jeugd 4-5 jaar

Zoë Tucker

http://www.zoetucker.co.uk

http://www.zoepersico.com

 

Greta en de reuzen
Illustraties: Zoe Persico
Tekst: Zoë Tucker


Greta woont in een mooi bos. Wacht, nee, dat klopt niet.
Het wàs wel een mooi bos.
Tot de reuzen het ontdekten. Toen was het gauw gedaan met de mooie bomen en bloemen. Alles moest weg. De reuzen bouwden huizen, fabrieken, en gingen daar nietsontziend mee door. Hun beleving van een mooie wereld was Meer! Nog meer. En groot! Nog groter…


‘Stop alsjeblieft!’riep Greta uit.
‘Jullie vernielen ons huis! Jullie hebben alle bomen omgehakt, alle bloemen vertrapt en nu zijn de bijen en vogels weggevlogen! De dieren hebben geen huis meer en ons bos gaat dood!’


Zouden de reuzen Greta horen? Zij zijn zo groot en machtig. Iedereen is bang voor hen. Maar Greta begint een actie, in haar eentje met een bordje ‘STOP! probeert ze de reuzen te verhinderen het bos nog verder kapot te maken. Ze zien haar niet eens staan… En dan staat er iemand naast haar, en meer mensen volgen. Meer mensen, meer stemmen. Zou het nu lukken de reuzen te bereiken?


‘De reuzen leken helemaal vergeten te zijn hoe mooi het bos was.
Ze zagen de kleine vogels, de insecten en de vlinders niet meer. Ze zagen de beren niet, die in de schaduwen beefden van angst, Niemand zei tegen de reuzen dat ze moesten stoppen, want iedereen was bang voor ze.’


Duidelijker kan haast niet. We weten allemaal wie er bedoeld wordt met de reuzen, en we weten ook echt wel dat het moet veranderen. Maar inderdaad: we zijn bang! Hopelijk inspireert dit boek niet alleen de kinderen, maar ook hun voorlezers, de volwassenen, om te doen wat in hun macht ligt. Dit boek leert ons dat we samen sterk staan. STOP! roept Greta Thunberg. Want dit boek is het verhaal van de nu zeventienjarige Zweedse milieuactiviste, die in 2019 genomineerd werd voor de Nobelprijs.


Er was eens… zo begint het. Een sprookje. Nu eindigen niet alle sprookjes goed, maar laten we er hard aan werken aan een goed einde van dit verhaal. Natuurlijk is het de bedoeling om dat ook de kleinsten onder ons al te leren. Goed omgaan met de wereld waarin we leven, niet bij de groep reuzen aansluiten.


Dit boek zal hen zeker aanspreken. De reuzen worden donker afgebeeld en hebben geen duidelijke gelaatsuitdrukking, Greta en haar helpers daarentegen komen heel duidelijk over. De tekst is helder en makkelijk te begrijpen. Er is veel te zien op de kleurrijke pagina’s, zoals het een prentenboek betaamt. Een must in deze tijd. Ook steun je met de aankoop van dit boek Greenpeace.


Achterin staat het verhaal van Greta, goed leesbaar door kinderen die zelf al leen tijdje lezen. En er zijn tips, dingen die je kunt doen om Greta te helpen.
Alle beetjes helpen!


ISBN 9789463962117  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Horizon | januari 2020
Vertaald door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 23 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER