jeugd 4-5 jaar

Margreet Schouwenaar & Esther Miskotte

http://www.margreetschouwenaar.nl

http://esthermiskotte.exto.nl

 

De lach hield zijn adem in
illustraties: Esther Miskotte
tekst: Margreet Schouwenaar


Toen Lilly Luit zag,
wist ze het zeker:
dit is hem.


Gelukkig dacht Luit hetzelfde over Lily. Ze trouwden en bouwden een huis en zochten een hond die lachen kon. Ze hebben samen een heerlijke tijd. De lach woonde in het hele huis. Op een dag voelde Lily een lach, diep in haar buik. Ze noemden haar Anna. Na het verstrijken van een aantal seizoenen voelde Lily weer een lach. Ze noemden haar Roos.


Het leven van het viertal en de hond was een grote stralende lach. 's Zomers giechelden de bloemen, 's winters vlamde de lach op in de haard.
Maar de tijd verstreek, Luit vertrok, hij wilde een nieuw huis, een nieuwe haard en geen hond. Luit begon een ander leven. Hij was weg en bleef weg. De lach verdween... Tranen waren er af en toe wel, soms ook een boze bui en zo nu en dan hielden Roos, Anna en Lily elkaar stevig vast. De hond lag stilletjes te wachten, de lach klonk niet meer in het huis.


Maar toen brak de dag aan dat Lily de fietsen pakte en tegen de kinderen riep: 'Kom, we gaan!' De hond rende mee naar het strand. De wind lachte, het was goed. Lily zaaide weer bloemen, ze gaf de stoel van Luit een warm oranje bekleding, ze maakte vrolijke gordijnen en zachtjes en heel voorzichtig kroop de lach weer uit de hoeken van het huis... Het huis werd weer een thuis.


Dit prachtige tere verhaal behandelt op een liefdevolle manier de gevoelens rond een scheiding.
De taal die Margreet Schouwenaar gebruikt, is prachtig en poëtisch. De lach als metafoor voor de gevoelens van iedereen is een gouden vondst. Daardoor is  het verhaal niet somber maar de gemoedstoestand van de personages wordt evengoed uitstekend overgebracht. De lach die weg is en weer terugkomt, zegt alles.


De afbeeldingen van Esther Miskotte, bekend van de boeken Superoma en Drakensnot, zijn heel invoelbaar bij het verhaal weergegeven. De verliefdheid spat van Luit en Lily af en later met de kinderen zie je dat alles goed is. De hond ligt overal glimlachend bij. De scheiding is niet verbeeld in dramatische of sombere tekeningen maar wel in begripvolle, warme afbeeldingen weergegeven, heel mooi gedaan. Ik heb erg genoten van dit fantastische, fraai uitgevoerde prentenboek.


ISBN 9789044825558 | Hardcover | 35 pagina's | Uitgeverij Clavis mei 2015
Formaat 21 x 29 cm | Leeftijd: vanaf 5 jaar

© Dettie, 12 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER