jeugd 4-5 jaar

Annemarie Bon

http://www.annemariebon.nl

https://gertiejaquet.wordpress.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Annemarie Bon in de volgende categorieën:

baby- en peuterboeken 0-3 jaar

jeugd 10-12 jaar.

jeugd 13+

Non-fictie jeugd (10+)

 

Haas redt het bos
Illustraties: Gertie Jaquet
Tekst: Annemarie Bon


Onder de meer dan 150 boeken die Annemarie Bon al op haar naam heeft staan, zijn meerdere titels over Haas, die intussen een BB-er is geworden (Bekende Bosbewoner)


In het nieuwste – negentiende! - boek krijgt Haas te maken met actuele problemen.
Het begint met de komst van een vreemde vogel. Gastvrij als hij is verwelkomt Haas de vreemdeling, maar zou hij dat gedaan hebben als hij de gevolgen had kunnen overzien? Want de vogel, een paradijsvogel, loopt de hele tijd met een smartphone rond en maakt overal foto’s van. Ze heeft het over e-mail, internet en selfies. Het gaat Haas boven zijn pet, zoals ook het idee van ‘volgers’, daar begrijpt hij niets van. Hij denkt er verder niet over na en hij laat Radijsje het bos zien waar zijn vrienden wonen.


Had hij maar wel geweten wat al die moderniteit inhield! Want nadat Radijsje is geweest, wordt het bos zowat platgelopen door bezoekers. Dieren die wildkamperen en dieren die hun afval gewoon laten liggen, dieren die hun neus overal insteken, foto's maken en eisen beginnen te stellen. Dieren die denken dat ze zich zomaar het bos kunnen toe-eigenen! Dit kan niet langer zo. Wat kunnen de dieren van het bos doen om er voor te zorgen dat hun bos leefbaar blijft?


Of kinderen het zullen opmerken is de vraag, maar de verhalen in dit boek vinden duidelijk hun oorsprong in de huidige maatschappij. Teveel toeristen op dezelfde plek hetgeen gepaard gaat met asociaal gedrag is het thema van dit boek. Best wel een zwaar thema, maar er is natuurlijk ook veel humor. Het verhaal Stadse Fratsen is hilarisch!
Natuurlijk vindt Haas een oplossing voor deze toestanden, meerdere oplossingen zelfs. Werkte het in de werkelijkheid ook maar zo! Hij is in ieder geval de terechte winnaar van de verkiezingen.


Voorlezen of zelf lezen door oudere kinderen: de verhalen van Haas en zijn vrienden zijn leuk, en er is voor de jongsten veel herkenning. Dan zijn er nog de tekeningen. Gertie Jaquet heeft weer hele mooie tekeningen gemaakt. De stadse dieren, de wildkampeerders, allemaal herkenbaar als ware het mensen.


Gertie Jaquet werkt sinds 1983 als illustrator van kinderboeken: zelfgeschreven prentenboeken en boeken van andere schrijvers. Ze wist al op de middelbare school dat ze wilde tekenen.


Annemarie Bon (1954, Den Bosch) was biochemisch analiste, freelance journaliste voor het Brabants Dagblad en hoofdredacteur van de kinderbladen Taptoe en Okki voordat zij verhalen en boeken voor jong en oud ging schrijven. Vooral de boeken van Haas voor kinderen van 4 tot 9 jaar kennen we. En ze schreef vele AVI-boekjes, de boeken van Goudkust en jeugdromans, zoals 'Free run', 'Challenge', 'Oppassen', 'Een nieuw leven' en 'Niets meer te verliezen'.


ISBN 9789048857340 | hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Moon | augustus 2020
Leeftijd vanaf 5 jaar.

© Marjo, 8 september 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER