jeugd 4-5 jaar

Harmen van Straaten

http://www.harmenvanstraaten.nl

Zie ook de recensie over het boek DJ in Wonderland (15+)

 

Hallo, hallo, wie brult daar zo?
Harmen van Straaten


Roooaar!

'Hallo, hallo...
wie brult daar zo?'
fluistert Kleintje Beer.
'Van wie komt dat geschreeuw?'


Op de volgende bladzijde eist de trotse Leeuw onmiddellijk die brul op. Hij was het!
Maar dat kan helemaal niet want Kleintje Beer hoort het geluid nog steeds. Wat is dat toch voor gegil? Hij gaat dus verder zoeken.
Hallo,hallo, wie brult daar zo?


Ik was het! roept krokodil.
'Pas maar op, ik bijt in je bil!'


Natuurlijk is het ook krokodil niet - anders was het boekje ook gelijk uit -. 
Kleintje Beer hoort het lawaai nog steeds, hij hoort nu boe-oe...
Dus roept hij weer: 'Hallo, hallo, wie brult daar zo?'


Uiteindelijk komt Kleintje Beer er wel achter waar het geluid vandaan komt maar voordat het zo ver is komt de halve dierentuin voorbij, en alle dieren zeggen dat zij zo brullen.


Het is hilarisch zoals Harmen van Straaten dit allemaal in zijn tekeningen verbeeld heeft. De snuiten van de verbaasde dieren zijn onbetaalbaar.
En vanzelfsprekend werkt het zich herhalende rijmpje ook uitstekend. Kinderen zullen de vraag al snel meeroepen.


Het boek voelt heel fijn aan, het is zacht, en de pagina's zijn van stevig karton waarover een glad laagje zit, zodat je het goed schoon kunt maken als kinderen met plakvingertjes de leuke dieren hebben aangewezen.
Kortom, heerlijk vrolijk boekje, maar dat kun je Harmen van Straaten sowieso wel toevertrouwen.


Zie ook het inkijkexemplaar


Harmen van Straaten illustreerde ruim vierhonderd boeken in binnen- en buitenland en schreef ruim vijftig boeken. Zijn werk is bekroond met diverse prijzen, waaronder de Gouden Appel en de Sankei Children’s Book Award. Zijn werk is vertaald in het Duits, Amerikaans, Japans, Koreaans, Frans, Noors, Zweeds en Deens. In 2013 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk.


ISBN 9789025881009 | softcover | 24 pagina's | Leopold | 21 mei 2021
Afmeting 24,9 x 24,7 cm | Leeftijd 3-5 jaar

© Dettie, 17 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik heb lekker een hele grote trekker
Harmen van Straaten


Met een titel die klinkt als een liedje, kom je gelijk in de goede stemming voor dit boek. Want het hele boek is gewoon een pretje om uit voor te lezen. Te beginnen met de tekst op eindrijm waardoor er een fijn ritme in de zinnen zit. Het voorlezen gaat daardoor lekker makkelijk.

Het verhaal zelf gaat over een grote race om de gouden beker. Iedereen doet mee, Nijlpaard die net past in zijn flitsende rode, snelle auto, Knor en Knor met hun knalgele truck, Olifant die zijn superbuldozer inzet voor de strijd, Neushoorn die aangesneld komt in zijn politiewagen en tot hilariteit van de andere dieren meldt zelfs muis zich aan met zijn pittige rode opwindwagen. Maar tot slot weet tijger gewoon dat hij de race zal winnen, zijn graafauto gaat gewoon het hardste van allemaal.


En dan is er nog Rijk, en die heeft een grote rode trekker. 
Elke keer als een dier zich aanmeldt als dé winnaar, zegt hij vol vertrouwen dat hij zéker weet dat hij zal winnen, maar...


De dieren lachen en gillen.
'O, jij moet dit echt niet willen.
Het heeft geen zin om mee te doen.
Met een trekker word je nooit kampioen!'


En dan begint de race... iedereen knalt er vrrrrooooooeeeeem vandoor en Rijk tuft er achteraan. Toch blijft hij roepen dat hij de winnaar zal zijn!
Maar wie zal die gouden beker uiteindelijk in de wacht slepen? Tijger? Olifant? Of toch Rijk?

Harmen van Straaten is inmiddels geen onbekende meer in kinderboekenland. In 1987 illustreerde hij zijn eerste kinderboek en daarna heeft hij zo’n circa 400 boeken geïllustreerd. Harmen is drie keer getipt door de kinderjury, hij ontving een gouden appel van Bratislava voor zijn illustraties en werd bekroond met de gouden penseel van Japan. Zelf schreef hij ruim 50 boeken voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot romans voor 15-jarigen en ouder.


Het leuke is dat hij inmiddels qua afbeeldingen een heel eigen stijl heeft ontwikkeld, maar toch weet hij elk boek een heel andere sfeer mee te geven. In dit boek zijn het vooral de enorme dieren die zich in piepkleine wagentjes weten te proppen wat zo aanspreekt. Het levert een heel koddig effect op. Zie ook het inkijkexemplaar.


Mocht je er nog een wijsheid uit willen halen, wat vaak in een prentenboek verstopt zit, dan kun je er misschien uithalen dat wie rustig en vol vertrouwen blijft, beter af is.
Opnieuw een onwijs leuk boek van deze Harmen van Straaten, die 'grappig, ondeugend en net even anders is'.


ISBN 9789025878986 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold | 24 april 2020
Afmeting 30,2 x 24,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 20 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!
Harmen van Straaten


Op de cover én op de titelpagina's zie je het al, het is feest! De dieren springen op het bed, zwaaien met kussens boven hun hoofd, lopen in polonaise door de slaapkamer en ondertussen zingen ze: "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"


Het is duidelijk, ze hebben allemaal nog geen slaap. De grote vrolijke Neushoorn wil wel tikkertje doen en Nijlpaard wil eerst nog heerlijk van de trapleuning glijden. Papegaai zorgt wel dat iedereen ook wakker blijft, hij schettert tussendoor steeds "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"

Daar komt Krokodil en hij is ook nog niet moe.


"Hé!" roept Krokodil. "Zitten jullie je te vervelen?
Weet je wat ik wil? Verstoppertje spelen.
Maar in je eentje is daar niets aan,
dan kan ik beter naar bed toe gaan."


© Harmen van StraatenEn dát is nu precies wat alle dieren niet willen. Krokodil mag zoeken en de dieren gaan zich verstoppen ondertussen hard zingend: "Wat een pret! We gaan nog lang niet naar bed!"

En zo gaat het maar door. Elke keer komt een dier kijken wat de andere dieren aan het doen zijn en het wordt steeds vrolijker en gezelliger. En allemaal willen ze niet naar bed. Maar ondertussen beginnen ze toch wel moe te worden van al dat gefeest, gezoek, gespring en gezing. Eigenlijk willen ze ondertussen best wel naar bed. Hun ogen zitten al bijna dicht. Maar daar is Panda en hij denkt daar heel anders over en hup daar gaan ze weer, maar wel steeds wat minder feestend en zingend. En dan... komt een jongetje de kamer binnenlopen en is het - gelukkig - uit met de niet-naar-bed-pret. En Retteketet ze racen naar bed!


Natuurlijk is dit voor elk kind een heerlijk voorleesboek voordat ze moeten gaan slapen. Ze herkennen allemaal wel het moment van naar bed moeten terwijl ze - écht, eerlijk waar - nog helemáál geen slaap hebben! En als je dan toch nog even lekker kan keten en spelen is het nóg leuker. Maar het is voor hun dan ook wel moeilijk om toe te geven dat ze eigenlijk ondertussen best wel moe zijn... en stiekem toch wel naar bed willen. En dit verhaal helpt ze daar een beetje bij.
En wat is er dan fijner dan nog héél even wakker te mogen blijven omdat papa of mama dit vrolijke bijna-slapen-gaan boek gaat voorlezen...


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978902587497 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2018
Afmeting 30,1 x 24,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER