jeugd 4-5 jaar

The Umbilical Brothers

https://www.umbilicalbrothers.com

http://www.johanpotma.com

 

Monster in mijn huis
Illustraties: Johan Potma
Tekst: The Umbilical Brothers


Monster in mijn huis is het eerste boek van het Australië afkomstige duo The Umbilical Brothers. The Brothers maakten o.a. het kindertelevisieprogramma The Upside Down Show en ook de Not Suitable for Children show, waarin het duo alias David Collins en Shane Dundas  een show voor kinderen maakten die 'mislukte' wat hilarische gevolgen had. De heren zijn dus wel gewend om voor kinderen te werken.


Of die laatste show het idee voor dit boek heeft geleverd, is natuurlijk de vraag want ook dit boek lijkt niet geschikt voor kinderen met al die monsters erin. Maar het zijn wel bijzondere monsters die er eigenlijk best wel lief uitzien. Heel lief zelfs en leuk, en grappig!


Al op de cover zien we een glimlachend aardig monster, die lekker zacht en harig lijkt. Hij is een beetje als een poes maar dan anders. Het monster op de eerste tekstpagina is nóg leuker! Het is net een lieve, groene inktvis met éen groot oog.Het leuke is dat de monsters echt overal zitten en ze zien er ook nog eens allemaal anders uit. We zien monsters in de keuken, in de huiskamer en zelfs in de boekenkast. Dit laatste monster heeft een lijf vol boomblaadjes en leest boeken zoals: Tuinieren voor dummies en On the origin of spieces. Dat zijn leuke grapjes voor volwassenen die het boek voorlezen, maar ook zonder dat te weten of te zien zijn de afbeeldingen voor kinderen echt fantastisch om te zien.
Het muisje leest overigens gezellig mee.


Ook het harige olifantenmonster met oren van een eland is een gezelligheidsdier. Hij zit met een bakje popcorn op schoot te lachen om een film... The elephant man. Het muisje hangt haar piepkleine kleren aan de waslijn. Het ziet er allemaal lekker knus uit.


Maar... wie vertelt het verhaal eigenlijk? Wie vertelt over de monsters, en zijn het wel monsters? Zien en begrijpen we het allemaal wel goed?
Het einde van het verhaal blijkt echt een grote verrassing die je niet ziet aankomen.


Al met al een superboek dat ook nog eens prachtig uitgevoerd is. Het lijkt alsof van de prenten met plakband een boek is gemaakt. Het papier ziet er vergeeld uit en is soms al eens eerder gebruikt, ook een koffiekring ontbreekt niet. De rijmende tekst is lekker kort en vlot.
Het boek krijgt van mij een dikke 10.


ISBN 9789021461687 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Volt | 17 februari 2022
Vertaald door Marieke Woortman | Afmeting 32,4 x 23 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 28 februari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER