jeugd 4-5 jaar

Jan De Kinder

http://www.jandekinder.be

 

Rood of waarom pesten niet grappig is
Jan de Kinder


We hebben allemaal een tijdje geleden in de kranten kunnen lezen wat pesten voor vreselijke gevolgen kan hebben.  Om kinderen duidelijk te maken hoe pesten ontstaat en wat je eraan kunt doen is in het verhaal over Tuur te lezen.


Tuur is namelijk verlegen en bloost daardoor heel snel, en niet zo'n klein beetje ook. Een meisje uit de klas maakt er een onschuldige opmerking over, 'je bloost...' zegt ze tegen Tuur. Maar die opmerking gaat een eigen leven leiden. Er wordt steeds vaker over de blozende Tuur gepraat en gelachen en al gauw gaat het van kwaad tot erger. Tuur wordt steeds meer uitgelachen om zijn rode hoofd en daardoor trekt hij zich steeds verder terug en wordt hij steeds stiller. Zoals altijd is er één die het ergste pest en dat is in dit geval Paul. Hij sart en treitert Tuur constant. Iedereen op school vindt dat Paul te ver gaat, maar niemand durft tegen hem in te gaan, bang als ze zijn voor de gevolgen. Hoe stiller Tuur wordt hoe harder Paul scheldt en op een dag blijft het daar niet bij....
Als de  juf vraagt of iemand wat gezien heeft, durft niemand antwoord te geven, als ze dat doen dan zal die vreselijke Paul vast wraak nemen. 'Ik wil niet dood' denkt een meisje zelfs. Maar dan is er één klasgenootje die de moed bij elkaar raapt en vertelt wat er gebeurd is en, zoals altijd, als er één schaap over de dam is, volgen er meer... Nu er eindelijk over gesproken wordt, stopt tot geluk van Tuur het pesten!


Het verhaal is in eenvoudige bewoordingen verteld door het meisje dat de eerste opmerking over het blozen maakte.  In het begin plaagde ze wel mee, maar toen het pesten erger werd, vond ze het steeds akeliger worden, eigenlijk vindt ze Tuur heel aardig!
Het verhaal is voor een kind makkelijk te volgen hoewel in de tekst soms een beetje vreemde sprongen gemaakt worden. Als juf ineens vraagt wat er gebeurd is, moet je bijvoorbeeld even goed naar de afbeelding kijken om te zien wat er aan de hand is.
De afbeeldingen zijn overigens erg sprekend in zwart- en roodtinten op een zachtgeel/beige achtergrond gemaakt. Juist door die eenvoud in kleuren wordt het pestgedrag heel duidelijk gemaakt. De gezichten van de kinderen hebben een lichte zandkleur behalve het gezicht van Tuur, die heeft twee knalrode blossen. Hoe meer er gepest wordt hoe feller de kleurcontrasten worden en hoe meer het rood gaat overheersen, zelfs de hele school wordt rood! De vervelende Paul wordt een knalrood monster! (Zie ook het inkijkexemplaar)


Door dit boek kunnen kinderen zien wat voor gevolgen pesten heeft en waarom het goed is om je mond open te doen als je ziet dat iemand gepest wordt. Het verhaal maakt duidelijk dat door er over te praten de macht verdwijnt van degene die andere kinderen kleineert, bedreigt en pest.
Uitstekend boek dat heel goed op school te gebruiken is om het onderwerp pesten bespreekbaar te maken.


ISBN 9789058388483 Hardcover 32 pagina's De Eenhoorn februari 2013
Leeftijd 4+

© Dettie, 1 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER