jeugd 4-5 jaar

Bernadette Watts

http://www.bernadettewatts.com

 

De Bernadette Watts collectie
Sprookjes en verhalen
Bernadette Watts (illustratrice)


In dit mooi verzorgde boek (met leeslint) treffen we 39 verhalen aan, variërend van sprookjes van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm en Hans Christiaan Andersen tot verhalen van Lev Tolstoj, Aesopus, Gerda Marie Scheidl én Bernadette Watts zelf.


Natuurlijk kent iedereen al die bekende sprookjes zoals Roodkapje, Assepoester, De wolf en de zeven geites, Goudhaartje, Repelsteeltje enz. wel. Maar daar kun je nooit genoeg van krijgen en zeker niet als er van die prachtige afbeeldingen van Bernadette Watts bij staan, want daar draait het vooral om in dit boek. Ze tovert voor ons een warmgekleurde rijke schakering aan afbeeldingen voor, die vol staan met bloemen, dieren, koningen, ridders, prinsen en prinsessen, reuzen en kabouters. Maar dat niet alleen, ze toont ons ook de mooiste landschappen.


En zo lopen we met Roodkapje mee in de vrolijke bloemen naar het huisje van haar oma, waar zij uiteindelijk de wolf te slim af is. De wolf is heel beeldend getoond met zijn met grote steken dichtgenaaide buik vol stenen.
Ook het bekende verhaal over Hans en Grietje is in sprankelende, diepe kleuren weergegeven. We zien een prachtig nachtblauw bos dat langzaam verandert in een mooi warm landschap dankzij de rode gloed van het ochtendgloren. Het einde van het verhaal wordt in een explosie van rood weergegeven.


Bij het verhaal over Sneeuwwitje zien we zelfs een afbeelding à la van Gogh, dat wil zeggen in zijn kleurige pointillistische stijl, terwijl de volgende afbeelding in hetzelfde verhaal bijna Afrikaanse aandoet dankzij de warme terratinten en andere, gemengde, technieken. Dat geeft gelijk goed aan hoe veelzijdig Bernadette Watts is en hoe goed zij de schilderkunst in al haar vormen beheerst.


Het mooie verhaal Varenka dat Eric Carle in zijn voorwoord noemt en wat door Bernadette Watts zelf is geschreven verraste me aangenaam. Het blijkt overigens gebaseerd op een Russische legende maar Watts heeft het erg beeldend verteld. Het boek sluit af met een paar bekende kerstverhalen waaronder het verhaal uit de Bijbel getiteld Het kerstverhaal (Evangelie volgens Lucas). De taal in het boek is aangepast aan de huidige tijd zodat de verhalen door kinderen goed te volgen zijn.


Net als vroeger waande ik me dankzij dit sprookjesboek even in een andere wereld. Een echt koesterboek.


Zie ook het inkijkexemplaar


Bernadette Watts
(1942) schrijft en illustreert al voor kinderen sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Haar stijl heeft zich steeds ontwikkeld, maar is altijd zacht, gedetailleerd en heel expressief gebleven. Veel van de hierboven genoemde spookjes zijn ook als aparte boeken (Engels en Duits) uitgegeven.


ISBN 9789051164589 | Hardcover met leeslint | 320 pagina's | NUR 277| Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2016
Vertaald door merel Vink, Ineke Ris, Joukje Akveld e.a.
(Inclusief korte korte biografieën van de schrijvers en lijst van vertalers) Afmeting 27,6 x 22,7 x 3 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 3 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER