes en dikke sokken verpakt zitten.
Fliera loopt verder en vindt een verdwaald kabouterkind. Het arme kleintje zit te bibberen van de kou maar Fliera heeft de doek nog en die slaat ze om de schouders van het kleine kaboutertje, dat scheelt een stuk tegen de kou. Samen eten ze de rozenbottel op. Maar waar moeten ze nu heen?
Gelukkig komen ze de kerstman tegen, die weet de weg wel naar het kabouterhuis.
De ouders van het kabouterkind zijn enorm blij dat hun kind weer terug is en bedanken de kerstman uitvoerig. De kerstman moet helaas weer verder, er wachten nog meer kindjes op hem. Nadat hij cadeautjes aan de kabouterfamilie heeft gegeven gaat hij weer op pad. Hij wordt liefdevol uitgezwaaid door iedereen.
En Fliera? Fliera blijf bij de kabouterfamilie en ze hebben met z’n allen een heerlijk kerstfeest met lekkere taart en geurige thee.


Je krijgt het zelf bijna koud als je Elje Fliera op haar blote voeten door de sneeuw zit lopen. De wind giert, de sneeuw striemt, het is echt ijskoud zo te zien. Gelukkig zijn er nog de lieve dieren waardoor Fliera het niet al te moeilijk krijgt. Door die 'koude' tekeningen is het contrast met het gezellige, warme huis van de kabouters des te groter. Je zou er zelf zo bij willen kruipen.
Het grappige is dat het natuurlijk een sprookjesachtig verhaal is, maar de dieren, zoals het roodborstje en de uil, zijn wel levensecht getekend. Ook verderop in het boek zie je een naar werkelijkheid getekend wasbeertje verscholen in een holle boom en een eveneens natuurgetrouw getekend vosje en steenmarter spelen in de sneeuw. Het ziet er erg fraai en kleurrijk uit allemaal. Leuk gedaan.


ISBN 9789060386668 Hardcover 20 pagina's Uitgeverij Christofoor september 2010
Vertaald door Jenny Crum Leeftijd 4+

© Dettie, 13 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een feestjurk voor Fliera
Daniela Drescher


De kleine elf Fliera en haar vrienden zijn uitgenodigd door het winterkoninkje voor het zomerfeest. Dan heb ik een feestjurk nodig bedenkt Fliera zich.
Haar vrienden Mol, Muis en Egel zoeken in het bos naar de mooiste bladeren, vruchten, bessen, noten en bloemen. Daar kunnen ze vast wel mooie feestkleren van maken. Ze proberen van alles maar het is nog best moeilijk. Als de vrienden helemaal moe van al het zoekwerk en uitproberen in slaap vallen blijft Fliera wakker.
Ze is een beetje verdrietig, ze wil zo graag een jurk die straalt Maan, zo zacht is als vlindervleugels en glinstert als de sterren. Maar hoe komt ze daaraan? Gelukkig heeft iemand haar wens gehoord en zo komt Fliera toch nog aan haar prachtige, stralende feestjurk.


Je wordt al blij bij het openslaan van het boek. Je ziet prachtige veldbloemen en een stralendblauwe lucht.
Op de volgende bladzijden zie je elfje Fliera en zij is zoals een elfje moet zijn, klein, fijn, mooi, met lang krullend haar en parelmoerglanzende vleugels. Haar jurk heeft de kleur van de nog rode bramen aan de bramenstruik. Mol, Muis en Egel hebben leuke grappige snoetjes en het uitproberen van de feestkleding is om te zien al een feest op zich. Maar een elfje in haar mooie stralende feestjurk is pas écht een sprookjeselfje. Ook de vrienden zijn prachtig om te zien in o.a. hun feestelijke blaadjesrok en met een petje op van een versierde opengebarsten kastanje.
Het zijn allemaal leuke, mooie, vakkundige, vrolijke afbeeldingen. 
Samen met het lieve verhaal vormt het een fijn boekje waar de kleintjes met plezier naar zullen kijken en luisteren.


ISBN 9789060387030 Hardcover 24 pagina's Christofoor september 2013
Vertaald door Jenny Crum Leeftijd 3+

© Dettie, 25 september 2013

Lees de reactie op het forum en/of reageer, klik HIER