jeugd 4-5 jaar

Martin Handford

Waar is Wally?
De fantastische reis
Martin Handford


Toen ik meldde dat ik nog nooit van Wally had gehoord trof ik enkele dagen later dit boek in mijn brievenbus. Zodat ik nu eindelijk eens kennis kon maken met Wally. De eerste vraag voor mij was dus niet Waar is Wally? maar Wie is Wally?


Wally is een stripfiguurtje in een rood-wit gestreept truitje en blauwe broek met op zijn hoofd een rood-wit gestreepte muts. Op zijn neus zit een eigenwijs rond brilletje en in zijn hand heeft hij een wandelstok. Niets bijzonders kun je denken maar het punt is dat Wally ergens op een erg vol getekende afbeelding staat en jij moet hem vinden. De tekenaar is natuurlijk wel zo slim dat hij meerdere figuurtjes in het rood-wit gestreept afbeeldt maar dan bijvoorbeeld in een rood-wit gestreepte broek of heeft een poppetje een rood-wit gestreept schort voor. Er is echter maar één echte Wally.


In het eerste Wallyboek kon je alleen zoeken naar Wally. Later kwamen er meer figuurtjes bij zoals bijvoorbeeld Woef (de hond), Tovenaar Wittebaard,  G. Spuis en de perkamentrol. Er zijn ook Wally navolgers die er hetzelfde uitzien qua kledingkleuren maar ander haar hebben of geen bril op hebben of een rok aan hebben. Die navolgers staan apart afgebeeld op de eerste pagina.
Elke tekening is verdeeld over twee pagina's (elk A4 formaat) en staat dus helemaal boordevol stripfiguurtjes.


In dit boek staat Wally op de eerste afbeelding tussen vechtende monniken die bijna allemaal in effen blauw en rood gekleed zijn dus Wally is niet zo moeilijk te vinden. Op de volgende pagina bevindt Wally zich echter tussen de fakirs met kleurrijke gewaden en op de afbeelding zie je verder heel  kleurige vliegende tapijten en grote bontgekleurde paleizen, dat is wel even flink zoeken geblazen.
Doordat je zo aan het speuren bent naar Wally, bekijk je de tekeningen natuurlijk heel goed en dan zie je ook alle grapjes die de tekenaar gemaakt heeft. Een vliegend tapijt dat ondersteboven vliegt, een vliegend tapijt met kooktoestel en al, een vliegend tapijt dat stuk is en weggetakeld wordt enz.

Op de derde afbeelding is Wally nog moeilijker te vinden. Honderden spelers van 'het grote balspel' en hun toeschouwers staan er op afgebeeld en daartussen moet dus Wally staan.
In totaal zijn er twaalf afbeeldingen waarop je Wally moet zoeken. Bij elke tekening staat een korte tekst waarin vermeld wordt op welke locatie op aarde of in welke fantasywereld Wally zich bevindt.  Achterin het boek staat per afbeelding ook nog een lijstje met spullen en stripfiguurtjes waar je naar kunt zoeken.

Erg leuk boek! Ik vermoed overigens dat kinderen sneller de figuurtjes vinden dan ik. Wally is soms heel moeilijk te vinden maar dat is juist wel leuk. Als je hem meteen zag was de lol gauw over. Officieel is het een kinderboek maar volwassenen zullen er ook, mede door de humor in de tekeningen, veel plezier aan beleven.


ISBN 9789089412683 | Hardcover | 26 pagina's | Memphis Belle | november 2010
Vertaald door Hilde Aseart Leeftijd 5 -100 jr

© Dettie, 29 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER