jeugd 4-5 jaar

Sanne Ramakers & Merel de Vink

Op zoek naar de herfst
Tekst: Sanne Ramakers en Merel de Vink
Afbeeldingen: Marjolein Hund


Alleen al bij het zien van de omslag van dit boek krijg je zin in de herfst! Lekker schuifelen in het bos door afgevallen blad, de wind door je haren laten spelen, eikels en beukennootjes zoeken en genieten van de prachtige kleuren.
Voor een deel zie je dat al op de buitenkant! Hoe zou het verder gaan als je het boek openslaat?


Qua kleuren blijft het hetzelfde, steeds aansprekende afbeeldingen, in allerlei tinten bruin, oranje, groen en rood, afgebiesd met zwart-wit, steeds over twee pagina’s verdeeld met een stuk tekst daarop.


Die tekst vertelt het verhaal over het herfstavontuur van Fien en Ramses. Zij krijgen op school van meester Sander een hele leuke herfstige opdracht: hij vraagt hen om hem te helpen de klas gezellig te maken, want er komt een bijzondere gast. Het zou leuk zijn als iedereen iets zoekt om daarmee de herfst in de klas te brengen.
Nou, Ramses en Fien hebben wel een idee: kastanjes! Die zijn immers al op de grond gevallen.
Maar ze kijken op hun neus als ze Pippa en Dex tegenkomen met hun zakken vol kastanjes. Blaadjes dan, met van die mooie kleuren? Helaas, ook hiermee is iemand hen voor geweest. Een pompoen! Dat is ook leuk… maar...


Het is voor Fien en Ramses niet leuk dat ieder idee dat ze hebben op niets uitloopt, maar zo leren ze wel  - en de lezers met hen! – wat er allemaal te vinden is wat typisch is voor de herfst. En natuurlijk komt er wel een oplossing voor hun probleem!
En wie zou die bijzondere gast zijn waar meester Sander het over heeft gehad?


Het boek past in het thema van de Kinderboekenweek 2022 (gi-ga-groen), maar is ook buiten dat een bijzonder fraai boek. Naast dat het gewoon een leuk verhaal is, leer je van alles over de herfst, er zijn heel veel tips over wat er allemaal te beleven valt in de herfst. Met uitleg over wat er dan verandert en bijvoorbeeld hoe bomen leven.
En er is vooral ook veel te zien: let vooral op de vele leuke details! Op iedere pagina weer!
Heel leuk om voor te lezen, samen te kijken, en dus vooral ook om na te doen.
Nu maar hopen dat het deze herfst lekker waait, en dat je fijn naar buiten kunt om paddenstoelen te zoeken en na te doen wat Pien en Ramses ook deden!


Sanne Ramaker is werkzaam in het onderwijs sinds 2001. (JufSanne.com)
Merel de Vink is al zo’n 25 jaar actief in de boekenwereld, ze maakte bijvoorbeeld - ook samen met Sanne Ramakers – twee delen van de Willewete serie. www.leesvink.nl
Marjolein Hund heeft ook haar sporen al ruim verdiend: (www.marjoleinhund.nl)


ISBN 9789047714576 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2022
Afmeting 26,9 x 25,7 cm | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 9 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER