jeugd 4-5 jaar

Henriëtte Albregts & Liesbeth Rood

http://www.lonnekeleever.nl

 

Een
winterwonder
avontuur

tekst: Henriëtte Albregts & Liesbeth Rood
illustraties: Lonneke Leever


Cato is vijf jaar oud en houdt van fietsen, popcorn en dieren. Ze woont samen met haar moeder Maud.
Jesse is al 6. Hij houdt van voetbal en drummen en niet van meisjes. Maar Cato vindt hij wel leuk, zij is stoer. Jesse woont bij zijn vader Stijn en moeder Marieke.
Cato en Jesse gaan met hun ouders met de veerboot naar Noorwegen. Onderweg zien ze een babydolfijntje die helemaal alleen in de grote zee zwemt, ze vinden dat heel zielig en melden het gauw aan de kapitein. Gelukkig heeft hij een goed plan en zo redden ze het kleine dolfijntje.


Eenmaal in Noorwegen aangekomen gaan ze naar hun mooie houten vakantiehuis, het is een blokhut. Er ligt allemaal sneeuw en Jesse en Cato ontmoeten tijdens het buiten spelen Pia en Sondre, twee Noorse kinderen. Samen gaan ze lekker sleeën en de kinderen proberen met elkaar te praten. Maar Cato en Jesse zijn helemaal vergeten hun jas aan te trekken. Daarna worden ze ziek maar niet heel erg en eigenlijk vervelen ze zich rot.


Morgen is het Kerstmis en daarom moeten ze nog in bed blijven zodat ze goed uitzieken en lekker het Kerstfeest mee kunnen vieren. Papa Stijn maakt een Iglohut van kussens en leest Jesse en Cato voor over de huiskabouters van Noorwegen en Julenisse is de kerstkabouter die kerstcadeautjes brengt. Jesse gelooft er niets van, want dat doet de Kerstman toch? Voor de zekerheid maakt papa Stijn toch maar een bord pap voor Julenisse want je weet maar nooit...


Kerstmis is heel erg leuk en heel anders dan in Nederland, ze gaan Risengrynsgrøt eten bij Pia en Sondre's familie en buiten bij een gote kerstboom zingen en daarna wéér eten bij Pia en Sondre. Onder de boom liggen ook cadeautjes voor Jesse en Cato  maar de Kerstman zin ze niet en dat vinden ze wel jammer want de Kerstman woont in Noorwegen. Stiekem hadden ze gehoopt hem nu eindelijk eens te zien...
's Nachts kan Cato niet slapen en ze gaat maar even naar buiten en wie zit daar op een bankje? De Kerstman met zijn elanden Donder en Bliksem! Gauw maakt ze Jesse wakker en ze beleven samen met de Kerstman een heel leuk avontuur.
Jesse en Cato vinden dat ze een supervakantie hebben.


Dankzij deze voorleesverhalen leer je ook hoe ze in Noorwegen Kerstmis vieren en wat daar de tradities zijn. Maar dit gebeurt al spelenderwijs dankzij de vier kinderen. Duidelijk is dat dieren een grote rol spelen, te beginnen met het dolfijntje maar later ook de elanden en een lief klein muisje.
De afbeeldingen in het boek zijn heel bijzonder. Het zijn 3D-illustraties. Dit betekent niet dat je met een gek brilletje op naar de plaatjes moet kijken maar er is wel heel veel diepte in gebracht. Huizen, dennebomen, de kinderen, dieren en volwassenen lijken van gevouwen en uitgeknipt papier gemaakt te zijn en die zijn op een zodanige wijze afgebeeld dat het lijkt alsof er echt diepte in de afbeedling zit, Het lijkt alsof je zo een plein op kunt lopen of een bos in kunt stappen. Heel apart!
Kortom, een lekker vrolijk winterboek waar kinderen een paar heerlijke voorleesuren aan zullen beleven.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN  9789048811946 Hardcover 64 pagina's Uitgeverij Moon oktober 2011
Leeftijd 4 +

© Dettie, 13 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER