jeugd 4-5 jaar

Mary Logue & Pamela Zagarenski

http://marylogue.com

https://www.facebook.com/pzagarenski

 

Slaap als een tijger
illustraties: Pamela Zagarenski
tekst: Mary Logue


Al bij het zien van de cover snap je dat dit een bijzonder boek is. De koningstijger (met kroontje op zijn kop) ligt te ronken met de pop van het koninklijke meisje in zijn poot. Het meisje zelf ligt heerlijk naast hem met haar tijgerknuffel in haar armen te slapen. Maar voor het zover is lezen we het verhaal over het meisje dat niet wilde gaan slapen...


Het prinsesje woont in een plaats waar alles letterlijk op rolletjes loopt, zelfs de tijger heeft wieltjes onder zijn poten. Het meisje stept met haar koninklijke kroontje en al door de straten naar huis want het is bedtijd.

© Pamela Zagarenski


'Ik ben niet moe,'
zei ze tegen haar moeder.


'Ik heb geen slaap,'
zei ze tegen haar vader.


Misschien gaat het bij prinsesjes altijd zo, maar haar vader en moeder worden niet boos, integendeel. Heel liefdevol zeggen ze dat het niet erg is maar vragen wel of het meisje haar pyjama alvast  wil aantrekken. Dat doet ze...  'Ik ben nog klaarwakker' vertelt het meisje.


Haar papa en mama, die zich ook op rolletjes voortbewegen, zijn echter wel slim, ze laten het meisje met rust, ze mopperen niet, ze dwingen niet, ze zeggen alleen steeds dat het meisje ondertussen alvast wel een paar dingen kan doen. Zelfs als het meisje schoongewassen in bed ligt hoeft ze niet te gaan slapen.


Het meisje maakt er dankbaar gebruik van, ze rekt de tijd met allerlei vragen zoals: Gaat iedereen slapen? Slapen walvissen ook? en vleermuizen en slakken ook?  En hoe slapen ze dan? Telkens geven haar ouders rustig antwoord. Op het laatst vertelt haar koninklijke mama over de tijger, die van slapen groot en sterk wordt...

© Pamela Zagarenski

Als haar ouders weg zijn, nadat ze haar verzekerd hebben dat ze wakker mag blijven, fantaseert het meisje dat zij net als al die besproken dieren is en neemt steeds hun slaaphoudingen aan... Je zou er slaap van krijgen!


Niet alleen het originele verhaal, maar ook de prachtige, modern aandoende afbeeldingen dragen bij aan het bijzondere van dit boek. Er zijn voor die afbeeldingen verschillende technieken gebruikt; 'geschilderd op een houten ondergrond en bewerkt met de computer' zoals we voorin het boek kunnen lezen. Ze zijn in mooie, warme tinten gemaakt en niet zo doorsnee en zoet-liefelijk als afbeeldingen in kinderboeken kunnen zijn, maar evengoed zijn ze toch érg aansprekend. - Leuk detail is dat de moederkoningin steeds met het boek 'De kleine prins' onder haar arm loopt. -


Kortom, een fijn voor-het-slapen-gaan voorleesboek voor alle lieve kleine, al dan niet, prinsjes en prinsesjes onder ons.


ISBN 9789060388464 | hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Christofoor | januari 2018
Afmeting 28 x 22,8 cm | Uitstekend vertaald door Bette Westera | leeftijd ca. 4+

© Dettie, 12 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER.