jeugd 4-5 jaar

Mieke Dobbels

In de gloriefant
illustraties: Julie van Hove
tekst: Mieke Dobbels


Een voorleesverhaal over dyspraxie, staat er op de cover. Dyspraxie? Wat is dat eigenlijk? Nou, het betekent bijvoorbeeld dat je onhandig bent, problemen met lezen en schrijven kunt hebben of je mes en vork niet goed kan vasthouden, dat je een bal niet kan vangen, niet kan huppelen of fietsen of laat leert praten. Kortom 'je motoriek werkt niet goed, het omzetten van 'prikkels naar handelingen' gaat niet zo fijn.
Net als dyslexie en dyscalculie (slecht kunnen lezen/schrijven of rekenen doordat je alle letters of cijfers omdraait) is dyspraxie 'een softwarefoutje in de hersenen'. En laat in dit boek het olifantje Gloria nou ook dyspraxie hebben!


Gloria heeft nu schoolvakantie. Dat is natuurlijk beestig fijn maar ook een beetje vervelend, want zo'n vakantie duurt ook wel lang, wat moet je al die tijd doen? Als ze de ijscoman ziet denk ze, misschien mag ik hem deze zomer wel helpen! Ze rent gauw naar de kar maar ja dat gaat niet goed, ze struikelt over haar eigen poten en botst - bam - tegen de ijskar aan! De lieve ijscoman geeft haar gauw een ijsje met wel vier bolletjes, maar ook dat gaat mis, per ongeluk stoot ze het ijs uit zijn handen. En dat is precies wat iemand met dyspraxie kan overkomen.
Hem helpen lijkt dus toch niet zo'n goed idee...


Maar als Gloria naar huis gaat bedenkt zij dat zij mama misschien kan helpen in de vakantie, mama heeft namelijk een porseleinwinkel... Helaas, als Gloria voorzichtig - denkt zij - tegen het raam tikt met haar poot zit er gelijk een barst in het winkelraam. O jee! Gloria wordt zomaar beestig verdrietig van.


En zo doet Gloria allerlei klusjes voor iedereen. Soms gaat het heel goed maar dan gebeurt er weer iets onhandigs waardoor ze zich beestig schuldig, beestig zenuwachtig of beestig teleurgesteld voelt. Ze wil zo graag wat doen, helaas gaat het steeds mis...


En dan bedenkt Gloria helemaal zelf iets wat ze de hele vakantie kan doen en waar iedereen blij mee is! En als ze jarig is dan roept iedereen Hoera voor Gloria! Lang zal ze leven in de gloriefant!


Dit boek is een van de boeken uit de 'Superdieren' serie. Ieder boek heeft een eigen onderwerp, zoals het boek Ik prik, dat gaat over iemand die hooggevoelig is of flamingo! die zijn angst overwint en weer durft te vliegen. Dit boek bespreekt dus de onhandigheid en het ongemak dat iemand met dyspraxie kan overkomen. Het is niet erg, maar het is wel fijn dat je weet dat jij gewoon iets hebt waardoor sommige dingen wat lastiger gaan.


De schrijfster heeft er een leuk verhaal van gemaakt zo leuk zelfs dat iemand die geen dyspraxie heeft het ook heel erg zal waarderen. De  illustratrice Julie van Hove heeft er respectvolle maar humoristische illustraties bij gemaakt waardoor je Gloria eigenlijk nóg meer in je hart sluit.
Het is gewoon een grappig en apart boek, net zo apart en bijzonder als jarige Gloria, de hieperdepiep gloriefant is!


ISBN 9789401463256 | Hardcover | 32 pagina's | Lannoo | oktober 2019

© Dettie, 25 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER