Non-fictie jeugd

Sanne Ramakers en Merel de Vink

De haven
Serie: Willeweten, veel te doen
Illustraties: Hélène Jorna
Tekst: Sanne Ramakers en Merel de Vink


‘Willewete, veel te doen’, zo heet de serie waar dit boek bij hoort, en als er ergens veel te doen is, dan is het zeker in een haven! Open het boek en je ziet twee volledig gevulde pagina’s waarin je ziet wat er allemaal gebeurt in een haven. Als je het boek uit hebt, weet je dat wat je hier ziet  - al is het veel -  toch nog maar een klein stukje is van het grote geheel.
Er is zo veel. Havens vormen de verbinding tussen het vasteland en de zee, tussen verschillende landen en werelddelen. Natuurlijk zijn er ook kleinere havens, maar voor de volledigheid is het onderwerp van dit boek een wereldhaven. Zoals Rotterdam er een is.


In de vorm van een verhaaltje wordt duidelijk verteld wat daar allemaal gebeurt.
Jesse, Kalim en Suus gaan met papa hun moeder ophalen. Zij werkt op een vrachtschip. Ze is er de kapitein!


Meteen hebben we daar het eerste onderwerp te pakken. Een vrachtschip? Wat is dat precies? En zijn er dan ook andere soorten schepen?
Je staat er versteld van: containerschepen, binnenvaartschepen, olietankers, bulkschepen, sleepboten en nog meer... Van iedere soort wordt uitgelegd waar ze voor dienen.


Er wordt iets verteld over hoe het vroeger ging, en dan zijn de kleuren van de pagina’s aangepast bruin-gelig. De vergelijking met vroeger komt ook verder in het boek terug als er verteld wordt wat er allemaal komt kijken bij het varen, het laden en lossen, het besturen. Daar is in de loop van de tijd veel veranderd.
Er zijn heel veel beroepen die je kunt kiezen als je ook in de haven wilt gaan werken. Allemaal beroepen die nodig zijn om er voor te zorgen dat het allemaal goed blijft draaien op een schip en in de haven.


De kernwoorden zijn dik gedrukt, er staan duidelijke tekeningen bij en de bijbehorende tekst is overzichtelijk, kort en krachtig. Steeds zien we de kinderen en hun vader terug. De moeder moet je soms even zoeken, maar ze is er wel.
In extra kadertjes staan korte wetenswaardigheden, zoals het feit dat links in vaartermen bakboord heet en rechts stuurboord.
Er zijn uitklappagina’s, waar heel veel op te zien valt.
En er zijn leuke extraatjes: spreekwoorden die met de zeevaart te maken hebben, met leuke tekeningetjes, een zeemanslied, een havenspel en een kwisje.
Je kan zelfs een verhaal maken bij een strip!


Erg mooi vormgegeven, en heel leuk bedacht, maar vooral duidelijk informatief boek.


Sanne Ramakers is bekend van JufSanne.com, een site waar je veel inspiratie op kunt doen als ouder en/of leerkracht.
Merel Vink heeft eveneens een informatieve site: www.leesvink.nl
Hélène Jorna is zelfstandig illustrator, werkt voor verschillende uitgeverijen, www.helenejorna.nl


ISBN 9789044836301 | Hardcover | 36 pagina's | Uitgeverij Clavis | februari 2020
Afmeting 26,8 x 25,8 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 29 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER