jeugd 4-5 jaar

Carry Slee

https://www.carryslee.nl

http://www.eefjekuijl.com

http://www.noellesmit.nl

 

Alle kleuters!
Carry Slee

Een voorleesboek vol met leuke verhaaltjes waarin kleuters de hoofdrol hebben. Voorlezen is dan ook het leukste voor kinderen van dezelfde leeftijd. De verhaaltjes spelen zich veelal af op school, maar sommige ook thuis. Of zelfs onderweg.


Rik en Roosje maken op school een cadeautje voor Moederdag, en juf Janna heeft het er maar druk mee, want er zijn kinderen met twee moeders! En een kind woont in een commune met heel veel moeders… en juf dan? Is zij ook moeder?
Leuk is het verhaal over het toneelstuk voor kerstmis. Daar geven Rik en Roosje ineens een heel eigen draai aan!
De verhalen over deze twee kinderen zijn roldoorbrekend, gaan over dagelijkse dus herkenbare dingetjes, zoals het broer-zus gekibbel, waarbij Roosje zich echt de grote zus voelt en zich ook zo gedraagt.


Oudere voorlezers kennen vast wel de verhalen over de kinderen van de Grote Beer. Daarin speelt een kleuterklas de hoofdrol, met juf Inge die haar handen vol heeft aan haar groep. Maar het lukt haar prima om de woelwaters in het gareel te houden. De verhalen gaan over situaties die kinderen wel zullen herkennen: ze doen vaak rollenspelletjes - dan was ik... en jij was ... - waarin ze doen of ze een dokter zijn, en dan is er ook een patiënt natuurlijk; of Roodkapje en dan is er een wolf.
De schoolfotograaf komt, gelukkig iemand die ook uitstekend met wildebrassen om weet te gaan.
Op de Grote Beer speelt zich het verhaal af waar kinderen van nu en hun ouders van kunnen leren: Daan en Kim mogen zelf naar school! Ze worden niet weggebracht... laat staan tot in de klas gebracht. Dat is heel spannend voor deze kinderen!


Eefje en Mark beleven weer andere avonturen, maar ook zij doen in hun spel volwassenen na. Bij hun verhalen draait het vaak om een dier: een paard; vogels, vissen of een konijn. Zelfs wespen spelen een grote rol.
Bij de dierenarts kijken ze geboeid toe:


‘Later word ik dierendokter,’ zegt Mark.
‘Dat kan niet,’ zegt Eefje. ‘Dat word ik al.’
‘Ik was eerst’, zegt Mark.
‘Nee hoor,’ zegt Eefje. ‘Ik was eerst. Ik wist het al voor jij geboren werd.’


Blijven ze kibbelen of weten ze een oplossing?
En wat moeten ze doen, als poes Snoetje van plan is om de jonge mereltjes die in de heg wonen te vangen?


Als laatste komt de tweeling Iris en Michiel aan bod. Die verhaaltjes zijn misschien iets minder herkenbaar: sommigen gaan over een winterslaap, over schaatsen, en vuurwerk, dat kennen kinderen straks ook niet meer. Maar een eerste zwemles, dat kennen ze dan weer wel!
Het maakt overigens niet zo veel uit of een verhaal al of niet herkenbaar is, ieder verhaal zit vol dialogen en humor, waardoor ze lekker voorlezen. Zo geniet iedereen ervan!


Alle Kleuters is een omnibus, met eerder uitgegeven verhalen(bundels).

De klas van Rik en Roosje
Rik en Roosje: Een vrolijk kerstfeest
De kleuters van de Grote Beer
De konijnenkeuteldropfabriek
Het grote kwispelstaartjesboek
Lekker weertje Koekepeertje


Verhalen zonder moderne technologische snufjes, en die missen we ook niet, want kleuters zijn en blijven kleuters. Kinderen die zelf hun avonturen maken, en spelend leren.


ISBN 9789048849536 | hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Overamstel | maart 2020
Met nieuwe illustraties van Eefje Kuijl! | Voorlezen vanaf 4 jaar

© Marjo, 12 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het grote Carry Slee voorleesboek
Carry Slee


Flaptekst:
Carry Slee debuteerde twint jaar geleden met De klas van Rik en Roosje. Dagmar Stam maakte er de vrolijke illustraties bij. De jaren daarna volgden nog meer voorleesboeken van dit succesvolle duo. Vele kinderen groeiden op met de verhalen over bijvoorbeeld Rik en Roosje en Iris en Michiel. Later ging Carry ook met andere bekende illustratoren samenwerken. In dit boek zijn de leukste voorleesverhalen voor kinderen van 4 tot 8 jaar uit het oeuvre van carry gebundeld. Bij de verhalen zijn de oorspronkelijke illustraties opgenomen. Een mooie illustratie van twintig jaar Carry Slee!

---

Carry Slee is natuurlijk niet meer weg te denken uit de kinderboekenwereld. Ook ontvangt zij de een na andere prijs voor haar werk. Kinderen zijn gek op haar boeken. Als je haar website bekijkt dan is de rij boeken die ze geschreven heeft indrukwekkend. De 'leren lezen' boekjes, de verzameling dierenverhalen (verzameld in het grote kwispelstaartjesboek) de Timboektoeserie, de Young Adult boeken en ga zo maar door. Ze schrijft voor jong en oud. Dankzij haar zijn veel kinderen gaan lezen en dat is de grote verdienste van Carry Slee. Het is dan ook terecht dat er aandacht besteed wordt aan haar twintig jarig schrijverschap. Eind september 2010 is zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau hiervoor.

In dit boek zijn dus een stel verhalen verzameld uit verschillende boeken van Carry Slee. Natuurlijk komen we Rik en Roosje tegenmaar ook het leuke verhaal over de Jokpiet en het prachtig geïllustreerde verhaal (Thé Tjong-Khing), dat 25 pagina's beslaat, getiteld De zonnetjesbroek.
Maar ook een verhaal over Kakkie, uit een van haar nieuwste boeken en het verhaal over juf Suikertoetje die echt een heel gemene en nare juf is. Bij elkaar staan er 21 verhalen in het mooi verzorgde hardcover boek.
Zoals altijd in een verhalenbundel zijn er sterkere en zwakkere verhalen. Maar naar de meeste voorgelezen verhalen zullen de kinderen met veel plezier luisteren. Het is voor de kinderenen jongeren  te hopen dat Carry Slee nog veel boeken zal schrijven.


ISBN 978 90 499 2422 5 Hardcover 127 pagina's Carry Slee | september 2010

© Dettie, 11 oktober 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bram en Ollie - Buurvrouw Mopperkont en haar hondje Kakkie
Illustraties: Noëlle Smit


Na lange tijd boeken voor jongeren van tien jaar en ouder geschreven te hebben keert Carry Slee met dit boek terug naar het begin van haar indrukwekkende schrijfcarrière, die ze startte met boeken voor peuters en kleuters.


Bram en Ollie - Buurvrouw Mopperkont en haar hondje Kakkie
is het vermakelijke verhalenboek over de twee honden Bram en Ollie. Bram is de grote wijze hond waar Ollie als puppie bij komt te wonen. Bram leert Ollie alles over het hondenleven, o.a. dat hij beter niet in huis kan plassen, waar je lekker kan snuffelen, welke honden leuk zijn en voor welke honden je uit moet kijken. Een van die honden is Kakkie. Zij is namelijk een erg verwaande hond. Zij gaat naar hondenshows en ligt niet gewoon op het gras in de tuin, welnee dan wordt ze vies, maar op een kussentje. Bram heeft een erge hekel aan Kakkie want behalve bekakt is ze ook nog eens een vals kreng, ze haalt van alles uit en zorgt er dan voor dat Bram de schuld krijgt.
(Buurvrouw Susan  heeft altijd en eeuwig wat op Bram aan te merken dus noemt hij haar buurvrouw Mopperkont en Jaqueline oftewel Sjakkie, de hond van de buurvrouw, wordt natuurlijk Kakkie genoemd.)
Gelukkig hebben Bram en Ollie niet altijd met die vreselijke Kakkie te maken, sterker nog, vaker hebben ze gewoon veel plezier samen. Ollie is maar wat blij met zo'n grote sterke broer als Bram.


Het zijn lekker vrolijke en grappige verhalen over twee honden. Elk verhaal, met illustraties, beslaat zo'n zeven pagina's. Sommige verhalen vind ik een beetje abrupt afbreken, er is geen afsluitende zin, maar dat neemt niet weg dat ze erg plezierig zijn om te lezen. De hondjes zijn echte honden, zoeken kluiven, rennen lekker door het zand, springen het water in enz. Een grote berg aarde is natuurlijk heerlijk om in te springen en vooral het uitschudden moet niet vergeten worden. Erg leuk is het verhaal 'Kakkie is jarig'. Ze krijgt natuurlijk bezoek van andere prijshonden en die zijn zo mogelijk nog deftiger. Toch blijkt dat elke hond, hoe deftig ook, toch een hond blijft.
De illustraties van Noëlle Smit zijn kleurrijk en humorvol. Van buurvrouw Mopperkont en Kakkie straalt de verwaandheid af. Bram is de  goedmoedigheid zelf  en Ollie is natuurlijk de grappige kleine pup, met een leuke, nieuwsgierige snoet.

Een mooi boek om uit voor te lezen en samen de plaatjes te bekijken.

 

ISBN 9789049923884 Hardcover 103 pagina's FMB uitgevers oktober 2009
Leeftijd: Voorlezen vanaf 4 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar

© Dettie, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pagina 1 van 2

<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>