jeugd 4-5 jaar

Tineke Lemmens & Margot Senden

http://tinekelemmens.blogspot.nl

http://margot.moart-design.nl

 

altTrol
Tineke Lemmens & Margot Senden


Als je dit boek openslaat verwacht je niet de tekst zoals die op de eerste pagina staat:


‘Trol is groot.
En grauw.
En grof.

Alles om hem heen is groot.
En grauw.
En grof.’


Dit verwacht je niet omdat het wezen dat je aankijkt vanaf de omslag helemaal niet somber overkomt. De kleuren waarmee hij en de wereld om hem heen getekend zijn, zijn groenig-grijs, en Trol lijkt een zeer aaibaar ‘dier’ te zijn: met zachtogende haartjes, en zijn ogen, stralend blauw, hebben een zachte lieve oogopslag. Dat pluimpje op zijn kop maakt het helemaal af!
Maar het is duidelijk: Trol vindt zijn wereld helemaal niet mooi en vrolijk. Hij lijkt dat leuke vlindertje dat boven zijn hoofd fladdert dan ook niet te zien. Wel ziet hij ineens een pluisje, licht, en fijn en klein. Dat pluisje trekt zijn aandacht, maar omdat Trol zo groot en log is, verdwijnt het pluisje onder zijn voeten. Zijn verdriet is groot, maar er is geluk bij een ongeluk: het is de aanzet tot een prachtige wereld. De wonderen blijken de wereld nog niet uit, en Trols wereld wordt kleurrijk en vrolijk.


Het verhaal wordt vooral verteld door de illustraties, de tekst lijkt bijzaak. Een mooie gelegenheid dus om met een kind over de afbeeldingen te praten. Wat zie je, wat gebeurt er? Waarom huilt Trol? Waarom is hij vrolijk? Een boek over tegenstellingen, over optimisme, dat laat zien dat je je niet meteen moet laten leiden door wat je op dat moment ziet. Er is hoop op verandering.


Tineke Lemmens (Utrecht, 1968) studeerde fotografie en grafische vormgeving aan de kunstacademie in Den Haag. Nu is zij zelfstandig grafisch vormgever en illustrator en illustreerde eerder Judith en de eilanddieven en Floors gouden vingers van Adrian Verbree (uitgeverij De Vuurbaak). Zeemist is haar debuut bij Lemniscaat.


Margot Senden
(1968, Kerkrade) ging in eerste instantie naar het conservatorium. Maar toen bleek dat ze tekenen toch leuker vond volgde een studie illustratieve vormgeving. Ze werkt als grafisch vormgever en illustrator en ze wil graag een bekende kinderboekenillustrator worden.


ISBN 9789044832112 | Hardcover | 28 pagina's | Clavis | februari 2018
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 20 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER