jeugd 4-5 jaar

Sueli Menezes & Giuliano Ferri

Nino, het kleine vuurvliegje
illustraties Giuliano Ferri
tekst: Sueli Menezes


Op de cover van het boek zie je een grote vuurvlieg met een klein vuurvliegje op schoot, zittend op een grote bloem. Het achterlijf van de grote vlieg glinstert je als een klein lampje tegemoet...
Over het kleine vliegje, Nino genaamd, gaat het verhaal. Nino zou wel eens net zo helder willen schijnen als de maan want alle dieren in het oerwoud vinden zijn licht zo mooi. Niemand heeft het over het licht van de vuurvliegjes. Nino's wijze moeder zegt dat de vliegjes niet voor licht maar voor de betovering zorgen maar dat vindt Nino niet genoeg.
De maan heeft Nino's opmerking gehoord en zegt de volgende avond dat hij zo moe is van het schijnen elke nacht. Kan Nino hem misschien helpen en het eens een nachtje van hem overnemen? Nino is helemaal blij! Eindelijk ziet hij zijn kans, maar hoe moet hij dat aanpakken? Zal dat wel lukken?
Nino roept alle vuurvliegjes bij elkaar, en een oude vuurvlieg ziet het helemaal zitten. 'Natuurlijk kunnen we dat!' zegt hij. 'Als we het maar met zijn allen doen'. En de dieren in het oerwoud zien die nacht licht dat schitterender is dan het schitterendste maanlicht.


Het is een prachtig uitgevoerd boek. De afbeeldingen zijn sprookjesachtig vooral omdat er goudverf is gebruikt voor de onderlijfjes van de vliegjes. Zij schitteren daardoor écht. Er zit natuurlijk een wijze les in het verhaal verborgen en die is dat als je echt iets wil dan lukt het ook, als je maar samenwerkt. Samen kun je alles! Er wordt in mijn ogen een beetje teveel nadruk op deze les gelegd door deze  aan het eind van het verhaal nog eens te herhalen. Maar dat doet niets af aan het feit dat het een prachtig boek is, zoals we gewend zijn van De Vier Windstreken. Kinderen zullen vooral die prachtig glinsterende vuurvliegjes geweldig vinden.
Op de achterkant van het boek zien we als toegift een bol met gaatjes... die gaatjes schitteren dankzij het maanlicht én de lichtjes van de vliegjes! Heel mooi gedaan. 

ISBN 9789051161892 Hardcover 32 pagina's De Vier Windstreken september 2011
Vertaald door Joukje Akveld Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 11 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER