jeugd 4-5 jaar

Sam McBratney

Raad eens hoeveel ik van je hou
Altijd en overal
illustraties: Anita Jeram
tekst: Sam McBratney


Dit fraaie prentenboek is het vervolg op Raad eens hoeveel ik van je hou, waarin het vertederende verhaal te lezen is over Hazeltje en Grote Haas die elkaar willen laten zien hoeveel ze van elkaar houden. In dit boek Altijd en overal lezen we vier nieuwe avonturen van Hazeltje en Grote Haas.


In het verhaal De schuilboom ontdekt Hazeltje op een ochtend dat door een storm de Schuilboom is omgewaaid. Het was nog wel zijn lievelingsboom. Grote Haas klimt via de wortels naar de stam maar dat vindt Hazeltje griezelig hoog. Hij blijft liever op de grond. Maar als ze 's middags verstoppertje gaan spelen vindt Hazeltje dat de boom de allerbeste verstopplek is die hij zich maar kan bedenken. Dat klopt ook, Grote Haas geeft het, na heel lang zoeken, op hij kan Hazeltje echt niet vinden. Hazeltje is helemaal blij, hij had een superverstopplek gevonden én is niet bang meer!
In het verhaal Op de Wolkenberg verdwalen Hazeltje en Grote Haas bijna in de mist en in het verhaal Het Verre Veld gaan de twee hazen naar het Verre Veld dat nog voorbij de Schuilboom en de Wolkenberg ligt. Grote Haas heeft het er naast het verre lopen er maar druk mee want hij moet constant Hazeltje waarschuwen voor dingen die gevaarlijk zijn. In een kuil springen bijvoorbeeld of op een blad van een waterplant springen. Op het laatst heeft Hazeltje zijn lesje geleerd. Hij weet nu wat wel en niet gevaarlijk is voor hazen.
In Naar huis moet Grote Haas raden wat Hazeltje de allerfijnste plek op aarde vindt. Grote Haas raadt en raadt maar weet het niet, toch is hij met het antwoord van Hazeltje héél erg blij.

'Een extra dik  prentenboek om bij weg te dromen' staat bij de beschrijving van het boek en dat is ook zo.
De verhalen, in duidelijke letters, zijn leuk, niet spectaculair of spannend, maar wel inlevend in wat een kind zal aanspreken.
Bij een prentenboek gaat het natuurlijk vooral om de afbeeldingen en die zijn prachtig. De hazen leven en spelen in hun natuurlijke omgeving en Anita Jeram heeft dat in mooie, zacht gekleurde aquareltekeningen weergegeven.
Een grote haas met een klein haasje in zijn armen zoals in dit boek et zien is, zal je in de echte natuur niet aantreffen, toch doen de afbeeldingen allemaal wel heel levensecht aan. Op de Wolkenberg bijvoorbeeld zie je Hazeltje spelen, ruiken, rennen en bij Grote Haas kruipen als een echte haas. Erg goed gedaan.
De verhalen en tekeningen samen vormen zo een mooi, tijdloos boek.


Sam McBratney (Ierland, 1943) was docent op het Trinity College in Dublin, op een middelbare school en op een basisschool, maar wijdt zich tegenwoordig geheel aan het schrijven. Zijn grote bekendheid dankt hij vooral aan de prentenboeken die hij met Anita Jeram maakte. Met name Raad eens hoeveel ik van je hou (1994) is een wereldwijde bestseller.  In Nederland kreeg de auteur er in 1995 een Zilveren Griffel voor en ook in het buitenland is het boek meermalen bekroond.


ISBN 9789047704959 Hardcover 68 pagina's Lemniscaat januari 2013
Vertaald door L.M. Niskos leeftijd 4+

© Dettie, 22 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER