jeugd 4-5 jaar

Jan Birck

https://birck.myportfolio.com

 

Zarah & Zottel Deel 3
De verkeerde papa
Jan Birck


Zarah is helemaal gek van indianen, ze heeft een eigen tipi en haar eigen paardhond Zottel, waarmee ze in vol galop over haar prairie op het dak raast. Daar groeien en bloeien, nadat Zarah van alles gezaaid heeft, allerlei wilde bloemen, planten en kruiden en zelfs op het pleintje beneden is er nu een prachtige bloemenzee, Zarah wil namelijk medicijnvrouw worden.
Zarah is zo gek op indianen omdat haar papa een indiaan is, maar helaas is papa weg, al een hele tijd.

De moeder van Zarah is gelukkig ook heel leuk maar soms blijft ze liever in bed. Zarah weet dat mama dan lijdt aan een gebroken hart. 'Mama hart is erg breekbaar sinds papa is weggegaan. Het gaat voortdurend stuk.' vertelt ze ons. Af en toe huilen Zarah en Zottel gewoon even met haar mee. Maar Zarah bedenkt dat ze beter kruiden uit haar tuin kan zoeken. Kruiden tegen gebroken harten ... Of het door de kruiden komt of niet, mama komt wèl haar bed uit en ze gaat gelukkig ook weer naar haar werk.


En dan op een avond, hoort Zarah mama thuiskomen en ze hoort de stem van papa! Maar als ze gaat kijken ziet ze mama met een andere man, en ze zoenen elkaar! Zarah is woest! Ze ligt te razen in haar bed, die domme mama ziet toch zelf ook wel dat die man papa niet is! En de volgende morgen knalt ze het eruit. Ze brult tegen haar moeder: 'DIE MAN IS DE VERKEERDE PAPA!' En wat mama ook zegt of doet. Het maakt niet uit. Verkeerd is verkeerd. Dit kan niet! Ze moet een plan maken.
Ze roept haar vrienden Hubert, Buil, Rosalie, Osse, Martijn en kip bijeen in haar tent op de prairie om krijgsraad te houden. En samen komen bedenken ze een geweldige oplossing ...

Natuurlijk loopt, zoals altijd bij Zarah, alles heel anders dan ze bedacht had!


Jan Birck weet precies de juiste toon te pakken in zijn Zarah en Zottelboeken. De fantasie van Zarah is zoals alleen kinderen dat kunnen hebben. Alles kan, alles is normaal, je doet het gewoon. Maar als het helemaal anders uitpakt dan pas je je fantasie daar gewoon aan, zo simpel is het.
Gelukkig snapt de verkeerde papa helemaal wat Zarah dwarszit en speelt hij het spel net zo hard mee waardoor het verhaal heel verrassend eindigt.
Opnieuw een letterlijk en figuurlijk fantastisch (voorlees)boek, ik ben inmiddels helemaal fan van die leuke Zarah en die geweldige Zottel!


ISBN 9789044836233 | Hardcover | 62 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Clavis | mei 2020
Afmeting 29,7 x 21,7 cm | Vertaald uit het Duits door Ipsissima Verba/Ingrid Vandekerckhove | leeftijd 5+

Dettie, 6 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zarah & Zottel Deel 2
Missie: red de bal
Jan Birck


Het verhaal begint met een brief van de winkel waar Zottel vandaan komt. Omdat Zarah nog maar net kan lezen doet ze er een hele dag over voordat ze hem helemaal gelezen heeft. De brief blijkt een gebruiksaanwijzing voor Zottel, haar pony die erg op een hond lijkt.

Er zijn vier dingen die Zarah moet onthouden:
1 Als ze Ju zegt dan begint Zottel te lopen.
2. Als ze Brrr! zegt dan stopt Zottel
3. Als ze een knuffel van Zottel wil, moet ze duidelijk Knuffeltje zeggen
4. Als ze wil dat Zottel toetert dan moet ze op zijn rug krabben. Er staat bij "meestal zal zijn achterkant toeteren.'


Maar er is nog een ding dat belangrijk is. Zarah mag nooit Hophop! zeggen want dan wordt Zottel woedend, dan zal hij zelfs tegen de muren oplopen, tot het plafond aan toe. Ze mag alleen Hophop! zeggen in geval van nood.


Natuurlijk probeert ze het krabben uit en Zottel ruft een flink eind heen, Zarah besluit gelijk dat ze dat ook alleen in geval van nood zal gebruiken... wat een stank!


Zarah is gek op indianen, Ze droomt over indianen, ze heeft een een prachtige indianenhangstoel in haar kamer, en buiten zijn haar vriendjes natuurlijk ook bekend met alle indianengewoontes. Maar op de dag dat meneer Klokkenstok de bal in beslag neemt 'omdat ze zijn waardevolle tijd gestolen hebben' moeten de indianenkinderen iets bedenken om de gestolen tijd terug te geven. Maar dat kunnen ze niet, want ze hebben die helemaal niet gestolen!


Natuurlijk bedenkt Zarah samen met de andere indianen een plan, ze gaan de bal terughalen via het balkon van meneer Klokkenstok. Maar hoe? Een zottelpony vindt altijd ziin weg, zegt Zarah, maar Zottel zelf wist dat nog niet... Ze proberen van alles, niets lukt, totdat Zarah per ongeluk Hophop! zegt...
En dan begint het!


Over het eerste boek over Zarah & Zottel was ik wildenthousiast. Wat een fantasie, wat een illustraties! Het was dus best spannend of dit tweede deel weer zo zou aanslaan en in dit boek zijn er zeker enkele gedeeltes die net zo spetterend zijn als het eerste boek. Maar de aanloop naar het echte verhaal is wel lang, evenals de tijd die het duurt voor Zarah & Zottel naar het balkon van meneer Klokkenstok kunnen. Er hadden enkele dingen weggelaten kunnen worden.
Maar als de tocht naar meneer Klokkenstok eenmaal in gang is gezet dan is het verhaal net zo humoristisch en spectaculair als het eerste boek. Vooral alles wat Zarah en Zottel onderweg tegenkomen is hilarisch. Het einde is ook erg verrassend!


Opnieuw een erg leuk boek dus, hoewel deel 1 meer vaart en originaliteit bevatte. Toch zie ik heel graag deel 3 (Zarah & Zottel - De nieuwe papa) tegemoet want ondanks de aanmerkingen steekt dit boek qua verhaal en illustraties toch ver boven een flink aantal andere kinderboeken uit.


Jan Birck werd in 1963 in München geboren, waar hij nu ook met zijn vrouw en twee kinderen woont. Sinds 1992 werkt hij als zelfstandig illustrator voor verschillende uitgeverijen. Tekenen is zijn passie.

ISBN 9789044836240 | Hardcover | 67 pagina's | Clavis | januari 2020
Afmeting 29,8 x 21, 8 cm | Vertaald door Ingrid Vanderkerckhove | leeftijd 5+

© Dettie, 18 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zarah & Zottel Deel 1
Hond in Galop
Jan Birck


Op de eerste pagina van dit boek zien we Zarah haar huis uit vluchten. Mama staat namelijk te boren en het lawaai is vreselijk. Zarah gaat gauw naar het pleintje beneden waar kinderen op hun skateboard rijden.


Jammer genoeg kent Zarah
niemand, want ze woont hier
nog maar een paar dagen.


'Hallo!' zegt Zarah.
'Ik ben Zarah en
ik ben hier nieuw!'


Een jongen remt.
'Ik ben Hubert,' zegt hij.
'En ik woon hier al mijn hele leven'


Een reactie zoals alleen kinderen kunnen geven. Maar Hubert is niet aardig. Hij stuurt Zarah weer naar boven, want hij was er het eerst, 'Basta'.  Hoe komt Zarah nu aan een vriend waarmee ze buiten kan spelen? Mama weet het ook al niet. Maar als Zarah in haar favoriete boek over indianen weet ze het ineens! Ze wil een paard!
Maar mama is er tegen. Een paard past niet in de lift zegt ze. Na een nacht vol paardendromen weet ze de oplossing, een pony past wel in de lift!
Zarah rent gelijk naar de dierenwinkel.


'Ik denk wel dat ik wat voor je heb' zegt de verkoper en even later zien we Zarah in vol galop de winkel uit komen. Ze heeft nu een vriend! Hij heeft best zotte haren voor een pony, denkt Zarah en daarom noemt ze hem Zottel. Kennelijk is Zottel blij met zijn naam want hij kwispelt met zijn staart...
Op het pleintje liggen de kinderen slap van het lachen als Zarah haar pony aan hen voorstelt. En Hubert roept: 'Dat is toch geen pony! Dat beest heeft hondenpoten!' Hondenpoten of niet, Zarah is heel blij met Zottel, maar mama niet echt. Ze heeft geen geld om een hond te kopen. Vanavond zal de hond, eh pony, terug moeten...

Maar dan gebeurt er iets op het pleintje, met Hubert nog wel! En dan is hij heel blij met Zottel, net als alle kinderen. Ze vinden het daarna heel erg jammer dat Zottel weg moet, dat kan toch niet waar zijn?


Al vanaf pagina één ben je verkocht. Je verlangt gelijk naar het volgende deel van deze nieuwe serie. Ik ben in ieder geval alvast gelijk een fan van dit stel!
Het boek zit namelijk vol spitsvondige tekstuele en illustratieve humor, alles klopt, alles vloeit naadloos in elkaar over. Zarah & Zottel veroveren gelijk je hart. De kinderlogica die Zarah en de andere kinderen hebben is geweldig om te lezen. De illustraties zijn aantrekkelijk, gedetailleerd als het nodig is en opener als het om een handeling gaat. Maar het belangrijkste is dat alles zo fantastisch is weergegeven waardoor je Zarahs geweldige fantasie helemaal kunt volgen, tot de prairies van de indianen aan toe. Het lijkt me overigens ook een heerlijk boek om uit voor te lezen.


Mijn advies: Als je een cadeautje voor een kind zoekt, koop dit boek, succes verzekerd!


ISBN 789044836172 | Hardcover | 72 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2019
Vertaald uit het Duits door Clavis met steun van het Goethe-instituut
Afmeting: 21 x 22 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 6 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER