jeugd 4-5 jaar

Erna Kuik

www.ernakuik.weebly.com

 

Torenroosje
Nederlandse tekst en illustraties: Erna Kuik


Mos loopt langs de rivier met zijn broer Pam. Maar als hij praat tegen Pam krijgt hij geen antwoord, hij hoort alleen geruis van riet... Pam is weg! Hij rent terug over het paadje en komt Pip en Bastiaan tegen. Zij gaan Mos helpen met zoeken. Ze besluiten naar Roos te gaan, die woont in een vuurtoren. Vanaf de toren kunnen ze vast zien waar Pam is. Maar helaas, Roos is niet thuis. Roos is bij de rivier, ze heeft haar tas meegenomen. Daar kan ze alle dingen die ze vindt in doen. Er spoelen heel veell mooie dingen aan, haar tas is al bijna vol. Opeens hoort ze iemand roepen: 'Ik heb een ster!'. Het is Pam, hij zoekt sterretjes en Mos... want Mos is weggelopen. Samen gaan ze verder zoeken naar vinddingetjes, dan vinden ze Mos vast ook.


Het is een beetje vreemd boek. Mos, Pam, Bastiaan en Pip zijn witte konijnen of hazen. Ze hebben heel lange oren en vrij grote ´voeten´. Roos, Mos en Pip hebben jurken aan maar Mos en Pip blijken toch manlijk te zijn. Er wordt tenminste gesproken over hij en hem als het over Mos of Pip gaat. Dat komt vrij verwarrend over, gezien die jurken. Ook het sterretje dat Pam gevonden heeft ziet er niet uit als een ster. Eerder lijkt het een gloeilamp. Later in het boek zie je alle vijf de hazen/konijnen sterren knippen uit goudpapier, dat zijn wél sterren.
Op gegeven moment zwaait Roos op de afbeelding in het boek met een grote doek uit het vuurtorenraam om de aandacht van Pip, Mos en Bastiaan te trekken. En wat staat er in de tekst?

Pip kijkt naar de toren van Roos.
"Wat is dat? Het lijkt wel feest met al die knipperlichtjes!"


Vreemd als iemand met een doek zwaait dat de rest dat als  knipperlichtjes ziet!
De tekst en afbeeldingen kloppen dus soms niet helemaal.


Het verhaal zelf is aardig maar omdat je al gelijk weet waar Pam is, is het niet spannend meer. De naam Torenroosje wordt ook nog eens verklaard wat mijns inziens niet had gehoeven. Roos die in een toren woont was mij al genoeg verklaring maar in de tekst staat:

"Wat is het hier mooi! zegt Pam. "Het lijkt wel een sprookje!"
"Daarom noemen ze me ook wel eens Torenroosje," lacht Roos.


Maar gezegd moet worden dat de afbeelding erg leuk zijn. Vooral de vuurtoren van Roos is bijzonder. Roos hangt alles wat ze vindt in en aan de toren en slaapt in een boot die ze opgehangen heeft aan het plafond. Overal zie je rommeltjes en frutsels. Ook buiten hangen aan de takken in de bomen de gekste dingen, een koffiepot, een flesje, een lepel, een visdobber en nog veel meer. De tekeningen zijn met verschillende technieken gemaakt, erg bijzonder en leuk gedaan. Jammer dat de tekst minder interessant is.


ISBN 9789051160840 Hardcover 26 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2009
Vanaf ca. 4 jaar

© Dettie, 8 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER