jeugd 4-5 jaar

Stuart Trotter

http://www.stuarttrotterillustration.co.uk

 

Grote brutale Hippo
Stuart Trotter


In het eerste boekje over Hippo lazen we hoe krenterig hij was. Hij wilde al het lekkers uit de picknickmand voor zichzelf houden. Maar de dieren van het bos leerde hem een lesje, dachten ze...  Maar of dat echt zo is?


In dit verhaal is hij namelijk opnieuw helemaal niet zo aardig. Het is gewoon een grote brutale Hippo! Hij duwt iedereen aan de kant, en wil alles hebben wat een ander heeft. Als hij de krokodil op de fiets ziet zitten, moet hij per se op die fiets, maar Hippo is dik, groot en heel zwaar, dus... fiets kapot. Maar sorry zeggen? Welnee, dat woord kent Hippo niet. En zo dendert hij de jungle door. Hij pikt het drinken van de leeuw in en zegt niet eens dankjewel. Als hij de ballonnen van het kleine aapje niet mag hebben dan prikt hij ze gauw stuk en zo blijft hij doorgaan. Hippo vraagt niets, hij pakt alles gewoon af en vriendelijk bedanken is er al helemáál niet bij. Wat een akelige, vervelende Hippo!


En dan komt boontje om zijn loontje. Dankzij al zijn akelige hebberigheid gebeurt er iets waardoor Hippo zelf hulp nodig heeft. Maar dat zal hij dan eerst maar eens vriendelijk moeten vragen, vindt de olifant...


De tekst, in dit op zichzelf staande deeltje, is opgebouwd uit korte zinnen en in grote duidelijke letters afgedrukt. De schreeuwende bevelen van Hippo worden nog eens extra benadrukt door die zinnen in dikke letters af te drukken. Je hóórt het bijna.
Maar zoals zo vaak in boeken voor jonge kinderen zijn de afbeeldingen het allerleukste van dit boek. De grote Hippo heeft zo'n heerlijk brutale kop waar je vanzelf om moet grinniken. Hij kijkt je aan met zo'n blik van 'wie doet me wat?' Ook naar de dieren toe heeft hij die overheersende blik en je ziet ze allemaal als het ware in elkaar krimpen bij zoveel brutaal gedoe. De leeuw lijkt bijvoorbeeld wel een bang poesje dankzij het gedrag van Hippo.


Opnieuw lijkt aan het eind van het boek alsof Hippo zijn lesje geleerd heeft. Hij weet echt wel dat hij compleet verkeerd bezig was. Toch? Of niet? Als je op de laatste afbeelding in het boek Hippo's grimmige, brutale blik ziet, vrees ik dat hij nog steeds niet al zijn streken verloren is. Wat zullen we in een volgend verhaaltje over hem ontdekken?

Kortom, lekker brutaal boekje!


ISBN 9789402601657 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Aerial | oktober 2016
Afmeting 25,3 x 23 cm | Vertaald door Jeanet van den Heuvel | Leeftijd 4+

© Dettie, 8 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gulzige gierige Hippo
Stuart Trotter


Het zonnetjes schijnt, het is lekker warm buiten, heerlijk weer voor een picknick, denkt Hippo. Hij stopt zijn mand gauw vol met lekkere spullen, en stapt stiekem naar buiten. Niemand mag hem zien want al dat smakelijke eten wil Hippo, gulzig als hij is, helemaal alleen opeten... Met een boze blik, spiedt hij in het rond, niemand te zien gelukkig.


Maar daar staat het nieuwsgierige aapje ineens voor zijn neus en die wil weten wat er in de mand zit. 'Niets!', gromt Hippo en stopt de mand snel achter zijn rug. Gauw loopt hij verder maar komt overal dieren tegen en allemaal vragen ze wat Hippo in zijn mand heeft. 'Niets!', snauwt gulzige gierige Hippo elke keer. Hij liegt alsof het gedrukt staat.
Maar wat hij niet in de gaten heeft, is dat de dieren niet voor niets steeds vragen wat er in de mand zit... En zo ontdekt Hippo later dat ze een geintje met hem uitgehaald hebben en beseft hij dat al dat gierige gedoe van hem helemaal niet zo leuk is. Hippo heeft zijn lesje geleerd.


De zinnen van dit grappige boekje zijn kort en duidelijk afgedrukt. Het verhaaltje leest lekker weg maar is een beetje dun qua inhoud. De vlotte, heldergekleurde afbeeldingen maken echter alles goed. Vooral de lekkere sluwe blik van Hippo is grappig om te zien, hij is er helemaal van overtuigd dat hij iedereen te slim af is en straks heerlijk in zijn eentje zal zitten smikkelen en smullen. De snoet van hem als blijkt dat het niet zo loopt als hij gedacht had, is eveneens kostelijk. Vooral dankzij de afbeeldingen is het toch een vermakelijk en levendig voorlees- en kijkboekje geworden.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789402601138 | Hardcover | 32 pagina's | Uitg. Aerial Media Company | februari 2016
Afmeting 23 x 25,3 cm | Vertaald door Jeanet van den Heuvel | Leeftijd 4+

© Dettie, 12 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER