jeugd 4-5 jaar

Deborah Marcero

In een potje
Tekst en illustraties: Deborah Marcero


Wie denkt dat dit gaat over zindelijkheidstraining heeft het faliekant mis!
Het thema is vriendschap, en dat wordt op een bijzondere manier vormgegeven.


Het hoofdkonijn is Benjamin. Zijn hobby is verzamelen. Geen postzegels of pokémonkaarten, nee, hij verzamelt heel gewone dingen. Alles namelijk wat hij om zich heen ziet. Als hij door het bos loopt zijn dat bladeren of bloemen of veren, stenen. Alles gaat in een potje, en dat zet hij dan op zijn kamer. En als hij ’s avonds het potje ziet staan met de boterbloemen er in, dan herinnert hij zich weer waar hij die gevonden had, en hoe mooi ze waren.

Op een dag ziet hij hoe de zonsondergang de lucht kersensirooprood verft. Dat was een mooie voor zijn verzameling! Hij pakt zoveel potjes als hij mee kan nemen en gaat naar de plek waar hij ze kan vullen. En daar is Julia, een meisjeskonijn. Hij geeft haar een van zijn potje kersenrood, en ontstaat er een fijne vriendschap.
Wat hebben ze een fijne tijd! Ze vullen zoveel potjes met dingen als regenbogen, geluiden, de wonderen van de winter en nog veel meer!

Toch, aan alles komt een eind. Niet aan hun vriendschap, maar helaas komt Julia op een dag met slecht nieuws: ze gaat verhuizen.Hoe moet dat nu verder?
Gelukkig vinden er er wat op: terwijl Benjamin en Julia elkaar potjes sturen die gevuld zijn met dingen en geluiden uit hun eigen wereld, ontvouwt zich het wonderschone verhaal van een vriendschap die ook op afstand kan blijven bestaan.


Paginagrote illustraties laten ons hun avonturen zien. Soms ook in meerdere kaders die samen een hele pagina vullen. Ze gebruikt sprekende kleuren en humor: de sneeuwpop in de winter is ook een konijn…

Deborah  studeerde illustratie, fotografie én poëzie aan het Chicago Art Institute. Ze richtte een fotografiebedrijf op, maar ging ook aan de slag met haar grote droom: kinderboeken maken, vandaar de kaderpagina’s waarschijnlijk. Ze werkt met materialen zoals inkt (zowel met kwast als pen), potlood, waterverf, gouache, kleurpotloden, houtskool en digitaal.

ISBN  9789048864706 | hardcover | 40 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Vertaald uit het Engels door Edward van de Vendel | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 16 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER