jeugd 4-5 jaar

Scott Stuart

Mijn schaduw is roze
Scott Stuart


Het zal je maar gebeuren, van iedereen in de familie is de schaduw blauw, maar uitgerekend jouw schaduw is roze!


Mijn schaduw houdt van pony's
en boeken en roze speelgoed,
van prinsessen en elfjes
van dingen die
'niet voor jongens' zijn.


Maar je bent wel een jongen! En dat is nog niet alles, jouw schaduw houdt van een jurk dragen en dansjes doen! "Hij zwiert... en glinstert... en twinkelt in het rond!' Maar zo gauw papa binnenkomt dan staat de schaduw stil.
Papa zegt dat het wel goed komt, dat jouw schaduw vast gauw blauw wordt, dat het een fase is...


Door zijn roze schaduw voelt de jongen zich anders, hij hoort nergens bij. Het is ook nog eens zijn eerste schooldag, best moeilijk en een beetje eng natuurlijk. Maar tot zijn grote vreugde leest hij op het briefje van school:


Verkleed je!!

samen met je schaduw!
(als iets waar hij van houdt)


Joepie! Dan kan hij in een jurk naar school. Papa weet niet of het zo'n goed idee is, maar het jongetje weet het zeker en vol trots stapt hij het lokaal binnen...
En dan valt het stil...
Tot zijn grote schrik ziet hij... Niemand heeft zich verkleed!


Het jongetje draait zich om en rent vol verdriet naar huis. Had hij maar net als iedereen een blauwe schaduw, dan was alles veel beter en makkelijker.
Maar dan komt papa zijn kamer binnen en ziet het jongetje dat papa hem helemaal begrijpt.


Wat volgt is een wijze uitleg van papa over schaduwen die zichzelf verstoppen, of laten zien wat iemand eigenlijk écht wil zijn. Dat bijna iedereen een andere schaduw heeft die bijna niemand ziet. Papa zegt dat de schaduw van zijn zoon gewoon roze is en dat is niet erg. Want dat is hij!


Bij het lezen van dit verhaal denk je dat iedereen wel zo'n liefhebbende, wijze vader zou willen hebben. Want het verhaal dat hij vertelt, is erg mooi en heel begripvol. Papa laat ook zien in woord en daad dat hij helemaal achter zijn kind staat.


De afbeeldingen bij dit verhaal zijn precies goed. De afgebeelde roze schaduw, die heel vrolijk en speels is, maakt het verhaal luchtiger, zodat je naast de wijze les ook veel plezier aan het verhaal beleeft. Maar ook de schaduwen van andere mensen zijn heerlijk om te zien.

Bij de beschrijving staat te lezen:


'Mijn schaduw is roze is een prachtig prentenboek over genderidentiteit, zelfacceptatie, gelijkheid en diversiteit. De inspiratie voor zijn verhaal vond Scott bij zijn eigen zoon: net als het hoofdpersonage is hij gek van prinsessen, feeën en dingen die doorgaans zogezegd ‘niet voor jongens’ zijn. Scott Stuart schrijft graag verhalen die kinderen bemoedigen.'


Inderdaad een prachtig boek, dat laat zien dat anders zijn helemaal niet erg is. Dat jezelf zijn het allerbelangrijkste is!
Grote aanrader!


ISBN 9789463832908 | hardcover | 32 pagina's | Pelckmans | januari 2021
Afmeting: 27,3 x 25,7 cm | Vertaald door Edward van de Vendel | Leeftijd 5+

© Dettie, 12 maart 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER