jeugd 4-5 jaar

Annemie Vandaele

http://www.estherleeuwrik.nl

 

Mijn broertje is bijzonder
Illustraties: Barbara Bongini
Tekst: Annemarie Vandaele


Hallo, dit ben ik,Lise
En dit is mijn broertje Thijs.
Hij is een heel bijzondere broer.
Hij is slim, eerlijk en grappig.
En hij heeft autisme.


In deze 5 regels is gelijk klip en klaar met wie we te maken hebben en wat het thema van die boek is. Op de grote afbeelding waar de tekst in staat zien we Lise en Thijs in het gras liggen.

Lise vertelt dat Thijs een leuk broertje is. Hij houdt van grapjes en van muziek. Hij is beleefd en soms ondeugend. Kortom, een gewone jongen. Maar soms wordt het hem een beetje teveel. Dan is er teveel lawaai of is het te druk om hem heen en dan trekt hij zich terug.
En Lise vertelt nog veel meer over Thijs en dat is fijn, daardoor krijg je gelijk een goed inzicht over wat het betekent om autisme te hebben.


Thijs houdt er bijvoorbeeld van dat dingen op zijn plek liggen en wil graag steeds dezelfde lepel gebruiken. Hij neemt ook veel woorden letterlijk. Hij snapt ook niet alles, want waarom nodig je iemand uit? Waarom nodig je iemand niet in? Ze komen toch binnen...
Daarbij is hij ook heel eerlijk, als hij iets stom vind of lelijk dan zegt hij dat gewoon, wat niet iedereen prettig vindt!


Gelukkig wordt Thijs goed geholpen, zowel thuis als op school en ook daar vertelt Lise over. Soms vindt Lise het ook lastig dat Thijs is zoals hij is, maar ze zou hem voor niemand anders willen ruilen. Want hij is haar enige, unieke, bijzondere broertje!


Het is altijd knap dat een schrijfster in zulke eenvoudige taal en korte zinnen toch exact weet aan te geven wat autisme inhoudt en hoe Thijs én Lise ermee om kunnen gaan. De afbeeldingen erbij geven aan dat omgaan met autisme iets van vallen en opstaan is, iets van leren en begrijpen is.
Prima en helder boek!


ISBN 9789044842395 | Hardcover | 27 pagina's | Clavis | maart 2022
Afmeting: 29,8 x 21,8 | Leeftijd 5+

© Dettie, 22 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kleine grote kameleon
illustraties: Esther Leeuwrik
tekst: Annemie Vandaele


Al bij het zien van de eerste pagina begon ik te glimlachen, want wat zie je daar. Stapels, stapels, stapels getekende boeken. Beter kan niet natuurlijk. Halverwege en op die stapels staan een heleboel thee en koffiekopjes.
Om die kopjes zweven allemaal vliegen. Hè bah, wat vies kun je denken, maar dat is het niet, want die vliegen horen bij de familie kameleon. Vader kameleon is degene die al die boeken leest, je ziet hem heerlijk opgekruld in een grote leunstoel zitten die tussen al die stapels boeken in staat.


Die dag weet de kleine kameleon eindelijk wat hij worden wil. Je ziet hem heel blij naar naar zijn lezende vader rennen al roepende: 'Papa, papa, ik weet het! Ik wil later supergroot worden! Net zo groot als jij denkt dat ik moet zijn!' Dan zal papa toch wel trots op hem zijn? Papa knikt, ja dan zal hij supertrots zijn!
Blij als hij is, zie je daarna de kleine kameleon naar zijn moeder rennen die lekker in de tuin aan het theedrinken is, de vliegjes vliegen gezellig met de kleine kameleon mee. Ook aan zijn moeder vertelt hij dat hij de grootste wil zijn. Maar van mama hoeft hij helemaal niet de grootste te worden en wat als hem dat niet lukt? Daar had de kleine kameleon niet aan gedacht en hij wordt een beetje verdrietig van die gedachte. Mama vertelt hem liefdevol dat hij goed is zoals hij is en ook gewoon zo groot moet worden als hij is!
Daar wordt de kleine kameleon weer helemaal blij van, dat moet hij gauw aan papa vertellen...


De boodschap is natuurlijk helemaal duidelijk, je bent wie je bent en dat is goed genoeg. Dat wordt wel vaker in kinderboeken verteld maar niet op zo'n prachtige aparte manier als in dit boek. Het verhaal zelf is al prima maar ook de afbeeldingen bij de tekst zijn enorm mooi gemaakt.
Het zijn pentekeningen met kleuraccenten. Alles ziet er heel vrolijk, knus en warm uit. In alle tekeningen zit een vaart, een blijheid en grappige gedetailleerdheid waardoor je blijft glimlachen. Als de kleine kameleon bijvoorbeeld enthousiast al mama roepend naar zijn moeder rent, buitelen de letters achter hem aan. Als de kleine kameleon eventjes verdrietig is, zie je zijn moeder hem zo liefdevol aankijken en knuffelen dat je er zo bij wilt kruipen.  Zelfs de vliegjes vormen dan een hart.
Het plezier in het maken van de tekeningen spat van de pagina's af.
Kortom, ik heb enorm genoten van dit boek.

Zie ook een van de proeftekeningen


ISBN 9789044819212 Hardcover 32 pagina's Uitegevrij Clavis, Augustus 2013
Formaat: 210 x 290 mm leeftijd: vanaf 5 jaar

© Dettie, 5 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER