jeugd 4-5 jaar

Herman van Veen

http://www.hermanvanveen.com/

 

altRode wangen
Herman van Veen

Op zijn website schrijft Herman van Veen dat het alweer veertig jaar geleden is dat hij het volgende versje neerpende:

Spetter pieter pater,
lekker in het water.
Ga maar vast naar huis,
ik kom een druppel later.

De sprookjes die Herman van Veen voor zijn kinderen – en later zijn kleinkinderen – schreef, zijn gelukkig niet binnenshuis gebleven. Wereldwijd genieten kinderen van de avonturen van Alfred Jodocus Kwak. Ook veel “grote kinderen” herinneren zich dit olijke eendje nog heel goed.

“Toen onze kinderen klein waren, brachten we ze om de beurt naar bed. Mijn vrouw las spannend voor uit kinderboeken, ik zoog verhaaltjes uit mijn duim en schreef ze daarna op.”

De kaft van Rode wangen is gekleurd in Alfred-Jodocus-Kwak-geel. Natuurlijk prijkt de kleine boef zelf ook op de kaft en kennelijk heeft hij ergens schik over. Hij houdt zijn buik vast van het lachen terwijl hij zijn grijnzende snavel achter zijn vleugel probeert te verbergen.

Het boek bevat een bloemlezing van een aantal heerlijke verhalen en versjes. Natuurlijk staan er verhalen over Alfred Jodocus Kwak in maar ook verhalen over het bange spookje en Colombine. Sommige verhalen zijn nieuw, andere geliefde klassiekers. Prettige, frisse verhalen.

Het boek is keurig verzorgd en heel mooi opgemaakt. Stijlvol. De afbeeldingen lijken uit gekleurd papier te zijn geknipt. Sommige bladzijden hebben een lichtbruine achtergrond, andere zijn wit. De tekst is blauw of roodbruin. Deze rustige opmaak vind ik zeer smaakvol. Het boek heeft een harde kaft. Leuk zijn de persoonlijke berichten die opduiken bij de versjes/liedjes. Zoals deze bij een versje over eendjes:

“Zonder water kunnen wij niet leven. Mensen die daarvoor geleerd hebben, kunnen je zelfs uitleggen dat je vooral ook water bént. Ik snap dat ook niet helemaal. In ieder geval hou ik van water. Om te drinken als het heet is, me te wassen als ik vies ben en om in te zwemmen als jij aan de overkant staat.”

Wie uitgelezen is, staat nog veel meer pret te wachten. Bij het boek zit namelijk de cd Voor een kus. Het is wel even peuteren om de cd uit het papieren hoesje te halen zonder het boek te beschadigen. Op de cd staan zestien liedjes van en door Herman van Veen, die in een nieuw jasje zijn gestoken. Ik heb genoten van Opzij opzij opzij, Vandaag ben ik zo vrolijk en Dansliedje. Natuurlijk ontbreekt Spetter pieter pater ook niet. Heel mooi vind ik de wat nostalgische De leeuw is los, Zeemansliedje en De tijd tikt. Prachtig blijft het liedje Anne dat hij schreef voor zijn dochter.

Kinderen zullen dit boek vast en zeker tot favoriet bestempelen en volwassenen genieten mee. De cd is minstens even leuk voor “oud” als voor “jong”. Rode wangen is een mooi boek om cadeau te geven, aan een ander of aan jezelf.

Ik dans,
ik dans.
Ik huppel
en ik spring
Ik draai
een pirouette
en ik zing.

ISBN 9789043517683| hardcover + cd |157 pagina's| Uitgeverij KOK | oktober 2012
Vanaf 4 jaar | Met illustraties van Harald Siepermann

© Annemarie, 18 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER