jeugd 4-5 jaar

Max Velthuijs

http://www.maxvelthuijs.org

 

Klein-Mannetje helpt een vriend


De figuur van Kikker duikt voor het eerst op in Klein-Mannetje heeft geen huis, dat in 1983 verscheen. Zes jaar later is Kikker de hoofdpersoon in Kikker is verliefd - en dat is het begin van een serie van twaalf prentenboeken over Kikker. Ook in dit boek komt de beroemde Kikker van Max Velthuijs voor alleen is hij niet het hoofdpersonage, dat is Klein-Mannetje.


Het verhaal:
Kikker is lekker aan het zwemmen en ziet een fles voorbij drijven. In die fles zit een briefje en Kikker wil natuurlijk weten wat er op dat briefje staat. Hij sleept de fles naar de kant en kruipt in de fles, maar Kikker is te dik en zit even later klem in de flessenhals! Toevallig kwam Klein-Mannetje voorbij en die kan Kikker gelukkig bevrijden. Kikker was wel zo slim om het briefje te pakken en daarop staat... Help, help!  Wat moeten ze nou? Wie heeft er hulp nodig? Klein-Mannetje en Kikker gaan dat samen onderzoeken, langzamerhand komen er steeds meer dieren bij die mee helpen zoeken en zo begint een dapper avontuur.


Een mooi boekje met kleurige, bedrieglijk eenvoudige afbeeldingen. Het verhaal is in korte zinnen weergegeven en de letters zijn redelijk groot.
Het boekje laat zien dat elkaar helpen heel leuk kan zijn ook al moet je er soms veel voor doen.


Max Velthuijs (1923-2005) illustreerde al zijn boeken zelf en heeft een indrukwekkend aantal boeken nagelaten die nog steeds gretig gelezen en bekeken worden. In 2006 maakte minister Maria van der Hoeven van OCW bekend dat er een speciale oeuvreprijs komt voor kinderboekenillustratoren: de Max Velthuijs-prijs. De eerste die deze mocht ontvangen was Mance Post.


ISBN 9789055791736 Gebonden | formaat: 19,2 x 25,9 cm | aantal pagina's: 32 | De Vier Windstreken  najaar 1996
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 5 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER