jeugd 4-5 jaar

Ruth Wielockx

http://ruthwielockx.com

 

Pim Piloot
Ruth Wielockx


Vorige week las ik het verrassende boek Gewonnen van dezelfde schrijfster/illustratrice dat over allerlei vervoermiddelen zoals onder andere een driewieler, scooter, squad en racemotor gaat. Daar komt al een vliegtuig in voor maar dit boek gaat alleen maar over allerlei vervoermiddelen die kunnen vliegen en dat is ook nu weer verpakt in een leuk verhaal.


In dit verhaal gaan we op bezoek bij Pim Piloot die helemaal dol op vliegtuigen is. Hij heeft wel vijf vliegtuigen, voor elke klusje wel een, maar het allerliefste haalt hij stunts uit met zijn stuntvliegtuig.
Die ochtend zit hij er helemaal klaar voor, hij gaat lekker allerlei stunten oefenen, denkt hij.
Maar dan gaat de telefoon. Het is bakker Bertje, hij is helemaal door zijn fruit heen en moet fruittaarten bakken. Geen probleem vindt Pim, hij start de dubbeldekker - dan kunnen ze dubbel zoveel meenemen - en in korte tijd hebben Bertje en Pim een berg fruit gehaald. Bertje is helemaal gelukkig.


Net als Pim denkt te kunnen gaan oefenen aan de moeilijke stunt die hij in gedachte heeft, wordt hij opgeroepen door de brandweerman Bob, ze hebben zijn hulp nodig. Hup, onmiddellijk stapt Pim in zijn blusvliegtuig want een brand blussen is belangrijker dan stunten.

En zo gaat het elke keer. Steeds als Pim denkt te kunnen gaan stuntvliegen komt er weer wat tussen. En als het
e i n d e l i  j k eenmaal zover is dan gaat het mis, maar dan blijkt hoe blij iedereen is met zo'n goede vriend als Pim Piloot!


Het blijft een voorrecht om zulke mooie boekjes onder ogen te mogen krijgen. De illustraties in dit boekje zijn bijzonder en vaak grappig, zoals de dubbeldekker waar de kisten met fruit zelfs op de 'bovenverdieping' zijn gebonden.
Dankzij dit boekje maken kinderen op een heel speelse manier kennis met allerlei soorten vliegtuigen zoals het blusvliegtuig, een helikopter, een vrachtvliegtuig en natuurlijk het stuntvliegtuig. Alle illustraties zijn duidelijk en heel helder en aantrekkelijk gekleurd.
De tekst is in een prettig formaat afgedrukt met, zoals deze uitgeverij wel vaker doet, enkele dikgedrukte kernwoorden.
Kortom, opnieuw een erg aantrekkelijk, prettig boekje, kinderen zullen van die aardige Pim en zijn vliegavonturen genieten.


ISBN 9789044821024 Hardcover 27 pagina's Uitgeverij Clavis september 2013
Afmeting 10x270x257 Leeftijd 4+

© Dettie, 9 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kleine kerstboom
Ruth Wielockx


"Vandaag is een heel speciale dag.
Een heel jaar lang heeft Kleine Boom naar deze dag uitgekeken.
Misschien word ik dit jaar wel een echte kerstboom zegt hij opgewonden."


De andere bomen schrikken daar een beetje van. Kleine Boom is nog zo klein. Ze vertellen hem dat er nog heel weinig lichtjes in hem passen en er maar één pakje onder hem gelegd kan worden. Hij is misschien nog een beetje té klein. Gelukkig neemt de kerstbomenman hem toch mee, je weet maar nooit of iemand zo'n klein boompje wil.
Dikke Boom wordt verkocht aan de bakker. 'Fijne pakjesnacht', zingen de andere bomen.
Stekelige Boom wordt verkocht aan de kapper. 'Fijne pakjesnacht', zingen de andere bomen.
Grote Boom wordt verkocht aan de burgemeester, hij mag op het marktplein staan. 'Fijne pakjesnacht', zingt Kleine Boom die als enige nog over is.
Hij is al helemaal verdrietig, de andere bomen hadden gelijk, hij is nog te klein. En dan... net als de kerstbomenverkoper wil gaan sluiten komt er een heel oude man aanlopen en hij koopt Kleine Boom! Dat worden geen blije kindergezichtjes denkt Kleine Boom, geen pakjes... Maar niets is als het lijkt. De oude man blijkt namelijk een heel bijzondere man te zijn!


Zowel het verhaal als de afbeeldingen zijn mooi. Elke boom heeft een eigen gezicht en het is ook leuk om te zien dat Dikke Boom versierd wordt met koek en cake. De takken van Warrige Boom hangen vol met worstjes, want hij is aan de slager verkocht en de boom voor de kapper heeft een prachtige gestileerde coupe gekregen. Kleine Boom is natuurlijk aandoenlijk met zijn kleine ronde hoofdje en die enkele takken.
Op elke afbeelding is veel te zien maar het is niet zo druk dat de kleintjes door de (kerst)bomen het bos niet meer ziet.
Kinderen zullen zeker van dit verhaal en de sfeervolle illustraties genieten.


ISBN 9789044818208 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij Clavis oktober 2012
Leeftijd 4+

© Dettie. 8 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!