jeugd 4-5 jaar

Caren Peeters

http://www.arondijkstra.nl

 

De verjaardag van de luiaard
illustraties: Aron Dijkstra
tekst: Caren Peeters


Luiaard is jarig vandaag. Hij heeft er helemaal geen erg in, hij slaapt! Maar alle andere dieren hebben heel stilletjes zijn boom versierd en de boom ziet er nu prachtig uit. Als ze klaar zijn roepen ze hard 'Hoera!' waardoor de luiaard wakker schrikt. Hij kijkt rond met zijn slaperige koppie en snapt er niet veel van. Een verjaardag? Wazzat? vraagt hij duf.


Nou dát weten de dieren wel! Ze buitelen bijna over elkaar heen om te vertellen wat een verjaardag is. Veel taartjes eten, zegt de veelvraat, liedjes zingen roept de nachtegaal, feezzt zoemen de bijen, sssierlijk en langzaam dansssen sist de slang. Alle dieren hebben ze wel hun eigen invulling.

Luiaard is niet onder de indruk, al dat gefeest, het lijkt hem verzzzzrikkelijk. 'Ik wor d'r zzzzzoooo moe van... zegt hij tegen eekhoorrn.Alle dieren die wel een groot feest en veel pret verwachten, schrikken daar een beetje van. En die lieve verstandige eekhoorn vraagt dan wat luiaard het liefste wil doen op zijn verjaardag... en drie keer raden wat het antwoord is! Zzzzzlapen! En wat er daarna gebeurt, is zoooo lief! Alle dieren slapen namelijk gewoon lekker met hem mee! Want het is zijn verjaardag en ze vieren luiaards verjaardag niet voor een feest of veel pret, ze vieren het omdat ze zo blij zijn dat luiaard geboren is!


Het is een prachtig liefdevol en wijs verhaal maar ook de afbeeldingen zijn erg de moeite waard. De luiaard is zo lekker loom en slaperig weergegeven dat je gelijk snapt dat er voor hem niets lekkerders bestaat dan slapen. De zinnen "Hij verplaatst een van zijn poten een héél klein stukje. Het is bijna niet te zien, maar voor een luiaard is hij beslist aan het woelen" zeggen het helemaal. We zien het vriendelijke dier slaperig, vermoeid en soms verschrikt kijken naar al die dieren die vertellen wat een verjaardag voorstelt. Het totale geheel vormt een kleurrijk verhaal waarbij de prachtige afbeeldingen een geheel vormen bij de vertelling. 


Kortom, een heerlijk voorleesverhaal waarbij ook nog heel veel te kijken valt.


Ik heb het verhaaltje twintig jaar geleden geschreven voor een vriend die zei: ‘Wat valt er nou helemaal te vieren als je een jaar ouder wordt?’ Terwijl hij verder toch echt behoorlijk intelligent is.
Caren Peeters


"De leukste en tegelijkertijd moeilijkste illustraties om voor
De verjaardag van de luiaard te maken, waren het omslag en de eerste twee spreads. Op die platen zie je namelijk alle twaalf dieren die in dit verhaal een rol spelen. Ten eerste was het een uitdaging om al die dieren in één tekening te krijgen. Zo zit er een olifant in het verhaal, maar ook een spin. En die verschillen nogal van elkaar in grootte, maar ik wilde ze wel allebei goed in beeld hebben. [...]
De laatste spread is een echte afsluiter. Een illustratie die, nadat je gezien en gehoord hebt wat 'jarig zijn' voor elk dier inhoudt, laat zien wat de luiaard het allerliefste doet op zijn verjaardag."
Aron Dijkstra


ISBN 9789051167221 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juni 2019
formaat: 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 10 november 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER