jeugd 4-5 jaar

Bob Staake

http://www.bobstaake.com

 

Nog zo'n zoek boek!Nog zo'n zoek boek!
Bob Staake


Nog zo'n zoek boek! is de opvolger van Zoek boek. Dit laatste boek ken ik niet maar ik neem onmiddellijk aan dat het een groot succes was zoals mij in diverse recensies verzekerd wordt.
Nog zo'n zoek boek! is namelijk erg apart samengesteld. Verspreid over twee pagina's zien we een zoekplaat boordevol kleurige fantasievolle figuurtjes en gebouwen. Maar... voorafgaande aan deze zoekplaat zijn mooi gekleurde pagina's ingevoegd met her en der gaten in de bladzijde. Dankzij die gaten worden bepaalde aspecten van de zoekplaat uitgelicht. Bij die gaten staat, op rijm, telkens een vraag.
Ook onder de zoekplaten staat een tekst op rijm waarin gevraagd wordt naar een onderdeel van de afbeelding te zoeken.


Het leuke van dit boek is dat elke zoekplaat een onderwerp heeft, zoals de school of een bezoek aan de dierentuin of een museum en zelfs een reis naar de maan!
Erg grappig is bijvoorbeeld bij de zoekplaat over het museum dat de figuurtjes uit de (vele) schilderijen zijn gestapt. Je ziet het figuur van het schilderij De schreeuw van Munch met een feesthoedje op en een pijp in zijn mond staan te hoepelen en aan de muur hang een schilderij met een punaise en daarbij staat Ceci n'est pas een push pin, naar het schilderij van Magritte. Op het beroemde geschilderde soepblik à la Warhol staat Campbell's Tomayo Spou, de Monalisa heeft een zonnebril op en een hamer in haar hand. Er loopt een man met een klein krokodilletje aan de lijn in plaats van een hond. En zelfs Vincent van Gogh, met penselen en papier in zijn hand, vereert het museum met een bezoek. En zo zit deze zoekplaat vol met verborgen grapjes... Een klein kind zal dit alles niet zo snel opvallen natuurlijk, maar zo hebben de ouders zelf ook nog plezier in de platen.
Ook de zoekplaat over de dierentuin zit vol met kleine grapjes, de zebra met een boef op zijn rug heeft een ketting met bol aan zijn poot, op de ijsberg is een vogeltje in een kajak gestrand. Bij de ontsnapte slang staat een bordje OMG! De oppasser laat een insect aan een touwtje uit, enz.
De platen zijn allemaal in mooie, heldere kleuren weergegeven. Je bent er uren zoet mee...
Geweldig boek!


ISBN 9789047705239 Hardcover 48 pagina's Uitgeverij Lemniscaat 1 februari 2013
Uitstekend vertaald door het schrijversduo Erik van Os en Elle van Lieshout. Vanaf ca. 4 jaar

© Dettie, 5 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER