jeugd 4-5 jaar

Ted van Lieshout

http://tedvanlieshout.info (nieuw)

http://tedvanlieshout.nu (weblog)

http://home.wanadoo.nl/tedvanlieshout (archiefsite)

 

Herrie
illustraties: Sylvia Weve
tekst: Ted van Lieshout


Ted van Lieshout onderscheidt zich van andere kinderboekenschrijvers door bijzondere thema's om te zetten in veelal humoristische verhalen. De onverwachte wendingen zorgen voor dat grappige verrassingseffect wat zijn boeken zo heerlijk om te lezen maken. Ook in dit boek gebeurt dat.


De tien verhalen draaien om Herrie, een meisje met knalrood haar dat ze in twee staartjes bovenop haar hoofd draagt. Haar moeder vraagt vaak waarom ze altijd zo schreeuwt. 'Omdat jij mij anders niet hoort' roept Herrie dan. 'Jij hoort me nooit!' en eigenlijk heeft ze daar ook wel een beetje gelijk in. Mama hoort vaak alleen maar wat ze wíl horen.
Maar uit de verhalen blijkt dat het toch wel een heel leuke moeder is, ze is een beetje anders dan andere moeders en kan zich heerlijk inleven in de wereld van Herrie.


De verhalen bestaan uit gesprekjes die Herrie met haar moeder voert. De ene keer is Herrie boos op haar moeder omdat ze iets niet mag, de andere keer is ze zelfs woedend, bijvoorbeeld als haar moeder een muizenval wil plaatsen, ze is een muizenmoordenaar! schreeuwt Herrie.
Maar mama is ook wel eens lief, onder andere als ze Herrie helpt bij het schrijven van een muizenverhaal of als ze samen boodschappen doen.
Soms is mama zelf aan het woord en vertelt ze bij het teennagels knippen wat voor lekker recept ze weet voor de tenen van Herrie!


Herrie en haar moeder zijn aan elkaar gewaagd, ze dagen elkaar op een liefdevolle manier uit. Vooral het verhaal over het schoenzetten in de Sinterklaastijd is daar een mooi voorbeeld van. Het verhaal 'honderd voetje-voor-voetjes ver' getuigt weer van een groot inlevingsvermogen van Herrie's moeder. Het mooie is dat ze ook samen erg met en om elkaar kunnen lachen.

Alles is heerlijk fantasievol verteld op een manier zoals alleen Ted van Lieshout dat kan.
De groen met rode afbeeldingen van Sylvia Weve sluiten prachtig aan bij de verhalen.
Kortom, het is gewoon een geweldig leuk, vlot boek.

ISBN 9789025756932 Hardcover 64 pagina's Uitgeverij Gottmer juni 2014 (eerste druk 1995)
Voorlezen vanaf 5 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

© Dettie, 8 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Koekjes!
tekst: Ted van Lieshout
illustraties: Sieb Posthuma


Een boek met een leuk verhaaltje, op rijm natuurlijk, het is tenslotte Ted van Lieshout die het schrijft! - en mooie plaatjes (nou ja zeg maar platen!) om naar te kijken en blijven kijken.
Op ieder dubbele pagina staat een belevenis getekend, met vooral getalsmatige inhoud. Oftewel: er valt behalve te kijken ook te tellen. Het is een erg leerzaam boek, maar een kind mag ook gewoon kijken en lezen.
Het jongetje over wie het verhaal gaat staat er steeds bij, met zijn hond, en met de koekjestrommel. Daar gaat het tenslotte om: er zitten aanvankelijk acht koekjes in die trommel, maar steeds verdwijnt er een.
Natuurlijk gelooft geen lezer het verhaal van Diederik, die zegt dat acht kabouters, of negen brandweermannen of een andere kwantiteit 'boeven' dat koekje hebben weggenomen!  De herhaling in de tekst werkt goed: een kind zal al snel hardop 'meelezen'.


De tekeningen van Sieb Posthuma sluiten precies aan bij het verhaal van Ted van Lieshout. Behalve op die ene tekening, ik ben benieuwd of een meelezend kind dat zal ontdekken! De vraag is of Posthuma dat met opzet heeft gedaan, of toch niet??
Grappig is hoe het aantal koekjes afneemt, terwijl het aantal van de boosdoeners toeneemt! Klinkt erg leerzaam, maar het is toch wel een beetje veel gevraagd om een kind al bij te brengen wat omgekeerd evenredig is. Nou ja, een beginnend besef is meegenomen.
Erg leuk is de diversiteit van die booswichten, je kan er steeds andere dingen aan ontdekken. Om bij die graafmachines al die variatie er in te brengen, ik vind het knap gedaan!
Ik wacht ook maar op oma...


ISBN 9789059650947 Hardcover 32 pagina's | CPNB-Leopold | oktober 2009
Vanaf 4 jaar

© Marjo, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Koekjes!
tekst: Ted van Lieshout
illustraties: Sieb Posthuma


Ieder jaar geeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek in de Kinderboekenweek een prentenboek uit van een gerenommeerde prentenboekenschrijver. Voor een klein prijsje kun je een prentenboek van een grote schrijversnaam kopen. Dit jaar viel de keuze op een boek van Ted van Lieshout met illustraties van Sieb Posthuma. Sowieso al geen slechte keus, en het boek is dit jaar ook nog eens van extra groot formaat.


Het verhaal is op rijm en gaat over Diederick wiens moeder een grote koektrommel vol door oma gebakken koekjes heeft. Maar iedere keer als Diedericks moeder een koekje uit wil delen blijkt er eentje uit de trommel verdwenen. Wij verdenken natuurlijk allemaal Diederick, maar volgens hem is er net toevallig een hele colonne brandweermannen, kabouters, bandieten of graafmachines langs geweest, en zijn díe er met het koekje vandoor gegaan.
Is dat waar, of is tóch Diederick de schuldige? En waar blijft oma toch, die nieuwe koekjes komt brengen?


Een erg leuk aftelvoorleesboek, wat lekker voorleest door het rijm.
Omdat een deels zichzelf herhaalt leent het zich erg goed voor stemmetjes, waarbij mijn voorleesmaatje al heel snel de stem van moeder op zich nam.
De illustraties zijn ontzettend grappig en lekker groot. Kortom een erg leuk voorleesboek.
En dat dus voor een klein prijsje. Leuke tip alvast voor de Sint.


ISBN 9789059650947 Hardcover 32 pagina's | CPNB-Leopold | oktober 2009
Vanaf 4 jaar

© Wil, oktober 2009

Lees de reacties op het forum en/of reagereer, klik HIER

 

Ik en de koningin
tekst en tekeningen Ted van Lieshout


Papa leest de krant en vertelt dat de koningin op bezoek komt, en nu zoeken ze een bloemenkind.
"Een bloemenkind?
"Wat is dat?" vroeg ik.
"Een bloemenkind," zei pap,
"is een kind dat bloemen geeft.
Meestal aan een deftig iemand.
In dit geval dus de koningin.
Maar het kan ook een prinses zijn.
Of een burgemeester."
Dat lijkt me wel iets voor mij," zei ik.
"Ik kan goed bloemen geven...

Maar... wordt hij ook het bloemenkind? Want hij moet wel eerst solliciteren en van onbesproken gedrag zijn, en als het lukt gaat het dan wel goed?


Een leuk verhaaltje met erg vrolijke tekeningen van het jongetje én de koningin (mét kroontje) .
Knap om in zo'n kort verhaal toch best wel spannende dingen te laten gebeuren en er zo'n mooi afgerond geheel van te maken...


ISBN 9046800989 Hardcover 48 pagina's Uitgever: Nieuw Amsterdam augustus 2006
Voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 7 jaar

© Dettie, 2 september 2006

Reageren? Klik hier!