jeugd 4-5 jaar

Bart Ausems

Het geheim van het bos
Verhaaltjes om van te smullen deel 2
Illustraties: Guusje Kuntzelaers
Tekst: Bart Ausems


Max ziet op een koude zaterdagochtend dat het sneeuwt. Dat moeten papa en mama weten! Hij rent vol enthousiasme hun slaapkamer in. Ze moeten komen kijken!
Papa krijgt gelijk een steengoed idee...
Hij zegt: 'Max wat vind je ervan als we vandaag naar de Ardennen gaan? Je weet wel de bergen in België. Dat is een kleine twee uurtje rijden en data ligt nu al een heel dik pak sneeuw."
ja natuurlijk wil Max dat wel en gelukkig mag zijn vriend Daan ook mee. En daar gaan de mannen, brood en pakjes drinken mee en de slee vastgebonden op het dak.


Ze hebben de dag van hun leven. Het sleeën gaat helemaal geweldig. Ze roetsjen heerlijk van helling af. Later komen ze bij een bevroren meer en daar beleven ze nog iets spannends!
De dag vliegt om en het wordt tijd om naar huis te gaan maar waar staat de auto ook alweer?
Papa is de weg kwijtgeraakt en uiteindelijk zijn ze zo moe van het sjokken en zoeken door de sneeuw dat ze besluiten in een grot te overnachten. Ze bellen mama en proberen te slapen. Papa die het meeste werk heeft gedaan, slaapt gelijk, maar de jongens blijven wakker, ze horen van alles...


Opeens zien ze allemaal kleine groene mannetjes! Ze zijn de hoeders van het bos. Max en Daan mogen met hen mee, en zo beleven ze de nacht van hun leven. Bovendien leren ze heel veel, want de mannetjes doen héél veel goed werk voor alle dieren en planten. Dat zullen ze nooit meer vergeten.
De mannetjes zorgen dat Daan en Max op tijd terug zijn bij de grot, en daar besluiten de twee vriendjes dat dit avontuur hun geheim zal blijven. Ze zullen het aan niemand vertellen...

Het verhaal is leuk en boeiend zonder eng te worden. De gekleurde afbeeldingen zijn warm en vriendelijk. Achterin staat nog een recept van een chocoladecake want Bart Ausems is naast schrijver van dit boekje ook meesterkok van sterrenrestaurant Tout à fait in Maastricht.
Dit boekje is zijn tweede (voorlees)boekje.


ISBN 9789493048386 | Hardcover | 52 pagina's | Uitgeverij Tic | 1 februari 2022
Afmeting 15,8 x 15,8 cm | Leeftijd 5-8 jaar

© Dettie, 7 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER