jeugd 4-5 jaar

Elsa Paulson

Lilly, Hanna en de zeven omaatjes
Elsa Paulson

Als je de omslag bekijkt zou je niet denken dat Lilly zin heeft om te gaan zwemmen.
Maar dat heeft ze juist wel! Ze heeft zich er echt op verheugd: ze mag naar het zwembad met papa.


‘Ze weet precies van welke glijbanen ze af wil roetsjen en hoeveel baantjes ze wil zwemmen.
Ze pakt net haar zwemtas in als papa zijn neus om de hoek steekt.’


En Lilly’s goede humeur is meteen weg als papa zegt dat hij niet mee kan naar het zwembad. Dat in zijn plaats Hanna mee zal gaan. Maar Hanna, de vriendin van papa, is vaak boos en ze is saai. Bah, nou wordt het helemaal geen leuk uitje.


En het ziet er lang naar uit dat haar vrees waarheid wordt. Hanna is inderdaad chagrijnig en ze kijkt helemaal niet naar het kind om.
Nou, besluit Lilly boos, dan ga ik zelf maar het zwembad verkennen.
Maar na een tijdje ziet ze Hanna nergens meer! En dat is toch eigenlijk wel eng…


In de titel is sprake van zeven omaatjes, en ja, die komen dan ook voorbij. Maar hoe en wat, dat moet je zelf maar lezen.  
Het wordt een bijzonder avontuur voor Lilly.


Dit boek is het debuut van Elsa Paulson en meteen een schot in de roos. De tekeningen zijn eenvoudig, maar geven mooi de emoties weer van de personages.
Op de flap zit een sticker waarop staat ‘met echte lijven’.
Wat zouden ze daar nou mee bedoelen? Nou, precies wat er staat. Lilly, Hanna en de zeven oma’s zijn niet mooier gemaakt dan je ze in werkelijkheid misschien zou zien. Toch een puntje van kritiek: niet alle oudere vrouwen hebben benen vol putjes en dikke, kwabbige armen.


Het zal voor een jonge lezer geen verschil maken, maar heeft het getal zeven een bedoeling? Net als de rode appel die Lilly krijgt, verwijst dat misschien naar het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven dwergen? Als het zo is - en dat hoeft natuurlijk helemaal niet - wat is daar dan het nut van?
Nou ja, afgezien daarvan is het een leuk verhaal over een ondernemend meisje en actieve dames, met prachtige illustraties, die ook een aanleiding kunnen geven om er met kinderen over te praten.


De Zweedse Elsa Paulson is illustrator en grafisch vormgever. Ze woont en werkt in Stockholm. Zoals vermeld is dit boek haar prentenboekdebuut.


ISBN 9789048873876 | Hardcover | 32 pagina’s | Uitgeverij Moon | april 2024 
Vertaald uit het Zweeds door Mijke Hadewey van Leersum | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 14 mei  2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER