jeugd 4-5 jaar

Annemie Vandaele & Esther Leeuwrik

http://www.estherleeuwrik.nl

 

De kleine grote kameleon
illustraties: Esther Leeuwrik
tekst: Annemie Vandaele


Al bij het zien van de eerste pagina begon ik te glimlachen, want wat zie je daar. Stapels, stapels, stapels getekende boeken. Beter kan niet natuurlijk. Halverwege en op die stapels staan een heleboel thee en koffiekopjes.
Om die kopjes zweven allemaal vliegen. Hè bah, wat vies kun je denken, maar dat is het niet, want die vliegen horen bij de familie kameleon. Vader kameleon is degene die al die boeken leest, je ziet hem heerlijk opgekruld in een grote leunstoel zitten die tussen al die stapels boeken in staat.


Die dag weet de kleine kameleon eindelijk wat hij worden wil. Je ziet hem heel blij naar naar zijn lezende vader rennen al roepende: 'Papa, papa, ik weet het! Ik wil later supergroot worden! Net zo groot als jij denkt dat ik moet zijn!' Dan zal papa toch wel trots op hem zijn? Papa knikt, ja dan zal hij supertrots zijn!
Blij als hij is, zie je daarna de kleine kameleon naar zijn moeder rennen die lekker in de tuin aan het theedrinken is, de vliegjes vliegen gezellig met de kleine kameleon mee. Ook aan zijn moeder vertelt hij dat hij de grootste wil zijn. Maar van mama hoeft hij helemaal niet de grootste te worden en wat als hem dat niet lukt? Daar had de kleine kameleon niet aan gedacht en hij wordt een beetje verdrietig van die gedachte. Mama vertelt hem liefdevol dat hij goed is zoals hij is en ook gewoon zo groot moet worden als hij is!
Daar wordt de kleine kameleon weer helemaal blij van, dat moet hij gauw aan papa vertellen...


De boodschap is natuurlijk helemaal duidelijk, je bent wie je bent en dat is goed genoeg. Dat wordt wel vaker in kinderboeken verteld maar niet op zo'n prachtige aparte manier als in dit boek. Het verhaal zelf is al prima maar ook de afbeeldingen bij de tekst zijn enorm mooi gemaakt.
Het zijn pentekeningen met kleuraccenten. Alles ziet er heel vrolijk, knus en warm uit. In alle tekeningen zit een vaart, een blijheid en grappige gedetailleerdheid waardoor je blijft glimlachen. Als de kleine kameleon bijvoorbeeld enthousiast al mama roepend naar zijn moeder rent, buitelen de letters achter hem aan. Als de kleine kameleon eventjes verdrietig is, zie je zijn moeder hem zo liefdevol aankijken en knuffelen dat je er zo bij wilt kruipen.  Zelfs de vliegjes vormen dan een hart.
Het plezier in het maken van de tekeningen spat van de pagina's af.
Kortom, ik heb enorm genoten van dit boek.

Zie ook een van de proeftekeningen


ISBN 9789044819212 Hardcover 32 pagina's Uitegevrij Clavis, Augustus 2013
Formaat: 210 x 290 mm leeftijd: vanaf 5 jaar

© Dettie, 5 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER