jeugd 4-5 jaar

Rosalie Hazeleger

https://www.rosaliehazeleger.nl

https://www.myriamberenschot.nl

 

Egel op reis
Illustraties: Myriam Berenschot
Tekst: Rosalie Hazeleger


De titel klinkt als het zoveelste verhaal over een dier dat op vakantie gaat maar toch is dit boek anders.
Ja egel gaat op reis, naar een warm land, samen met Beer, Zwijnelien, Mevrouw Zwijn, Evert en Uil. Ze beleven ook echte vakantiedingen maar dat niet alleen en dat maakt het boek juist zo prettig om te lezen.


Het begint al met het verhaal over Egel die een enorme voorraad beukennootjes heeft gevonden en druk bezig is deze in glazen potjes te stoppen. Dan heeft hij deze herfst genoeg te eten. Niemand mag binnenkomen want dan zien ze alle nootjes en willen ze ervan snoepen. Maar waarom heeft Egel een naar gevoel in zijn buik, waarom voelt het eigenlijk helemaal niet fijn zo stiekem te doen? Gelukkig zegt Uil die later op bezoek komt precies de juiste woorden te vinden... "Geluk moet je delen".


Dankzij het grote aantal beukennootjes waarvan de hoeveelheid oneindig lijkt, beginnen Uil en Mevrouw Zwijn te mijmeren over andere oneindigheid. De liefde van mevrouw Zwijn voor haar Evert is oneindig en volgens Egel zit er oneindig veel water in de oceaan, in de woestijn liggen oneindig veel zandkorrels. Dit laatste komt o.a. omdat Egel van alle dieren een prachtig cadeau heeft gekregen. Ze gaan met zijn allen op reis naar een warme plek.

Ze beleven van alles, de reis naar de boot is al heel spannend, maar Evert is zo gehaast dat hij vergeet te genieten. Hij is alleen maar bang dat hij te laat komt voor de boot. Het is de wijze meneer Uil die hem vertelt dat de reis zelf net zo belangrijk en leuk is als de vakantie zelf.

En waarom kan Egel de eerste nacht zo slecht slapen? Hoe komt dat? Beer weet het wel en zo leert Egel weer wat op zijn reis.

Verder maken ze de gekste dingen mee, Egel hoort bijvoorbeeld ineens een struik praten! En ze ontdekken schreeuwend plastic! Hoe kan dat?
Mevrouw Zwijn krijgt een wel heel bijzondere jurk én een prachtig ketting die later ook nog zoek raakt, zou Raaf die gestolen hebben? Ook heeft mevrouw Zwijn een heel bijzondere droom, zal die uitkomen of is het gewoon fijn om te dromen over fantastische dingen?

Elk verhaal heeft een thema die niet zwaar is maar toch wel iets bevat om even over na te denken.
Ze beslaan telkens ca. 2 pagina's dus uitstekend om voor te lezen voor het slapen gaan. Elk verhaal is bovendien voorzien van fraaie mooi gekleurde afbeeldingen.
Met andere woorden, een fantastisch boekje voorzien van een vleugje filosofie, een brokje humor en soms letterlijk prikkelende belevenissen.


ISBN 9789044847871 | Hardcover | 88 pagina's | Clavis | 31 juli 2023
Afmeting 29,7 x 21,8 | Leeftijd 5+

© Dettie, 4 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER