jeugd 4-5 jaar

Nancy Bosmans

https://lisavanwinsen.nl

 

De Boebalas
Illustraties: Lisa van Winsen
Tekst: Nancy Bosmans


‘Misschien maakt oma wel een van onze favoriete P’s’…


Neah, Ayah en Avah zijn bij hun Ghanese oma. Ze hebben oma al zien kokkerellen in de keuken, dus als ze aan tafel geroepen worden, schuiven ze snel aan. Wat zou oma voor hen klaargemaakt hebben?
Patat? Pannenkoek? Pizza misschien?
Je zou hun gezichten moeten zien als oma de pan op tafel zet en zegt:


‘dit is nou mijn beroemde fufu met okrasoep. Mijn moeder leerde het me maken. Haar fufu was de allerlekkerste van ons dorp in Ghana.’


Nee hoor, dat willen de zusjes niet eten! Dat kennen ze niet! Dus dat lusten ze niet!
Oma kijkt even een beetje sip, maar al snel heeft ze weer een grote lach op haar gezicht. Want ze heeft een oplossing: de Boebalas!


‘Boebalas, Boebalas, bedi wo soep!
 Boebalas, bra behu mi. Ik roep!
 Boebalas, bra, niemand wil eten…
 Maar jij zal wel de oplossing weten!


En daar is de Boebalas! Een monster! Maar wat voor een!
Hij trekt de kinderen mee, hup, de soep in! Een wonderlijk avontuur staat hen te wachten!
Een proefavontuur, en dat wordt niet alleen voor de meisjes genieten: ook de lezers genieten mee. Prachtige heldere kleuren, een nieuwe wereld en nieuwe smaken! Zou de Boebalas het voor elkaar krijgen dat de zusjes toch wel willen proeven van het eten dat ze niet kennen?


Achterin vind je het recept voor het heerlijke Ghanese gerecht fufu. (Wikipedia: Fufu of foufou is een vaste brij verkregen uit de cassave, bakbananen en/of yams. In geheel West- en Midden-Afrika is het een hoofdbestanddeel van of een onderdeel van vele gerechten)


Nancy Bosmans heeft een Nederlandse vader en een Ghanese moeder. Ze vindt het belangrijk om verhalen te vertellen waarin haar Ghanese cultuur weerspiegeld wordt. De Boebalas is haar eerste prentenboek. Het is gebaseerd op de multiculturele verhalen uit de Ghanese cultuur die ze zelf tijdens haar jeugd meekreeg.
Lisa van Winsen debuteerde samen met schrijver Michael Middelkoop met Idje wil niet naar de kapper! In 2021 verscheen Mila’s Vonk, het eerste boek dat ze niet alleen illustreerde, maar ook helemaal heeft geschreven.

ISBN 9789464530490 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Condor | juli 2023
Afmeting: 22.7 x 28.9 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 25 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER