jeugd 4-5 jaar

Annemieke Pecht

De kerstwens van Raffie
tekst: Annemieke Pecht
illustraties: Julie van Zessen & Mieke Driessen


Raffie is een muis die met zijn familie woont op een vuilnisbelt. Rond Kerstmis doet Raffie niets liever dan naar binnen kijken bij de mensen. Hij vindt een kerstboom en kaarsjes zo mooi en zou zo graag zelf eens een gezellig kerstfeest willen vieren. Zijn zus Ranja vindt het maar niets. We hebben meer aan een lekker stuk kaas zegt ze. Maar toch wil Raffie eens gezellige Kerstdagen hebben met de muizen en eend en merel. Hij roept iedereen bij elkaar en vertelt over zijn droom en de dieren vinden het wel heel leuk klinken. Maar hoe komen ze aan een kerstboom? Daar weet Raffie wel wat op, die maken ze zelf! En zo hebben ze eindelijk ook eens een Kerstfeest dat helemáál geweldig wordt als de Kerstman ook nog op bezoek komt.


Een warm verhaal met vrij veel tekst. De afbeeldingen zijn gemaakt van uitgeknipte figuurtjes tegen een geverfde achtergrond. Elk muisje heeft iets specifieks zoals een strikje van krantenpapier of een haarband met een ster of rode laarsjes of een ooglapje etc.
Het grappige is dat elk dier zijn eigen voorstelling van kerst heeft maar wat het precies is weten ze niet. De een denkt dat kerst te maken heeft met op vakantie gaan naar een warm land, de ander zegt "Dan gaan de konijnen vluchten" en weer een ander weet dat er dan veel dennennaalden liggen die in je pootjes prikken. Raffie vertelt wat kerst inhoudt 'Dan vier je samen feest. Gewoon gezellig bij elkaar rond een mooi versierde kerstboom. Dat geeft je dan een warm gevoel.' En zo is het maar net!


ISBN 9789044818239 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis 25 oktober 2011

© Dettie, 8 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Hoe het komt dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft
Illustraties: Julie van Zessen & Mieke Driessen
tekst: Annemieke Pecht


Straathond Stinkie hoort van Black Jack de zwarte kater dat Sinterklaas aankomt in hun haven.  Gauw wringen ze zich tussen de mensen door want natuurlijk willen ze dat niet missen. Stinkie hoort daar iemand zeggen dat hij die avond zijn schoen zal zetten. Daar snapt Stinkie helemaal niets van! Waarom doen ze dat? Black Jack vertelt dat dan Sinterklaas bij je langskomt.
Na afloop van de optocht is Stinkie helemaal verdrietig, hij heeft geen schoenen dus dan komt Sinterklaas ook niet langs bij hem. Arme Stinkie.
Maar ineens ziet hij wat glinsteren op straat. Het is een heel mooie, prachtige, schitterende, geweldige schoen! Nu kan hij ook zijn schoen zetten!
Stinkie maakt een mooie tekening voor Sinterklaas en kruipt dan zijn vuilnisbak in. De mooie schoen staat ernaast.
De volgende ochtend weet Stinkie niet wat hem overkomt. Er stopt een auto met allemaal zwarte Pieten erin voor zijn vuilnisemmer. De mooie schoen blijkt de pantoffel van Sinterklaas zelf te zijn!  Sinterklaas wil hem bedanken. Maar de Pieten vinden Stinkie zo leuk, mag hij niet blijven? Sint, ook de jongste niet meer en daardoor wat vergeetachtig, ziet zo'n hondje dat zijn pantoffels steeds kan terugvinden wel zitten.
Vanaf die dag heeft Stinkie een heleboel Pietenbaasjes én een mooie eigen schoen.


Fantasievol Sinterklaasverhaaltje over een heel leuke straathond die ook om zijn vriendjes denkt. 
De zinnen zijn niet te lang en de letters hebben een prettig leesbare grootte.
De afbeeldingen zijn heel apart, vooral die van alle dieren die op straat leven. Geweldig om te zien, die verlopen koppen van die katten en honden. Eén kat heeft een lapje voor zijn oog , de andere heeft een grauwe stoppelbaard. Je ziet dat ze allemaal stinken.
Heel bijzonder is ook het huis van Sinterklaas. Er hangen zelfs Delfts blauwe tegeltjes aan de muren!
Stinkie zelf is een oorspronkelijk wit hondje met een zwarte vlek rond zijn rechteroog en een heel roze neus. Hij is dankzij zijn grappige snoet echt zo'n hondje dat je de hele tijd zou willen wil knuffelen.


Lekker vrolijk boek en leuk verhaal om voor te lezen op de dagen dat Sinterklaas in het land is.


ISBN 9789044815771 Hardcover 32 pagina's | Clavis B.V.B.A., Uitgeverij | september 2011
Afmeting 254x9x268 mm Leeftijd Vanaf 4 jaar

© Dettie, 20 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER