jeugd 4-5 jaar

Peggy Nille

http://www.peggynille.com

 

altLily in Parijs
Peggy Nille


Op de eerste pagina zien we Lily afgebeeld op haar fietsje, en in gezelschap van een poesje. Dat poesje blijkt niet bij Lily te horen maar bij Lily’s neefje Paul. Maar het is natuurlijk wel prettig om eerst even kennis te maken met de figuren die we door het boek gaan volgen.  Want dit is een zoekboek, en dan moet je wel weten wààr je naar zoekt. Dat is dus een meisje met rood haar en een eigenwijs brilletje op, en een bruin poesje wiens kop van onderen wit is. Ook het neefje is herkenbaar, maar toch al een stuk minder.


Op de volgende pagina’s volgen we hen door Parijs. Langs de Sacre-Coeur, in de metro, door de Afrikaanse wijk en aan de oever van het Canal Saint-Martin. In het Centre Pompidou is het erg druk, maar in de Jardin de Luxembourg net zo goed. Het valt dus niet mee om dat raadselachtige schaduwmannetje terug te vinden. Ze volgen hem heel Parijs door, soms ook apart: dan gaat Lily naar het Louvre en Paul naar de Jardin des Plantes.


De plekken waar ze naar toe gaan zijn niet direct de toeristische bezienswaardigheden, omdat de schrijver Frans is natuurlijk. Dat maakt het in ieder geval voor de eventuele opvoeder die het boek mee bekijkt, interessanter. Voor kinderen maakt het vast niet veel uit: zij zoeken wel! Naar Lily, naar Paul, of naar Poes Mia. Het poesje vinden is soms nog best lastig.

Een zeer fleurig zoekboek, waarbij op iedere dubbele pagina een deel van het avontuur in Parijs wordt uitgebeeld. Het is erg druk in de grote stad, er zijn veel mensen. Je vindt Lily, Paul en Mia niet zo snel terug! En dat rare mannetje ook niet. Buiten deze vaste figuren zijn er nog andere dingen om te zoeken.


In het korte stukje tekst dat er bij staat worden andere opdrachten gegeven: zoek gekke auto’s, een weggewaaide paraplu of keizer Napoleon. Die keizer wordt gezocht bij het Louvre, waar ook de Zonnekoning te vinden is. Maar dat zal voor Nederlandse kinderen lastig worden. Die namen kennen ze niet, laat staan hoe ze er uit zien. Het hele boek straalt een Franse sfeer uit: de alpinopetjes, de stokbroden en bijvoorbeeld de opschriften op gebouwen – Chez Georgette’ of  ‘Sacs à Momo’.
Gezellig dus!

ISBN  9789000348510 | Hardcover | 23 pagina's | Uitgeverij van Goor  | 2016
Vertaald uit het Frans door Rinske Jellema Voor alle leeftijden

© Marjo, 19 februari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER