jeugd 4-5 jaar

Annemarie van der Eem

De fantastische vijf
Illustraties: Dorien Brouwers
Tekst: Annemarie van der Eem


Mans en Noor gaan samen met papa op safari. Misschien zien jullie de Grote Vijf wel, zegt de ranger. Als je de cover goed bekijkt dan kun je een beetje zien wie de Grote Vijf zijn. We zien een staart van een luipaard én een van een leeuw, de slurf van een olifant en de hoorns van een buffel en een neushoorn.
Noor gaat er helemaal voor zitten, verrekijker in de aanslag en daar gaan ze. Mans is niet zo fanatiek. Hij kijkt liever lekker in het rond.


Als je nu denkt dat we die dieren gewoon te zien krijgen dan heb je het mis. Kijkend met haar verrekijker roept Noor dat ze de neushoorn ziet, de olifant, de leeuw, de luipaard én de olifant. Maar als Mans opkijkt zijn ze steeds net weg. En klopt het wel wat Noor ziet?
Heb jij wel eens een olifant met een duikbril en badmuts op gezien, of een buffel die lang zal ze leven zingt? Nee?
Nou Noor wel dus! En elke keer is Mans te laat, de dieren zijn steeds net weg als hij opkijkt. Noor maakt van de safari gewoon een spannende tocht, ongeacht of ze nu wel of niet de Grote Vijf ziet.


En Mans? Mans beleeft een heel andere safari, en of die minder leuk is, is nog maar de vraag! Maar dat moet je zelf maar gaan bekijken op de prachtig fantasievolle afbeeldingen in dit boek.

Zie ook de afbeeldingen op de website van Dorien Brouwers


ISBN 9789047715023 | Hardcover | 32 pagina's | NUR 273 Lemniscaat | 11 juli 2023
Afmeting: 22 x 28 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 11 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik wil een leeuw!
illustraties: Mark Janssen
tekst: Annemarie van der EemAls je een huisdier wil en mama is er helemaal op tegen dan moet je hoog inzetten. En dat doet Sjuul dan ook. Hij brult:


'Ik wil een leeuw!
Een leeuw met wapperende manen,
sterke kaken en scherpe klauwen.
Een leeuw om mee te stoeien
en de buurvrouw te laten schrikken.'


En als je op de afbeelding ziet wát voor reusachtige leeuw Sjuul in gedachte heeft dan is het ook wel een echte superleeuw! Daar lijkt een dinosaurus maar een hagedisje bij!

Natuurlijk vindt mama het niet goed, Sjuul mag een wandelende tak, en dat wil hij nou net niet. Maar Sjuul heeft nog wel een voorraadje goede ideeën in zijn hoofd zitten. 'Dan wil ik een nijlpaard!' schreeuwt hij. En het nijlpaard schreeuwt lekker mee als je zijn enorme opengesperde bek ziet. Zo staande op de tong van het dier, lijkt Sjuul er een piepklein dwergje bij. Maar ook dat vindt mama een slecht idee, hij mag een goudvis, maar een nijlpaard? Nee!


Sjuul geeft echter niet op, hij heeft nog veel meer 'huis'dieren in gedachte, ze worden wel steeds kleiner en de dieren die Sjuul van mama eventueel wél mag worden steeds groter! Uiteindelijk vinden ze een oplossing. Mama's bezwaren zijn eindelijk weggevaagd en Sjuul krijgt het dier waar het hem allemaal om begonnen was. En zo zijn ze alle twee tevreden, hoewel... ook bij dat dier had mama eigenlijk iets anders, iets kleiners, iets schattigers voor ogen...

© Mark Janssen


Alle kinderen hebben wel eens om een huisdier gevraagd maar veel hebben helaas een definitief nee van hun ouders te horen gekregen. Debutant Annemarie van der Eem heeft dit gegeven op een erg humoristische wijze opgepakt en het 'gezeur' nog veel groter gemaakt. Het is bijna een ruilhandeltje, Sjuul zet zijn vraagprijs hoog en groot in en mama onderhandelt om 'het bedrag' kleiner te krijgen. Origineel bedacht!


De grote(!), met losse hand geschilderde, kleurige illustraties van Mark Janssen maken het boek nóg aantrekkelijker. Hij verbeeldt afwisselend de fantasierijke gedachten van Sjuul en de werkelijkheid. Zo zien we Sjuul heerlijk rondslingeren aan het piepkleine halsbandje van de grote harige oranje orang-oetang, maar na het veto van mama zit hij bozig in de keuken met de - denkbeeldige - kleine hamster die mama wél goedkeurt. 'Die slaapt bijna altijd, lekker rustig.'  Of we zien Sjuul zielig op de trap zitten omdat hij niet eens een nijlpaard mag! zo flauw.
Ik kan me overigens Sjuuls triestigheid goed voorstellen want dat nijlpaard van Mark Janssen heeft mijn hart helemaal gestolen. Die wil ik ook wel!


Kortom, ik heb genoten van dit boek, wat een fantasie, wat een humor, wat een verhaal! Geweldig! Graag meer van dit.


ISBN 9789047708674 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat| februari 2017
Afmeting 25,3 x 34,3 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 20 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER