jeugd 4-5 jaar

Ayano Imai

De wonderlijke hoed van Beer
Ayano Imai


Beer woont alleen, vrienden heeft hij niet en die wil hij ook niet. 'Niemand bemoeit zich met mij en dat is prima'. Maar als Beer eerlijk is dan voelt hij zich toch wel een beetje eenzaam. 


Wat Beer wel heel leuk vindt, is gaan wandelen met zijn mooie hoed op. Maar op een dag is hij met zijn hoed op in slaap gevallen en een specht begint vrolijk een gat te hakken.  Hij denkt, wat een goede hoed voor een nest.
Als Beer wakker wordt is hij niet blij, hij wil geen spechtennest in zijn hoed, veel te druk. Maar de specht trekt zich er geen barst van aan en nodigt iedereen uit om bij hem te komen wonen. Hij hakt alvast allemaal gaten in de hoed. Het gekke is, hoe meer nesten er gemaakt worden, hoe hoger de hoed wordt.


Stiekem vindt Beer het wel gezellig al dat gekwetter en gefluit om zich heen. Voor het goede moppert hij eerst nog wel een beetje maar hij krijgt steeds meer plezier in het vrolijke vogelgezelschap. Soms gaat hij zelfs, met vogelhoed en al, naar het strand.
Andere mensen willen ook wel zo'n leuke nesthoed maar ook al kopen ze heel hoge hoeden de vogels nestelen alleen in de hoed van Beer. Maar ja de herfst komt eraan en een voor een trekken 'zijn' vogels naar het zuiden.


Beer doet net alsof hij het niet erg vindt, hij was vroeger ook alleen dus wat is er erg aan dat ze weg zijn?
'het kan me echt niet schelen waar ze naartoe zijn', zegt hij tegen zichzelf. 'Ik maak me heus geen zorgen, hoor.'
Beer krijgt slaap, hij kruipt lekker zijn warme bedje in en slaapt dwars door de winter heen.
Het wordt weer lente. Beer ontwaakt uit zijn winterslaap en stapt naar buiten en dan... weet hij niet wat hij ziet!


Een verhaal vol symboliek. Aanvankelijk hield Beer de deur letterlijk en figuurlijk dicht, hij stelde zich voor niemand open en ging alleen door het leven. Met de komst van de specht gaat het eerste deurtje open. Dankzij de specht groeit de Beer geestelijk en met zijn innerlijke groei, groeit de hoed mee. De hoed van Beer krijgt steeds meer deurtjes die open en dicht kunnen maar meestal open staan. In de nieuwe lente zijn Beers' ogen geopend, Beer is helemaal ontwaakt. Niets geen norsheid en eenzaamheid meer. Iedereen is welkom.


Buiten het gegeven dat het sowieso al een bijzonder verhaal is, zijn het vooral de afbeeldingen die het boek zo aantrekkelijk maken. In mooie bruingele tinten met witte accenten zien we hoe Beer langzaam zich openstelt. De naar werkelijkheid weergegeven vogels brengen letterlijk kleur in zijn leven. De hoed is natuurlijk de aandachtstrekker en het is erg leuk om te zien hoe die aldoor maar groter wordt en steeds meer vogels herbergt.
Maar naast de fraaie hoed heeft Ayano Ami nog allerlei andere grapjes in zijn afbeeldingen verwerkt. Gras als vloerbedekking, paddenstoelen die vrolijk tussen de sokken aan de waslijn hangen, een haarborstel waar gezellig en plantje uit groeit.
Een heerlijk verhaal en een fantastisch kijkboek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051163612 Hardcover 32 pagina's Uitgeverij De Vier Windstreken mei 2014
Nederl. tekst: Joukje Akveld Formaat: 22,2 x 32,0 cm, Leeftijd 4+

© Dettie, 7 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER