jeugd 4-5 jaar

Elle van Lieshout & Erik van Os

http://www.erikvanosenellevanlieshout.nl

http://www.miesvanhout.nl

http://marijetolman.nl

http://www.janjutte.nl

 

Ik weet wat ik worden wil
illustraties: Mies van Hout
tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout


Elle en Erik schrijven sinds 1990 samen (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Ze werken thuis in hun ruime, zonnige werkkamer op zolder of aan de keukentafel. 'Schatje en Scheetje’ was ons 100e boek. Daarna heb ik niet meer geteld.' zegt Elle op hun website.
Mies van Hout heeft inmiddels ook haar -illustratie- sporen nagelaten. We kennen haar o.a. van de prachtige boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing maar ook van de Kiekeboeserie en andere boeken.


Mies van Hout illustreerde al eerder boeken van Erik en Elle, o.a. het genoemde Schatje en Scheetje en het is fijn dat ook bij dit boek Ik weet wat ik worden wil het drietal heeft samengewerkt. De combinatie Ellen, Erik en Mies is namelijk perfect.


Ik weet wat ik worden wil
is al 12 jaar een geliefd boek vol kinderversjes over beroepen die een mooi ritme hebben en veelal op rijm zijn geschreven. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar een aantal versjes zijn nu te beluisteren op Spotify.

Het is goed voor te stellen dat dit boek graag gelezen wordt. De versjes sprankelen, de teksten zijn vlot en ze zijn ook inhoudelijk knap en vol fantasie gemaakt.

Persoonlijk vind ik het versje Profvoetballer erg leuk dat zo begint:

Ik hoop op een plek
in het Nederlandse elftal
maar ja...
ik ben niet goed in voetbal


nou ja
IK ben wel goed
maar mijn voet
doet nooit wat-ie moet [...]


Of het lieve Postbode versje


Ik ben van de post
ik heb de pest
aan boze brieven

boze brieven stuur ik terug
ik bezorg de lieve
alleen de lieve brieven.


Het versje Klusjesman en zijn klusjesvrouw, die het klussen af en toe onderbreken, omdat ze 'ondertussen even kussen' eindigt heel schattig...


's avonds zijn we moe
van dat geklus
van dat gekus
dat heb je dan


trusten klusjesvrouw
trusten kusjesman.


De versjes lezen ook, dankzij het ritme, heerlijk voor en de afbeeldingen zijn vol humor gemaakt.
Mies van Hout heeft op haar site nog allemaal tips bij dit boek geplaatst.


Kortom, een prima boek om te gebruiken voor het thema 'Worden wat je wilt' van de kinderboekenweek 2021. Het boek is dan ook verkozen tot thematitel van de kinderboekenweek 2021 wat inhoudt dat scholen een lespakket kunnen bestellen,waarin onder andere voor alle thematitels een lesbrief zit met suggesties voor het behandelen van het boek in de klas.


ISBN 9789025775339 | Hardcover | 72 pagina's | Gottmer | juni 2021
Afmeting 32,4 x 20,1 cm | Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen dik jaar met Julia en Ot
illustraties: Sandra Klaassen
tekst: Elle van Lieshout en Erik van Os


Elle van Lieshout en Erik van Os maken al 25 jaar stoere, vrolijke en herkenbare verhalen over twee kleuters. Gedurende die jaren zijn de kleuters niet ouder geworden natuurlijk, zodat de verhaaltjes nog steeds erg herkenbaar zijn voor jonge kinderen. Verschilt het zoveel van de Jip en Janneke waar de voorlezende ouders misschien wel mee groot geworden zijn? Ach, nee. Kinderen blijven kinderen. Waar ik wel blij mee ben is dat Elle van Lieshout en Erik van Os de moderne media nog weg houden uit deze verzameling!


Julia en Ot zijn broer en zus, zes en vier jaar oud. Ze gaan naar school, waar hun juffrouw natuurlijk de enige waarheid vertelt. Ze spelen volop samen, binnen en buiten, maar als er een ander kind bij is, kan dat wel eens een heel andere situatie opleveren. Ze spelen graag verhaaltjes of situaties na en omdat het een boek is voor een jaar lang komen de meest gebruikelijke gebeurtenissen gedurende een jaar ook in het boek voor: Kerstmis, Moederdag, Pasen, vakantie. Huisdieren spelen een rol, en de kinderen maken mee dat het er in een ander gezin heel anders aan toe kan gaan.


Grote onderwerpen worden niet geschuwd, zoals wanneer er iemand in de familie komt te overlijden, maar soms gaat het ook alleen maar om een koekje...


Het zijn zeer behapbare verhaaltjes, om voor te lezen, voor de momenten waarop de voorlezer minder tijd heeft zijn er gedichten van één pagina, voor iemand die er de tijd voor neemt, zijn er langere verhalen, maar natuurlijk lezen deze mensen gewoon nog een verhaaltje, en nog een!
Ontzettend leuk boek! (en, zeer zeker ook voor de volwassene die voorleest!)


Sandra Klassen verdient ook een compliment: de tekeningen zijn zeer aansprekend, vrolijk en passen precies bij de verhaaltjes. De tekeningen die twee pagina’s beslaan zou ik zo in willen lijsten!


ISBN   9789047707264 | Hardcover| 198 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | november 2015
Leeftijd vanaf vier jaar, voorlezen.

© Marjo, 26 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kees van Dijk
illustraties:  Jan Jutte
tekst: Elle van Lieshout, Erik van Os


Zeg nu zelf met een titel als Kees van Dijk verwacht je niet dat het boek over een dinosaurus gaat. Toch is het zo, maar het verhaal gaat dan wel over een heel gewone dinosaurus en zijn gezin, bestaande uit vader Kees, moeder Marie en hun 2 kinderen Toon en Kareltje. Ze wonen in de buurt van Waterswijk.
Ze leiden een heel gewoon leventje, 's ochtends zwemmen ze wat in het meer. 's Middags gaat vader Kees op jacht en doet moeder Marie het huishouden en spelen de kinderen met hun dinovriendjes. Er wordt gegeten en nog een spelletje gedaan en dan komt hét moment, vader Kees begint...


te vertellen over later
en met al wat Kees verzon
leek het of hij heel ver
in de toekomst kijken kon.


Hij vertelt over hoge gebouwen waar licht uit komt en over wezens op twee benen die onder een vacht slapen en over dingen zonder poten die toch kunnen bewegen en zelfs vliegen! Moeder Marie vindt het op gegeven moment wel weer genoeg.


Kom Kees, hou op, en haal
geen gekke dingen in je hoofd.
Geen Dino hier op aarde
die die flauwekul gelooft!


De dinootjes gaan lekker slapen, het is uit met de pret. Vader Kees mijmert met moeder Marie nog wat en geniet, hij zucht: "Wat is het leven mooi, Marie, met jullie en een beetje fantasie."


Dit fantasierijke verhaaltje heeft het helemaal. Juist door de gewoonheid is het voor kinderen een heel aansprekend geheel geworden. Ook dinosaurussen houden van spetteren in het water en ook bij hun moet moeder stofzuigen. Dat mama daar de slurf van een klein mammoetje voor gebruikt doet er niet toe. En dat er geen vlinders rondvliegen maar een soort minidraakjes maakt ook niet uit. Het leven van de dinofamilie is weinig anders dan het leven van nu... Ook Toon en Kareltje moeten hun bot leegeten.

De tekst is op rijm die voor het merendeel vlot en ritmisch verloopt. Maar persoonlijk houd ik niet van afgebroken zinnen zoals in het bovenstaande tweede tekstgedeelte. Dat kan beter.  Maar eerlijk is eerlijk, de tekst is verder goed geschreven, erg humoristisch en origineel en vooral de gewone Hollandse namen en de nadruk op de gewoonheid van het dinogezin en hun vrienden maakt het verhaal grappig. Natuurlijk vormen de toekomstbeelden van vader Kees en de reactie daarop van moeder Marie de kers op de taart.

De afbeeldingen van Jan Jutte vullen het verhaal prachtig aan. Ook deze zitten vol kostelijke vondsten die je regelmatig doen glimlachen.
Uitstekend voorlees- en kijkboek.


Zie ook het inkijkexemplaar (naar beneden scrollen)

De binnenkant van de stofomslag is een kleurige poster.


ISBN 9789047704997 Hardcover 26 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 27 mei 2015
Afmeting 23,4 x 29 cm Leeftijd 4+

Dettie, 26 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 


De dikke Mejuffrouw Muis

illustraties: Marije Tolman
tekst: Elle van Lieshout & Erik van Os


De best wel deftige Mejuffrouw Muis zoekt een huis. Na zeven dagen zoeken heeft ze er een gevonden...


met uitzicht op de buren.
Allemaal dezelfde tuinen
allemaal dezelfde schuttingen
allemaal dezelfde schuren
Een heerlijk rijtjeshuis
voor een heuse rijtjesmuis.

Het grappige is dat op de muizen een heel eigen inbreng hebben en daardoor zien op de afbeeldingen de rijtjeshuizen er stuk voor stuk toch heel anders uit. Het nieuwe huis van Mejuffrouw Muis is net een woonwagen, en heeft een tuin met een grasveld en rozenpoortje, het andere huis (eigenlijk zijn het caravans) is modern paars geschilderd en heeft tegels in de tuin. En weer een ander woont in een soort boomhut. Het ziet er heel gezellig uit. Maar het huis van Mejuffrouw Muis is nog leeg en kaal en dat kan natuurlijk niet, dus ze koopt ze samen met haar net zo deftige poedel Lucebert spulletjes en prulletjes en als ze eenmaal helemaal geïnstalleerd is - ze heeft o.a. designmeubels - mist ze toch iets... een man? Nee een tv!


In het tweede verhaal gaat Mejuffrouw Muis op vakantie en Lucebert gaat natuurlijk mee. De koffer was vol, en hup op naar Costa del Sol...


Daar waren ze dan.
Hotel Aquarel.
Het regende, regende, regende.
Het regende dat het goot.
Daar zaten ze dan.
Ze verveelden zich dood.


Maar Mejuffrouw Muis en Lucebert weet daar natuurlijk wel iets op te verzinnen en ze genieten!
Ook bij dit verhaal staan heel humoristische afbeeldingen, vooral die over de terugreis is een studie waard, die zit vol met erg grappige details.

En dan volgt mijn favoriete verhaal uit deze dikke Mejuffrouw Muis bundel.
Mejuffrouw Muis belandt namelijk in het ziekenhuis. Ze heeft het puntje van haar staart gebroken. Zij en Lucebert hebben het er vreselijk naar hun zin! Ik heb zitten lachen bij de afbeeldingen, die zijn zo enorm komisch. Wat een geweldige fantasie heeft Marije Tolman. Je ontdekt steeds wat nieuws.


Na haar ontslag uit het ziekenhuis nam Mejuffrouw Muis haar dokter mee naar huis. - Het in gips gerolde puntje van haar staartje lag op een karretje met wieltjes - En een tijdje later is het met recht de dikke Mejuffrouw Muis, want ze verwacht een kleine muisje. De dokter wil een stoere zoon, Mejuffrouw Muis wil een snoezige dochter en Lucebert maakt het niet uit als het maar geen vuilnisbakkenhondje wordt. Ze ruziën over namen, Lucebert vindt Vasalis, Schmidt of Achterberg wel mooi, ze ruziën over een wiegje of een ledikantje of een mandje maar uiteindelijk krijgen ze allemaal hun zin drie mandjes, drie wiegjes, drie ledikantjes, met negen kleintjes erin!
Ook bij dit verhaal zijn afbeeldingen weer vermakelijk. Alle dromerijen worden uitgebeeld op een heerlijk vrolijke manier. Of je wil of niet, je moet vanzelf lachen. Ook bij dit verhaal zie je, hoe langer je de tekeningen bekijkt, steeds weer nieuwe, grappige details.


De verhalen - op rijm - zijn ook afzonderlijk uitgeven onder de titels Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis, Mejuffrouw Muis aan de Costa del Sol Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis en Mejuffrouw Muis krijgt muisjes. Ik kende de verhalen nog niet maar heb enorm genoten van deze dikke Mejuffrouw Muis.
Als je een kind, en jezelf, een plezier wilt doen dan zou ik zeker deze bundel verhalen aanschaffen.


Zie ook het mooie youtube filmpje waarop Juffrouw Muis en haar heerlijke huis te zien is


ISBN 9789047706205 Hardcover 110 pagina's Uitgeverij Lemniscaat april 2014
Afmeting 20 x 17,5 cm leeftijd vanaf ca. 4 jaar

© Dettie, 23 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Schatje en Scheetje
Illustraties: Mies van Hout
tekst: Elle van Lieshout & Erik van Os


Schatje en Scheetje is een grappig prentenboek dat gaat over twee boeven. Ze hebben een paar sokken gestolen en zijn daarom terecht gekomen in de gevangenis. Echter, de inrichting van de cel is niet echt mooi en Schatje mist de zon, de maan en de sterren. Haar maatje Scheetje glipt dagelijks tussen de tralies door naar buiten en neemt een stukje “buiten” mee voor zijn geliefde. Zo wordt het steeds knusser in de cel, die er steeds kleurrijker uit gaat zien. Maar op een dag gebeurt iets vreselijks… Schatje en Scheetje worden vrijgelaten. Hier is het duo absoluut niet blij mee en dus moeten ze een plan bedenken…


Een prentenboek met een warm verhaal. Het maakt op eenvoudige wijze duidelijk dat het niet uit maakt waar je bent, als je maar samen bent met diegene waarvan je houdt. Het verhaal wordt voorspelbaar; als Schatje iets wil, haalt Scheetje het voor haar. Kinderen smullen van deze herhaling en mijn dochter genoot vooral van de illustraties waar “gaten” in kwamen omdat Scheetje dat deel meenam voor zijn geliefde. De gestolen uitzichten worden lichtgeel van kleur en het grappige is dat je een konijntje ziet die de lege plekken weer aan het schilderen is. Het boek is een kleurrijk geheel en de grijze, ietwat grauwe cel wordt steeds meer omgetoverd in een rijk kleurenpalet. De tekeningen zijn een lust voor het oog.


Het einde van dit verhaal is geestig bedacht en mijn dochter moest er hard om lachen. Schatje en Scheetje hebben elkaar in het hart gesloten, maar veel lezers zullen hen ook in hun hart sluiten!


Zie ook het 'inkijkexemplaar'


ISBN 9789047700531 Hardcover 32 pagina's Lemniscaat april 2008
Leeftijd 4 +

© IreneK, 25 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!